Akbank Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (3.05.2021)

AKBANK (AKBNK.IS) ÖNERİ: AL

Kapanış Fiyatı: 4,88 TL
Hedef Fiyat: 8,05 TL

– Akbank 1948 yılında kurulmuştur ve özel sermayeli ticari banka olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Mart 2021 itibarıyla aktif büyüklüğü 481 milyar TL olan ve 714 şubesi ile faaliyet gösteren Akbank aktif büyüklüğü açısından en büyük 7. bankadır. Bankacılık faaliyetlerinin yanısıra Aksigorta A.Ş ve Aviva SA Emeklilik ve Hayat A.Ş adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütmektedir.

– Banka için etkin bilanço yönetimi, rakiplerine göre kısa aktif-pasif vade farkı, güçlü sermaye tamponu, dengeli kredi portföyü, düşük kaldıraç oranı, ihtiyatlı karşılık politikası, etkin maliyet yönetimi, yenilikçi digital bankacılık uygulamaları ve 5,7 milyon dijital müşteri tabanını gözönünde bulundurarak AL olan önerimizi koruyoruz.

– Banka %21 seviyesindeki güçlü sermaye yeterlilik oranı ile takip ettiğimiz bankalar arasında birinci sıradadır ve piyasa paylarını yeniden kazanmak için elverişli bir konumdadır. Ek olarak olası riskler için ayırılan 1,15 milyar TL tutarındaki serbest karşılık orta vadede karlılığı korumada tampon oluşturmaktadır.

– Akbank için %21 sermaye maliyeti ve %5 uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 8,05 TL’dir ve %65 artış potansiyeli bulunmaktadır. AKBNK, 2021 tahmini 3.0x F/K ve 0.4x F/DD çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2021 tahmini özkaynak karlılığı ise %12,7 seviyesindedir.

– Hisse son bir ayda %3,2 endeks üstü getiri sağlayarak %1,5 endeks üstü getiri sağlayan banka endeksinden hafif pozitif ayrışmıştır.

-Bankanın net karının 2021 yılında 2020 yılına göre %36 artmasını modelliyoruz.

– Artan kaldıraç ile büyüme stratejisi. 2021 yılında bankanın TL kredilerinde %17 büyüme, YP kredilerde ise hafif daralma bekliyoruz. (Bütçe: TL: 20%, YP: Sabit). Bankanın TL kredilerde %20 büyüme bütçesinde aşağı yönlü risk bulunmaktadır.

– Akbank 1Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin üzerinde 2,027 milyon TL net kar açıkladı. Marjlarda önemli ölçüde gerileme, net ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü toparlanma, tüketici kredilerinde devam eden pazar payı artışı, sektör üstü TL mevduat artışı, tahsilatlarda devam eden güçlü performans ve kredi karşılık oranlarında artış çeyreğin ana unsurlarıdır.

– 2Ç21’den itibaren geçerli olmak üzere, kurumlar vergisi oranı, 2021 yılı için %20’den %25’e yükseltilecektir ve bu değişikliğin özkaynak karlılığında 80 baz puana kadar bir etki yaratması beklenmektedir.

– Göreceli kısa aktif-pasif vade farkı ve güçlü vadesiz mevduat tabanı yıllık marj gelişiminde rakiplerine göre avantaj sağlamaktadır. Proaktif menkul kıymet porföy yönetimi stratejisinin marj gelişimini olumlu etkilemesini öngörüyoruz. Vadesiz mevduatların ağırlığı %32 seviyesinde yüksek olup bankanın mevduat maliyetlerinde göreceli olarak avantajlı durumda olmasını beklemekteyiz. Perakende kredilerindeki büyüme stratejisinin marjları desteklemesini bekliyoruz. 2021 yılında düzeltilmiş net faiz marjında 42 baz puan daralma bekliyoruz. Bankanın 20-30 baz puan daralma beklentisi için aşağı yönlü risk bulunmaktadır

– Ücret ve komisyon gelirlerinde dijital bankacılık ve ödeme sistemlerinin etkisiyle toparlanma. 2021 yılı için yıllık bazda %14,5 artış modelliyoruz. Banka yönetimi ise yüksek %10 seviyesinde artış beklemektedir.

– Kredi riski maliyetinde toparlanma, dengeli kredi portföyü. Toplam kredilerin bilançodaki ağırlığı %52 seviyesinde olup benzer banka ortalaması olan %61 seviyesinin altındadır ve göreceli düşük kaldıraç aktif kalitesinin korunmasında avantaj oluşturmaktadır. TGA rasyosu, 1Ç21’de %6,4 seviyesindedir. (Bütçe: <200bp).

– Banka güçlü sermaye tabanı ve yüksek iç sermaye üretim kapasitesi ile potansiyel risklere karşı korunaklıdır Sermaye yeterlilik rasyoları %21 ve %18 seviyelerinde olup yasal gerekliliğin üzerindedir.

– Beklentimizden daha olumsuz seyreden sorunlu kredi oluşumu ve fonlama maliyetleri hisse performansında olumsuz etki yapabilir.

Kaynak: Şeker Yatırım