Tüketici kredileri pazar payı kazanımlarında lider
Öneri: AL
Kapanış: 15.80 TL
Hedef: TL 26,16 TL
Getiri Potansiyeli: %66
Güçlü sermaye tamponu, dinamik bilanço yönetimi, yüksek getirili kredi portföyü, ihtiyatlı karşılık politikasını göz önünde bulundurarak AL olan tavsiyemizi koruyoruz. Banka 1Ç23’de toplam tüketici kredilerindeki pazar payını 90 baz puan artırmıştır ve pazar payı gelişiminde özel bankalar arasında lider konumdadır.
Akbank 1Ç23 solo finansal sonuçlarında beklentilere paralel 10,711 milyon TL net kar açıklamıştır. Kredi-mevduat makasında sert zayıflama, ücret ve komisyon gelirlerinde yavaşlama, TL kredilerde güçlü artış, vadesiz mevduatlarda hafif pazar payı kazanımları, kredi riski maliyetinde hafif artış, faaliyet giderlerinde yüksek yıllık artış ve sermaye yeterliliğinde zayıflama çeyreğin ana unsurlarıdır.
Güçlü sermaye tamponu ve yüksek iç sermaye üretimi kapasitesi ile olası kur şoklarına karşı korunaklı yapı. Banka %20,1 seviyesindeki güçlü sermaye yeterlilik oranı ile rakipleri arasında ikinci sıradadır ve piyasa payı kazanımlarını sürdürmek için elverişli bir konumdadır.
Bankanın net karının 2023 yılında 2022 yılına göre %29 oranında daralmasını bekliyoruz. 26,16 TL olan hedef fiyatımızın %66 artış potansiyeli bulunmaktadır. “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2023T 1,9x F/K (Benzerlerine göre %27 iskontolu) ve 0,5x F/DD çarpanlarıyla ve %25,7 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir.
Yüksek getirili kredi portföyü. Tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı %20,7 seviyesindedir. Bu stratejinin marjları desteklemesini öngörüyoruz. Tüfe endeksli tahvillerin özkaynaklara oranı %83 seviyesinde olup görece yüksek seviyededir ve marj gelişiminin enflasyona duyarlılığı yüksektir. 2022 yılında yüksek getirili tüketici kredilerindeki büyüme stratejisinin marjları desteklemesini bekliyoruz.
Ücret ve komisyon gelirlerinde sürdürülebilir artış. 2023 yılında %70 artış modelliyoruz. Ücret ve komisyon gelirlerinin faaliyet giderlerini karşılama oranı %45 seviyesinde olup rakip ortalamasının hafif altındadır.
Aktif kalitesi yönetiminde güçlü performans. 2022 yılında yakın izlemedeki kredilerdeki artış oranı %2 olup rakipleri arasındaki en düşük seviyedir ve orta vadede aktif kalitesinin korunmasında avantajdır.
Beklentimizden daha olumsuz seyreden sorunlu fonlama maliyetleri hisse performansında olumsuz etki yapabilir.
Kaynak: Şeker Yatırım