Akbank 2023 2. Çeyrek Bilanço Analizi / Halk Yatırım – (27.07.2023)

2Ç23 Finansal Sonuçlar – Pozitif

AL
Hisse Fiyatı: 25,00 TL
Hedef Fiyat: 37,32 TL
Getiri Potansiyeli: %49

Akbank’ın ikinci çeyrek net karı beklentilerin oldukça üzerinde. Akbank’ın 2023 yılı ikinci çeyrek solo net karı piyasa beklentisinin %17,5 üzerinde 20,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi 17,3 milyar TL olması yönündeydi. Beklentimiz ise 17,2 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. Akbank böylece çeyreklik bazda net karlılığını %90, yıllık bazda ise %55 artırmış oldu. Geçen çeyrekteki net kar rakamı 10,7 milyar TL, geçen yılın aynı döneminde ise net kar 13,1 milyar TL idi. Net kar tahminizdeki sapmada, beklentimizin üzerinde artış gösteren net ücretkomisyon, iştirak gelirleri ve trading gelirleri etkili oldu. Bu çerçevede, güçlü sonuçlara işaret eden Akbank’ın ikinci çeyrek finansallarının hisse performansına yansımasını ‘pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.

Güçlü müşteri kazanımı bu çeyrekte de devam etti. Bankanın dijital kanallardan kazandırdığı müşteri sayısı bu çeyrekte yaklaşık 550 bin artış gösterdi ve 10 milyon müşteri oldu. İlk çeyrekteki dijital kanallardan kazanılan müşteri sayısı 750 bindi. Banka ikinci çeyrekte de müşteri kazanımına hızla devam ederek, kredi ve mevduattaki pazar payı artırımına devam etti. Tüketici kredilerinde ilk yarıda yaklaşık 270 baz puan, çeyreklik bazda yaklaşık 80 baz puanlık pazar payı artışı oldu. Net ücret ve komisyon tarafında ise ilk yarıda 240 baz puanlık pazar payı kazanımı oldu. Net ücret ve komisyonlardaki artış ödeme sistemleri ve kredilerdeki artışlardan kaynaklandı. TL mevduattaki pazar payı kazanımı ise bu çeyrekte yavaşladı. Bankanın TL kredi büyümesi yılın ikinci çeyreğinde bireysel kredi kartlarından ve tüketici kredilerinden gelen sırasıyla %40 ve %16’lık artış kaynaklı olarak büyüme gösterdi. Ticari tarafta ise çeyreklik bazda %4 düşüş görüldü. 2022 yıl sonuna göre TL kredilerde ticari kredilerin payı %64 seviyesinden %53’e sert gerilerken, aynı dönemde tüketici kredilerinin payı %24’den %29’a ulaştı. Bireysel kredi kartlarının payı ise %12’den %18’e yükseldi. Böylece ilk çeyrekte görülen ticari taraftan tüketici kredilerine olan yönelişin ikinci çeyrekte de devam ettiği görüldü. Aynı dönemde YP krediler ise dolar bazında daralmasını sürdürdü.

Çeyreklik yükselişteki etkiler. Çeyreklik yükselişte en yüksek artış net trading gelirlerinde oldu. Çeyreklik bazda %218 net trading kalemi yıllık bazda neredeyse %300 artış göstererek 20,6 milyar TL oldu. Geçen çeyrekte 6,5 milyar TL olmuştu. Net ücret ve komisyon tarafından gelen çeyreklik bazdaki %34’lük artışla beraber iştirak gelirlerindeki güçlü artışlar bu çeyrekte güçlü net karlılığı yukarı yönlü destekledi. Net karlılığı baskılayan unsur olarak ise TL kredi mevduat makasının bu çeyrekte de daralmaya devam etmesiyle birlikte swap dahil net faiz gelirleri çeyreklik bazda %13 azalışla 2Ç23’te 12,0 milyar TL seviyesine geriledi. Swap maliyeti ise bir önceki çeyreğe göre hafif artış göstererek 622 milyon TL olarak gerçekleşti.

Aktif kalitesinde bozulma görülmedi. İkinci çeyrekte 1,7 milyar TL net NPL girişiyle birlikte, 1,4 milyar TL ile güçlü seyreden tahsilatlar doğrultusunda net NPL girişinde önemli bir artış görülmedi ve ilk yarıdaki NPL oranı %2,1 oldu. Yıl sonunda oran %2,8’di.

Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu ve karlılık rasyolarındaki güçlü seyir devam ediyor. Akbank’ın sermaye yeterlilik rasyosu 2. çeyrekte %17,1 seviyesinde gerçekleşti. Özkaynak karlılığı (ROE) bu çeyrekte %50,3 seviyesinde gerçekleşirken, aktif karlılığı (ROA) da bu çeyrekte %5,8’e yükseldi.

Akbank’ın güçlü gelen ikinci çeyrek finansal sonuçlarıyla beraber 12 aylık hedef fiyatımız olan 23,94 TL’yi 37,32 TL’ye yükseltiyoruz. Akbank için beklentimizin oldukça üzerinde gelen finansal sonuçlarının ardından tahminlerimizde revizyona gidiyoruz. Bu doğrultuda 12 aylık hedef fiyatımız olan 23,94 TL’yi, 37,32 TL’ye yükseltiyor ve ‘AL’ olan tavsiyemizi sürdürüyoruz.

Kaynak: Halk Yatırım