1Ç20 Finansal Sonuçları
Kısa Vadeli Öneri: Endeks Üzeri Getiri
Uzun Vadeli Öneri: AL
Hedef Fiyat (TL): 8,50
Kapanış Fiyatı (TL): 5,90
Beklentilere paralel sonuçlar
Akbank, 2020 yılının ilk çeyreğinde bizim ve piyasa beklentisine paralel 1,31 mlr TL net kar açıkladı. Bankanın ilk çeyrekte ticari kredilerdeki daralma nedeniyle toplam kredi büyümesi %2,8 ile sektör ortalamasının altında gerçekleşti. Aynı dönemde banka TL öncülüğünde %10,6 oranında güçlü mevduat büyümesi elde etti. Faizlerdeki aşağı yönlü eğilim ile 1Ç’de bankanın gerileyen kredi getirilerine karşın, artan (ç/ç:+%60,5) TÜFEX gelirleri net faiz gelirlerini desteklerken, LYY için değer düşüklüğüne ilişkin 871 mn TL karşılık gideri kaydetmesi ve 250 mn TL serbest karşılık ayırması net karı olumsuz etkiledi. Salgın nedeniyle artabilecek ekonomik riskler nedeniyle bankaların karşılık politikalarında daha temkinli davranacağını düşündüğümüz için 2020 yılı risk maliyeti tahminimizi yükseltiyoruz. Diğer yandan, regülasyonlar nedeniyle banka için öngördüğümüz komisyon gelirlerini de aşağı yönlü revize ediyoruz. Bu güncellemeler ardından Akbank için 9,70 TL olan hedef fiyatımızı 8,50 TL’ye revize ederken, kısa vadeli “Endeks Üzeri Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerimizi değiştirmiyoruz.
• Ticari kredilerdeki daralma nedeniyle toplam kredi büyümesi sınırlı kaldı – Akbank’ın 1Ç20’de faizlerdeki aşağı yönlü trend ve artan rekabet nedeniyle TL ticari kredi hacmi %3,3 daralırken, tüketici kredilerinde ise banka %10,9 büyüme göstererek pazar payı kazandı. Diğer yandan, YP kredi hacminin ilk çeyrekte %4,2 daralması da toplam kredi hacmini olumsuz etkiledi. Sonuç olarak bankanın 1Ç’de kredi büyümesi %2,8 ile sektör ortalamasının altında gerçekleşti. Kredi portföyünün detaylarına baktığımızda, salgından en çok etkilenmesi muhtemel turizm sektörüne bankanın sağladığı kredilerin toplam portföyüne oranı %3,5 seviyelerinde yer alırken, ulaştırma & lojistik sektörünün kredilerdeki ağırlığı %3,2, gayrimenkul sektörünün ağırlığı ise %8,4 seviyelerindedir.
• Banka 1Ç’de mevduat tabanını genişletmeye devam etti – Banka’nın 1Ç’de sınırlı kredi büyümesine karşın TL öncülüğünde toplam mevduat hacmi yılsonuna göre %10,6 yükseldi. Gerilemeye devam eden mevduat faiz oranları ile bankanın fonlama kompozisyonunda mevduatın oranı %64,2’ye ulaştı (2019: %63,2). Diğer yandan, aynı dönemde banka vadesiz mevduat tabanını genişletmeye devam ederken, toplam kredi-mevduat oranı %84 seviyesine iyileşme gösterdi (2019:%91). Nisan ayında %85 çevirim oranı ile 605 mn $’lık sendikasyon kredisi sağlayan bankanın mevduat dışı fonlamasında 1Ç itibariyle son 1 yıl içerisinde vadesi gelen tutar 1,7 mlr $ yer alırken, bankanın 10,5 mlr $ YP likiditesi bulunmaktadır. Ayrıca bankanın 2019 sonunda %19,7 olan sermaye yeterlilik rasyosu, 1Ç itibariyle BDDK’nın aldığı geçici önlemler sayesinde %20,4’e çıktı. Bu önlemler hariç baktığımızda, artan döviz kuru ve menkul kıymet değerlemelerinden kaynaklı zarar nedeniyle bankanın SYR’sinin %18,8’e gerilediğini görmekteyiz.
• Regülasyonlar bankanın komisyon gelirlerini olumsuz etkiledi – 4Ç19 ve 1Ç20’de devreye giren düzenlemeler nedeniyle bankanın 1Ç’de komisyon gelirleri çeyreksel %8,2 düşüş, yıllık bazda ise sınırlı değişim gösterdi. Özellikle bu gelirler içerisinde ürün bazında ödeme sistemleri ve para transferlerinin regülasyon nedeniyle olumsuz etkilendiği görülmektedir. Diğer yandan, faizlerdeki aşağı yönlü eğilime bağlı bankanın gerileyen kredi getirilerine karşın, artan (ç/ç:+%60,5) TÜFEX gelirleri net faiz gelirlerine olumlu yansıdı. Ancak faiz indirimlerinin etkisi ile fonlama tarafında da maliyetler gerilemeye devam etti. Bankanın 1Ç’de net faiz gelirleri beklentimiz e paralel çeyreksel %8,0 artışla 4,9 mlr TL düzeyinde gerçekleşirken, swap maliyetler i dahil net faiz marjı yatay seyretti.
• LYY için değer düşüklüğü nedeniyle ayrılan karşılık net karı baskıladı – Bankanın ilk çeyrekte TL’deki değer kaybının etkisi ile LYY (Otaş kredisi için kurulan şirket) için değer düşüklüğüne ilişkin 871 mn TL karşılık gideri kaydetmesinin yanı sıra 250 mn TL serbest karşılık ayırması net karı olumsuz etkiledi. Banka yönetimi makro tahminlerdeki olası aşağı yönlü revizyon sonucunda TFRS kaynaklı oluşacak karşılık giderini, 2Ç’de gözden geçirmeyi planlamaktadır. Bu gelişme bankanın net risk maliyetini arttıracaktır. Aktif kalitesi açısından ise 1Ç’de intikaller bir önceki çeyreğe göre oldukça gerilerken, Takipteki Krediler Oranı (TKO) konsolide bazda 10 bp artış ile %6,7’ye çıktı (solo: %7,4). Bu dönemde banka grup 2 (%11,8) ve takipteki krediler (%58,2) karşılık oranlarını artırırken, toplam serbest karşılıkları 900 mn TL’ye ulaştı. Banka yönetimi özellikle aktif kalitesine ilişkin artan yukarı yönlü riskler olduğunu belirterek 2020 yılı hedeflerinde değişikliğe gitmedi. Ayrıca banka yönetimi, kredi ertelemeleri nedeniyle, salgının aktif kalitesine üzerindeki etkisinin yılın 3.çeyreğinden itibaren görülmeye başlamasını öngörmektedir.
• Değerleme ve öneri – Salgın nedeniyle artabilecek ekonomik riskler nedeniyle bankaların karşılık politikalarında daha temkinli davranacağını düşündüğümüz için 2020 yılı risk maliyeti tahminimizi yükseltiyoruz . Diğer yandan, regülasyonlar nedeniyle banka için öngördüğümüz komisyon gelirlerini de aşağı yönlü güncelliyoruz. Böylece Akbank için 2020 yılı yukarı yönlü revize ettiğimiz karşılık giderleri ile beraber net kar tahminimizi 7,8 mlr TL’den 6,5 mlr TL (y/y:+%20,6)’ye güncelliyoruz. Banka için 9,70 TL olan hedef fiyatımızı 8,50 TL’ye revize ederken, kısa vadeli “Endeks Üzeri Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerimizi değiştirmiyoruz.