4Ç19 Finansal Sonuçları
Kısa Vadeli Öneri: Endeks Üzeri Getiri
Uzun Vadeli Öneri: AL
Kapanış Fiyatı (TL): 8,26
Hedef Fiyat (TL): 9,70
Tahminlerimizin üzerinde çekirdek gelirlere karşın beklentilere paralel net kar
Akbank’ın 4Ç19 net dönem karı bizim ve piyasa beklentisine paralel 1,33 mlr TL seviyesinde gerçekleşti. 4Ç’de net faiz gelirleri tahminlerimizin üzerinde gerçekleşirken, net ticari zarar beklentimizin altında kalarak bankanın çekirdek gelirlerine güçlü artış getirdi. Bununla birlikte, çeyreksel %70,0 yükseliş göstererek beklentimizin üzerinde oluşan karşılık giderleri bankanın net karının 4Ç’de beklentiler paralelinde gerçekleşmesinde etkili oldu. Son çeyrekte sektör ortalamasının üzerinde TL kredi büyümesi elde eden Akbank, TL mevduat hacminde %10,6 düzeyinde artış kaydetti. Diğer yandan, 4Ç’de gerçekleşen intikaller ile birlikte bankanın TKO’su banka yönetimi tarafından hedeflenenin üzerinde artış gösterirken, LYY’de değer düşüklüğü nedeniyle oluşan giderin de olumsuz etkisi ile özkaynak karlılığı %10,9 düzeyinde gerçekleşti (2019 hedef: =>%12). Piyasa beklentileri paralelinde gelen 4Ç finansal sonuçlarının hisse performansı üzerine etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz. Akbank için 9,70 TL olan hedef fiyatımızı korurken, kısa vadeli “Endeks Üzeri Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerimizi sürdürüyoruz.
• TL kredi büyümesindeki hızlanmaya karşılık YP krediler daralmayı sürdürdü – Akbank’ın yılın son çeyreğinde TL kredi hacmi tüketici ve ticari krediler öncülüğünde çeyreksel %8,8 ile sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşti. 4Ç’de tüketici kredilerinde bir önceki çeyreğe göre %11,3 büyüme elde eden bankanın, ihtiyaç kredisi hacmi yaklaşık %20,0 artış kaydetti. Diğer yandan, bankanın önemli bir kısmı (%74,0) proje finansmanı ve dış ticaret kredilerinden oluşan YP kredi hacmi ise son çeyrekte daralmaya devam ederek 2019’da toplamda yıllık %11,3 oranında düşüş gösterdi. Ayrıca bankanın net faiz marjını destekleyen diğer önemli aktif kalemlerinden menkul kıymet portföyü (MDP) 4Ç’de de büyümeyi (ç/ç:+%9,0) sürdürerek 84 mlr TL’ye ulaşırken, MDP portföyünde TL varlıkların ağırlığı %57’den %58’e çıktı. Pasif tarafta ise, güçlü kredi büyümesine paralel bankanın 4Ç’de TL mevduat hacmi %10,6 artış kaydetti.
• İyileşen kredi-mevduat makası net faiz gelirlerini destekledi – 4Ç’de enflasyon düzeltmesi nedeniyle TÜFEX gelirleri çeyreksel %8,8 düşüş göstermesine karşın, yükselen kredi-mevduat makası bankanın net faiz gelirlerine bir önceki çeyreğe göre %15,0 artış getirirken, beklentimizin %9,0 üzerinde gerçekleşti. Diğer yandan, bankanın TÜFEX harici menkul kıymet getirileri destekleyici olmaya devam etti. Bankanın MDP portföyünde TL varlıkların %45’ini oluşturan sabit faiz oranlı menkul kıymetlerin ortalama vadesi 1,5 yıl iken, neredeyse tümü sabit faizli varlıklardan oluşan YP varlıkların ortalama vadesi 3,5 yıldır. 2020 yılında düşmeye devam eden faiz ortamında bu portföy kompozisyonun bankanın net faiz marjını desteklemeye sürdüreceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca 2019 yılında hedeflenin üzerinde net faiz marjı açıklayan banka yönetimi, ocak ayında %5,0 düzeyine ulaşan net faiz marjında 2020 yılı boyunca kademeli düşüş olabileceğini belirtti.
• Aktif kalitesinde kötüleşme hedeflenenin üzerinde – Akbank’ın 2019 yılında Takipteki Krediler Oranı (TKO) konsolide bazda çeyreksel bazda 60 bp, yıllık 300 bp artarak %6,6 düzeyine ulaştı (solo: %7,3). Banka yönetimi 2019 sonu için %6,0 düzeyinin altında TKO hedefliyordu. 4Ç’de büyük ölçekli ticari kredilerin sınıflamasındaki değişiklik bankanın TKO’suna 90 bp artış getirirken, donuk alacaklardan kayıt silme (1,1 mlr TL) ve takipteki portföy satış satışı (714 mn TL) ise TKO’da 70 bp düşüş sağladı. BDDK yaptığı düzenlemede, Grup 5’teki sorunlu kredilerin geri kazanılmasına ilişkin makul beklentiler bulunmayan kısmı için kayıttan düşülmesi imkânını getirmişti. 2020 yılında yeni intikallerin azalmasını bekliyor ve risk maliyetinde iyileşme öngörüyoruz. Öte yandan, son çeyrekte LYY (Otaş kredisi için kurulan şirket) için değer düşüklüğüne ilişkin karşılık gideri kaydetmeye devam eden bankanın 2019 yılında LYY için ayırdığı toplam karşılık tutarı 939 mn TL olup, 2019 yılsonu özkaynak karlılık oranına etkisi 1,5 yüzde puan negatif etkisi bulunmaktadır. Bu gelişmeye bağlı olarak banka yönetiminin özkaynak karlılığı hedeflenenin (=>%12) altında %10,9 düzeyinde gerçekleşti.
• Değerleme ve öneri – Akbank için 2020 yılı net kar tahminimizi 7,8 mlr TL olarak koruyoruz. Banka için 9,70 TL olan hedef fiyatımızı, kısa vadeli “Endeks Üzeri Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerimizi değiştirmiyor, Akbank’ı model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Bankacılık hisseleri arasında yüksek likidite, ihtiyatlı karşılık politikası ve yüksek verimlilik rasyolarına sahip olması nedeniyle Akbank’ı beğenmeye devam ediyoruz.