Akbank 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi
Beklentiye paralel net kar (=)
Akbank 3Ç17 için 1,4 mlr TL olan beklentimizin %7,0 ve Research Turkey konsensüs tahminlerinin %8 üzerinde 1,5 mlr TL net kar açıkladı. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre %4 düşüş, yıllık bazda ise %26 yükselişe işaret etmektedir. Banka’nın 3Ç’de finansal bağlı ortaklıklarının muhasebeleştirme yönteminde değişikliğe gitmesi net kar tahminimizde yukarı yönlü sapmaya neden oldu. Piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gelen 3Ç sonuçlarının hisse üzerine etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz. Akbank için hedef fiyatımızı 9,20 TL, kısa vadeli önerimizi “Endekse Paralel Getiri” olarak koruyoruz.
o 3Ç’de TL kredi ve mevduatta sektörün üzerinde büyüme kaydedildi. Akbank’ın toplam kredi hacmi 3Ç’de ağırlıklı olarak TL kredilerdeki büyüme sayesinde çeyreksel bazda %3,2 artış göstermiştir. Banka’nın TL tarafta ticari (Ç/Ç %+5,8) ve ihtiyaç (Ç/Ç %+9,3) kredilerinde büyüme gösterdiği görülürken, Kredi Garanti Fonu (KGF) kullandırımı 16 mlr TL’ye ulaştı.
o Banka’nın TL mevduatta sektörün üzerinde büyüme kaydetmesine karşın, YP mevduatta görülen sert düşüş nedeniyle toplam mevduat hacmi 3Ç’de %0,6 daralma gösterdi. Böylece Banka’nın kredi-mevduat oranı (KMO) bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 4 bp artış ile %103 düzeyine ulaştı.
o Akbank konsolide olmayan finansal tablolarında muhasebe politikası değişikliğine giderek, finansal bağlı ortaklıklarını 3Ç’den itibaren, (TMS 27) özkaynak yöntemi kullanılarak muhasebeleştirilmeye başlayacağını açıkladı. Bu değişiklik gelirlerde artışa neden olurken, net kar tahminimizde %7,0’lik yukarı yönlü sapmayı beraberinde getirdi.
o TL mevduat maliyetleri artmaya devam etti. 3Ç’de kredilerde devam yeniden fiyatlandırmaya karşın yükselen mevduat maliyetleri sonucu daralan kredi-mevduat farkı net faiz gelirlerine çeyreksel bazda %3,0 düşüş getirdi. Ayrıca Akbank’ın net ücret & komisyon gelirleri 3Ç’de bir önceki çeyreğe göre %2,0 düşüş gösterse de, 9 aylık bakıldığında yıllık %13 artış ile bütçelenenin üzerinde gerçekleşti.
o Banka’nın operasyonel giderlerinde bir önceki çeyreğe göre %0,7 gibi sınırlı artış gerçekleşmiş olsa da, yılbaşından bu yana giderlerde görülen toplam artış %8 ile bütçelenenin üzerinde kalmaya devam etmiştir.
o Son 1 aylık dönemde Akbank hisselerinin BIST-100 endeksine göre %5,5 daha kötü performans sergilediği görülmektedir. Akbank için 9,20 TL olan hedef fiyatımızı ve Kısa Vadede “Endekse Paralel Getiri” Uzun Vadede ise “TUT” önerimizi koruyoruz.