Ak Enerji Hisse Yorumu
Kapasitesi İkiye Katlanıyor…
– Akkök CEZ ortaklığı…Ak Enerji, Akkök Grubu ve Çek enerji şirketi CEZ’in ortaklığı ile, çeşitli büyüklüklerde 12 santralıyla toplam 746 MW’lık kurulu güce sahip. Kurulu gücün kabaca yarısı hidroelektrik, yarısı doğalgaz santrallerinden
sağlanırken rüzgar enerjisine dayalı da bir santral faaliyet gösteriyor. Mevcut durumda Ak Enerji Türkiye’nin %1 ve özel elektrik üreticileri üretiminin de %4.2’sini sağlıyor.
– Artan nüfus ve ekonomik büyümeye paralel olarak Türkiye’nin elektrik talebi istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. TEİAŞ verilerine göre 2002-2011 döneminde ülkenin elektrik enerjisi talebi 21 bin MW’dan 36 bin MW’a yükselerek yıllık ortalama %6’nın üzerinde artış kaydetti. Bu artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmekte. TEİAŞ’ın yaptığı projeksiyonlarda 2021’e kadar Türkiye elektrik talebinin düşük ve yüksek büyüme senaryoları ile en az yıllık %6.3, en
çok da %7.4 büyümesi beklenmekte. Bu ek talep için oluşturulacak kapasitede, gittikçe özelleşen ve serbestleşen piyasada özel sektör üreticilerinin rolü büyümeye devam edecektir. Mevcut durumda özel sektör üretimde 2003, kapasitede 2010 yılında devletin paylarını sırasıyla geride bırakmış bulunuyor.
– Ak Enerji, son yıllarda yaptığı yatırımlar ile kapasitesini 2007 yılı sonunda 478 MW’tan %56’lık bir artışla 2012 sonunda 746 MW’a çıkardı. Son yılarda devreye alınan kapasitelerinin etkisiyle yenilenebilir enerji payını da toplam üretiminin
yarısından fazlasına kadar artıran şirket, bu şekilde faaliyet marjlarında da esneklik sağlamış oldu.
– Egemer yatırımı Ak Enerji için dönüm noktası olacak… Şirketin 2011 yılında inşaasına başladığı 900 MW kapasiteli doğalgaz santrali Egemer, 2014 yılının ikinci yarısında devreye girecek ve Ak Enerji’nin mevcut kapasitesini ikiden fazlaya katlayacak. Egemer için planlanan yatırım tutarı olan 930 milyon dolar, şirketin bugünkü piyasa değerinden fazla bir tutarı ifade ediyor. %70’i kredi, %30’u özkaynakla karşılanacak olan yatırım için 2011’in sonunda finansmanına destek için Ak Enerji, 2013 yılının başında 579 mn TL nakit girişi sağladığı bir sermaye artırımı gerçekleştirdi.
– Egemer’in devreye alınmasından sonra Ak Enerji’nin ciro, faaliyet karı ve net kar kalemlerinde önemli artışlar olması beklenebilir. Şirketin 2012 yılı FAVÖK rakamı , en son açıklanan finansal tablolara göre 144 mn TL olarak gerçekleşti. Yeni santrallerin zaman içinde devreye alınması ve yenilebilir enerjinin şirket üretimindeki artan payına paralel FAVÖK de bir önceki yıla göre %36 oranında büyüdü. Şirketin karlılığını 2011’de ciddi olumsuz etkileyen kur farklarının 2012’de TL lehine dönmesi, Ak Enerji’nin net karını da pozitife çevirmesini sağladı. Merkez Bankası’nın sürdürmekte olduğu istikrarlı kur politikalarının bir sonucu olarak TL’de 2011’e benzer bir değer kaybı yaşanmayacağı tahmini yapılırsa kur etkileri 2013 ve 2014’de şirketin net karını tekrar negatife indirmeyecek büyüklükte kalabilir. Öte yandan FAVÖK’te en az 2 katlık bir artış yaşanması, 2014’ün ikinci yarısında Egemer’in faaliyetine başlamasından sonra muhtemel görünmekte. Bu tarihten sonraki dönemde oluşan FAVÖK’le beraber borçların geri ödenmesi sürecinde net kar da büyük olasılıkla 200 mn TL seviyesinin üzerine yerleşecektir. Bu durumda şirket, o tarihe kadar elde edilebilecek ek ciro artışlarını bir kenara bıraksak dahi 2015 çarpanı anlamında 5-6 F/K ve 6.5-7 FD/FAVÖK ile işlem görüyor olacaktır.
– Hisseler teknik anlamda da uzun vadeli önemli bir destek seviyesinde… Ak Enerji hisseleri 2007 sonunda erişmiş oldukları seviyelerden işlem görüyor. Bu seviyeler, özellikle de 1.60 TL üzeri, 2006’dan beri devam eden trendin desteğine işaret ediyor. Önemli kapasite arttırımı ile önümüzdeki yıllarda çok daha farklı ciro, FAVÖK ve karlılık rakamları ile işlem görecek olan Ak Enerji için bu seviyeler uzun vadeli düşünebilen yatırımcılar için uygun görünmekte.
Raporun tamamı için tıklayın.
Atig Menkul Araştırma Raporları
Tüm Ak Enerji hisse yorumları için tıklayın!
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın