AGHOL: Performansını tekrarlar mı?
AGHOL için Haziran 2020 yazımızda, işareti model gereği vermiştik. Yıl içinde %80 üzeri getiri sağlayarak geleceğe yönelik yeni algoritma bazlı sinyaller üretmeye başlamıştır. Bu haliyle holding hisseleri arasında fark yaratacak yeni sinyal birikmiş midir? Yüksek getiri, yüksek getiriyi çeker mi? Model bazlı bakarak disiplinden kopmamak gerekir.
Haziran 2020: sayısal değerlerde pozitif birikim dönemi
İlgili yazıda geleceğe bakmaktan bahsederken bu yığılmanın dikkat çekmesinden faydalanmıştık. Algoritmamız için gerekli pozitif sinyallerin artmasıyla, bir başka deyişle zaman ilerledikçe geçmişte biriktikçe, gelecek için beklentimiz artmıştı.
Bu birikme, yığılma meselesi doğrusal bakıştan gelmemektedir. Geleceğin farklı yorumlanması için farklı bakış içermesiyle ilgilidir. Zaman ilerledikçe, incelenen herhangi bir grafiğin sol yarısına doğru yığılan değerlerin kalitesi önemlidir. Kantite herkese göre aynıdır ama kalitesi modele göre değişiklik göstermektedir. Açıkçası teknik analiz bu gözle hiçbir zaman bakmamıştır hatta Elliott dalgaları da benzer yapıdadır. Ya da bu dalgaların incelenmesi farklı bakışla olmalıdır.
Algoritmik değerlerin pozitif, hatta primsiz piyasada birim değer (1) üzerinde olması önemlidir. Birim değer üzeri algoritmik değerler olmasına karşın piyasa primli ise, giderek primsiz hale gelmesi avantaj olacaktır. Avantajı yeni yükseliş trendi yönünde tanımlıyoruz doğal olarak. Tersi durum ise açık pozisyon üretmek için kullanılabilir.
Ve işte Haziran 2020 özelliği, günlük ölçekte algoritmik bazda pozitif değerlere sahip idi Haziran 2020 ilk yarı ortalaması 1.55 civarında idi (günlük algoritmik değer). Bu alarm seviyesi üzerine, yataya dönen piyasa hareketini koyduğumuzda “anlamlı gelecek” inşası için yardımcı olduğunu görmekteyiz.
Sonrasına baktığımızda, grafikler kelimelerden ötesini anlatmaktadır. Temmuz- Ekim 2020 arası yataya dönen hareketler sonucu reel anlamda yükselişi görmekteyiz.
Göreceli güçlü performansla endeks üstü getiri sağlamış ve %50ye yaklaşmıştır. Dolar bazlı getiri üzerinden hesaplarsak % 70 getiri görmekteyiz.
Yabancı yatırımcı için dolar bazında nerede?
– Son 1 yıla baktığımızda algoritmik değerlerin birim altında kaldığını (<0.5) görmekteyiz. Yukarıda belirtilen kural gereği primli piyasa için bu algoritmik değerler yetersizdir. Ancak, incelenen zaman ölçeği olan son 1 yıl içinde dolar bazında hızlı prim kaybı yaşadığı bahar 2021 dönemini görecek olursak, 1 yıllık getirinin de giderek sıfıra yaklaştığını farketmiş olacağız. Bu durum önümüzdeki 1 yılı için hareketlenme getirecektir. Bu da demektir ki 240 iş gününün %10 civarı 24 iş gününde yukarı hareketlenme beklenebilir. Model gereği bu tespiti yaparken diğer zaman ölçeklerinde de bakmaya devam edeceğiz ve Endeks üstü getiri yönünden de değerlendireceğiz.