Pandemiye Rağmen En Yüksek İhracat Rakamı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine Türkiye, ağaç işleme makineleri sektöründe 2020 yılında 110 milyon 112 bin 234 dolar ihracatla rekor kırdı. 2019’da 98 milyon 16 bin 644 dolar ihracat gerçekleştiren sektör, yüzde 12 ile 2018’den beri en yüksek ihracat rakamını yakalandı.
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, “İhracat artışının en büyük sebeplerinden biri, firmaların kendilerince yaptıkları pazarlama. Fuarların olmaması, seyahatlerin kısıtlanması gibi sebeplerden firmalar öz değerlendirmelerini yaparak, doğru bir strateji uyguladı” dedi.
Tüm dünya gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs küresel salgınının ortaya çıktığı 2020 yılında, ağaç işleme makineleri sektörü ihracat rekoru kırdı. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre 2020 yılının 12 ayında ağaç işleme makineleri sektörü, 110 milyon 112 bin 234 dolar ihracat gerçekleştirdi. 2019’da bu rakam 98 milyon 16 bin 644 dolar, 2018’de ise 102 milyon 510 bin 492 düzeyindeydi. Buna göre sektör ihracatı, yüzde 12 ile 2018’den beri en yüksek büyüme oranını yakalandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 11 aylık verilerine göre ise sektörün ihracatı Kasım’da 20-21 milyon dolar seviyesinde. Bu durum, ihracattaki artışta Kasım ayının önemli bir payı olduğunu gösteriyor. Kasım ayında en çok ihracat yapılan 5 ülke, sırasıyla 9 milyon 550 bin 800 dolar ile Rusya, 868 bin 188 dolar ile Irak, 559 bin 217 dolar ile Bulgaristan, 546 bin 612 dolar ile Birleşik Krallık ve 529 bin 175 dolar ile Cezayir. 2019’da Rusya, 3 milyon 954 bin 892 dolarla, en çok ihracat yapılan üçüncü ülke konumundaydı.
Buradaki verilerden de görüleceği üzere, ihracattaki artışın en önemli nedeni, Kasım ayında Rusya’ya yapılan ihracat miktarının diğer aylara göre çok daha yüksek olması.
Rusya’ya ihracat 1 yılda yüzde 365 arttı
Pandemi döneminde ağaç işleme makineleri sektörünün ihracat rekoru kırmasını değerlendiren AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, “TÜİK’in 12 aylık dış ticaret verileri henüz yayımlanmadığı için 11 aylık rakamlara göre cevaplamak durumundayım. Öncelikle, 2020 yılı 11 ayın sonunda Rusya’ya yapılan toplam ihracat 13,4 milyon dolar. 2019 yılına göre 2020 yılında Rusya’ya olan ihracatımızın yüzde 365 arttığını görüyoruz. Sadece Kasım ayında yapılan 9,5 milyon dolar değerindeki ihracatın, 11 aylık toplam yapılan ihracata göre oranı ise yüzde 70 olarak gerçekleşti. Uluslararası kaynaklarda henüz 2020 verileri açıklanmadığı için 2019 yılı sonunda Rusya’nın ağaç işleme makineleri toplam ithalatının 300 milyon dolar olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ise, yine 2019 sonu ihracat rakamlarına göre buradan sadece yüzde 1 civarında bir pay aldı. 2020 yılında, 11 ayın sonunda en çok ihracat yapılan ürünleri sırasıyla 10 milyon dolar ile alet değiştirmeden çeşitli makine işlemleri yapan makineler, 1,5 milyon dolar ile testere makineleri ve 890 bin dolar ile diğer makineler oluşturmaktadır” diye konuştu. Öte yandan, Ticaret Bakanlığı’nın mobilya sektör raporları incelendiğinde Rusya’nın mobilya konusunda ne ihracatçı, nede ithalatçı bir ülke olmadığını görüyoruz. 145 milyonluk nüfusa sahip olan bir ülke zannediyorum ki sadece kendi iç tüketimlerine yönelik bir üretim mevcut. Ayrıca, Rusya en büyük tomruk üreticisi ülkelerinden biri. Dolayısıyla bitmiş üründen ziyade hammadde için en kıymetli ürün olan tomruğun ihracatı, ahşap sektöründe Rusya için büyük rol oynuyor” dedi.
Pandemide mobilya yatırımları çoğaldı
Pandemi döneminde Sadece Rusya’da değil, birçok ülkede mobilya yatırımlarının çoğaldığını söyleyen Erol, “Çünkü insanlar pandemi boyunca vaktinin çoğunu evlerinde geçirdiler ve mobilyalarını daha çok kullanmaya başladılar. Tabii bu da rahat ve ergonomik olmayan mobilyaları değiştirmelerine sebep oldu.
Sektör firmaları doğru strateji uyguladı
2020 yılında, pandemiye rağmen tüm sağlık tedbirleri alınarak Ekim ayında Woodtech Fuarı’nın gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mustafa Erol, bu durumun Ekim ve Kasım aylarındaki ihracattaki artışta etkisi olabileceğini, ancak sektör firmalarının 2020’de yurtiçi/yurtdışı Woodtech dışında hiçbir fuara katılmadığına dikkat çekti. İhracat artışının en büyük sebeplerinden birinin firmaların kendilerince yaptıkları pazarlama olduğunu belirten Erol fuarların olmaması, seyahatlerin kısıtlanması gibi sebeplerden firmaların öz değerlendirmelerini yaparak, doğru bir strateji uyguladıklarını ifade etti.
İhracat rekoru dijitalleşme için motivasyon
AİMSAD olarak 2020’de dijital faaliyetler dışında tanıtım gerçekleştiremediklerini kaydeden Erol, 2020 yılında, geçmiş dönemde yapılan tanıtımların faydasını gördüklerini aktardı. 2020’nin Mayıs ayında faaliyete geçirdikleri www.turkishwoodworkingmachinery.com portalından da bahseden Erol, portalın her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığını ve bilinir hale geldiğini bildirdi. Dernek olarak 2021 üye kataloğunu da bu portalla beraber hibrit bir şekilde hazırlamayı planladıklarını anlatan Erol, böylelikle fuarlarda katalog taşımak istemeyen ziyaretçileri, sadece karekodlar ve kısa linklerle portala yönlendireceklerini ifade etti.
Pandemi ve 2020’de yaşanan bu ihracat rekorunun sektörde öncelikle dijitalleşmeye yönelik bir motivasyon oluşturacağını söyleyen Mustafa Erol, ayrıca pazarlama ve reklam çalışmalarının arttırılması ve markalaşma ile kurumsallaşma süreçlerinin tamamlanmasına yönelik motivasyon oluştuğunu belirtti.
Bazı üyelerimiz sadece ihracata çalışıyor
Her sektörde olduğu gibi AİM sektöründe de sürekli gelişimlerin mevcut olduğunu kaydeden Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bazı üyelerimizin sadece ihracata çalıştığını, bazılarının sadece proje bazlı ürünler yaptığını ve neredeyse 6-7 aylık siparişleri olduğunu, bazılarının ise yabancı firmalarla ortaklığa giderek yurtdışında marka haline geldiğini ya da gelebilecek potansiyelde olduğunu görebiliyoruz. Ülkemiz, sadece AİM sektöründe değil, birçok endüstride teknolojiyi uygulayan değil üreten konumuna geldi. Dolayısıyla, oluşan bu akıma AİM sektörünün de ayak uydurduğunu söylemek mümkün.”
Mustafa Erol’un öngörüsü gerçekleşti
AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, AİMSAD Dergisi’nde geçen yıl yaptığı değerlendirmede sektörün 2020’yi pandemiye rağmen 2019 rakamlarıyla kapatacağını, kış aylarının da gelmesiyle mobilya sektörünün hareketlenerek bu durumun ağaç işleme makinelerine artısı olacağını, 2021’de ise üretim ve ihracatta yüzde 10-15 artış beklediğini söylemişti.
Erol, pandeminin esasında mobilya sektörüne yaradığına dikkat çekmiş, “Çünkü insanlar evlerinde pek çok şeyi evlerinde yaptılar. Bu durum evde çok vakit geçirebilmek için bir arz yarattı. Rahat olmayan mobilyalar, rahatı ile değiştirildi. Bu durumun 2021 yılında tüm dünyada daha fazla artacağını ve mobilya sektörünün daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Bu sebeple, sadece ağaç işleme makinelerinde üretim anlamında bir artı olacak” demişti.
2020’de 95-100 milyon dolarlık bir ihracat beklentileri olduğunu söyleyen Mustafa Erol, “Şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranı yükseldi. Daha da yükselip yüzde 250’leri bulacağına inanıyorum. Kış şartlarında insanlar evde kalacak ve mobilya değiştirecek. 2020’yi bu şekilde bitirmemizin en önemli sebeplerinden biri de makine fuarını gerçekleştiren tek ülkenin Türkiye olması. Onun çok faydası oldu. İhracatın durumunun sebebi de bu” açıklamasında bulunmuştu.