Afyon Çimento 2018 / 2. Çeyrek Bilanço Analizi
Afyon Çimento (AFYON) 2Ç18 döneminde 18.3 milyon TL net kar açıkladı. Şirket bu kar ile birlikte 2018 yılının ilk yarısını 13.7 milyon TL net karla kapatmış oldu. Geçen yıl aynı dönemde şirket 5.8 milyon TL zarar açıklamıştı.
ARSA SATIŞ GELİRİ KARDAKİ NEDEN
1.çeyrek dönemdeki zararın ardından 2.çeyrek dönemde net kar açıklamasının en önemli sebebi arsa satışından 18.4 milyon TL satış gelirinin bu çeyreğe yansımış olması. Bu arsa satış geliri olmasa şirket 28 milyon TL faiz giderleri nedeni ile sıfıra yakın bir kar/zarar rakamı açıklayacaktı. Ayrıca 3.5mn TL vergi geliri olduğunu da hatırlatalım.
AFYON yeni ve modern fabrikasını geçen yıl tamamlayarak faaliyete başladı ve eski fabrika arazisini satmaya başladı. 260 bin metrekare olan gayrimenkul imar planı çıkmasının ardından 156 bin metrekarelik imarlı araziye dönüşmüştür. Şirket 2017 yılında 70 bin metrekarelik kısmını sattığını bildirmiş ve 64 milyon TL gibi ciddi bir satış gelirini bilançoya yansıtmıştı. Bu yılın 2.çeyrek döneminde ise anladığım kadarıyla 19 bin metrekarelik bölümü satılmış durumda.
Geçen yılda bu arazi satışı olmasaydı yine yüksek finansman giderleri nedeni ile şirket zarar açıklayacaktı.
SATIŞLAR VE KARLILIK YÜKSELİYOR
Şirket 6 aylık dönemde satışlarını geçen yıla göre %107 oranında artırarak 97.8 milyon TL satış geliri elde etti. FAVÖK rakamı ise 10.4 milyon TL’den 35.4 milyon TL seviyesine yükselmiş görünüyor.
Karlılıkta ise geçen yıla göre daha iyi bir tablo var. Brüt kar marjı %21 seviyesinde ve FAVÖK marjı ise %36 seviyesinde oluştu. Geçen yıl bu rakamlar sırasıyla %15.5 ve %22 seviyelerinde oluştu.
Satış performansı ve karlılığın yükseliyor olması şirket için pozitif sayılabilecek gelişmeler. Özellikle bu faktörlerin operasyonel alanlara ait olması çok daha olumlu. Ayrıca faaliyet raporuna yurtiçi çimento tüketimi geçen yıla göre %15 büyüme kaydetmiş durumda. Bu sektör açısından iyi bir gelişme. 2017 yılında bir önceki yıla göre neredeyse yatay seyretmişti.
YÜKSEK FİNANSMAN GİDERLERİ CİDDİ YÜK OLUŞTURUYOR
AFYON için olumsuz sayılabilecek en önemli özellik yüksek finansman giderleri. Şirket 2018 yılı 6 aylık dönemde 28.6 milyon TL faiz gideri yazmış durumda. Aynı dönemde şirketin 20.7 milyon TL esas faaliyet karı üretebildiğini dikkate alırsak faiz öncesi nakit yaratması zayıf. Başka deyişle arsa satışları ve vergi geliri olmasa AFYON zarar yazmaya devam edecek.
BORÇLAR AZALIYOR AMA YAVAŞ
Şirketin Haziran sonu itibari ile 403.3 milyon TL net borcu bulunuyor. Bu rakam sadece 6 ay önce yani 2017 yılı sonu itibari ile 430.5 milyon TL seviyesindeydi. Borçtaki azalma olumlu. Ancak halen yüksek. Borcun tamamı kısa ve uzun vadeli finansal borçlardan oluşuyor ve yıllık %19-22 arasında bir faiz maliyeti bulunuyor.
Şirket ilk 6 ayda 90 milyon TL kredi kullanırken, 175.6 milyon TL borç ödemesi ve 31.3 milyon TL faiz ödemesi gerçekleştirmiş. Ayrıca nakitlerini de kullandığı görülüyor. Şirket’in yıl başında sahip olduğu 65 milyon TL nakit parası, 4 milyon TL’ye düşmüş.
İŞLETME SERMAYESİ İHTİYACI VAR
Haziran sonu itibari ile cari oran 0.4x ve likidite oranı ise 0.33x gibi düşük seviyelerde. Başka deyişle işletme sermayesi ihtiyacı devam ediyor. Geçen yıla göre hafif iyileşme var ancak yinede sermaye ihtiyacı var. Şirket ihtiyacı olan nakit girişini yeni borçlanmalar ve arsa satışları ile sürdürecek görünüyor. Tabi bunları borçlarını azaltarak yapacak. Şu ana kadar olduğu gibi.
BORÇ YAPISI HAKKINDA KISA BİLGİLER
Biraz daha borç yapısı hakkında bilgi verirsek, Haziran sonu itibari ile toplam borçların özkaynaklara oranı %184 seviyesinde. Bu oran yılın başında %245 seviyesindeydi. Toplam Borçların Aktiflere oranı ise %65. Yine bu oran %71 seviyesindeydi. İyileşmeler var.
Yılbaşından bu yana AFYON Çimentonun Özsermaye %6 büyüme ile 242.6 milyon TL seviyesine yükselmiş. Bunda kar açıklamasının etkisi var. Toplam aktifleri ise aynı dönemde %13 küçülmüş. Bunda pasif tarafta borçlardaki azalmaya karşılık, aktif tarafta nakit varlıklardaki ve maddi duran varlıklardaki azalmanın rolü var.
2018 YILI ÖNGÖRÜLERİM
Şirket yılın ilk yarısında 712 bin ton klinker ve 504 bin ton çimento üretimi gerçekleştirmiş. Geçen yıl aynı dönemde bu rakamlar sırasıyla 601 bin ton ve 385 bin ton seviyesindeydi.
Şirket 2017 yılında 1 milyon ton çimento üretimi gerçekleştirmiş. Bu yılda bu seviyelerde ya da bir miktar üzerinde 1.1 milyon ton çimento üretimi temposunda gidiyor görünüyor.
AFYON 2018 yılını 200 milyon TL’ ye yakın satış geliri ile tamamlayacak görünüyor. Esas Faaliyet Kar Marjının %22’de oluşabileceğini varsayarsak 44 milyon TL Esas Faaliyet karı görebiliriz. Ancak finansman giderlerinin ise 56 milyon TL seviyesinde oluşması muhtemel. Esas Faaliyet karına ilk yarıda 18 mn TL’lik arsa satış geliri ve 3 milyon TL vergi geliri eklersek yılı 9 milyon TL gibi ufak bir net karla kapatması beklenebilir. Tabii yılın geri kalanında arsanın geri kalanının satışı, borçların ödenmesi gibi gelişmeler olursa daha farklı bir tablo çıkabilir. FAVÖK Karının ise 70-75 milyon TL seviyesinde oluşması beklenebilir. 2017 yılı FAVÖK karı 51.7 milyon TL seviyesindeydi.
AFYON 7.7x f/K çarpanına sahip bulunuyor. Çimento sektöründe düşük f/k çarpanı olduğunu biliyoruz. Hisse mevcut 5.64 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor. Kısa vadede daha yukarı hareketler şimdilik olmayabilir. Ancak bilançoda borçların azalmaya ve finansman giderlerinin düşmeye başlaması ile artan karlılık rakamları uzun vadede hisseyi yukarı itebilir. 2018 yılında bununla ilgili gelişmeler görülüyor. Ancak piyasalar borç yükünde gözle görülür bir azalma gerçekleşmesini görmek isteyebilir ve bu nedenle alım için bekleyebilir. Hedef fiyat çalışmam bulunmamaktadır.