ABD Tarımdışı istihdam verisi Haziran ayında 223 bin kişi ile beklenti değeri olan 233 bin kişinin altında açıklandı.
Mayıs ayında açıklanan 280 bin kişilik verinin ise 254 bin kişiye revize edildiğini görmekteyiz. Saatlik ortalama kazançların ise Haziran ayında aylık bazda değişmediği görülürken, geçen ayki artış oranı ise %0.3’den %0.2’ye aşağı yönlü revize edilmiş durumda. Saatlik kazançlardaki yıllık büyüme ise %2.3’den %2 seviyesine gerilemiş durumda. Son olarak işsizlik oranı ise %5.5’den %5.3′ e gerilemiş. Bunun nedeni ise işgücüne katılım oranının %62.9’dan %62.6 seviyesine gerilemiş olması. Bir yerde işsiz sayısının azalması olumlu gibi görünürken, iş gücüne katılımında düşüyor olması Fed tarafından fazla arzu edilen bir durum değil. Veriler kısa vadede dolar negatif. Uzun vadede ise ABD ekonomisi standart olarak 200 bin kişinin üzerinde istihdam yaratmaya devam ediyor. Ancak Fed’in faiz artırımı açısından istenilen şartların oluştuğu söylenemez. Fed bir süre daha izlemeye devam edecektir. Saatlik ücretlerdeki artış enflasyon beklentilerini zayıflatıcı yönde. Fed’in %2’lik enflasyon hedefini karşılayan büyümeler mevcut değil. Faiz artırımı ile ilgili mevcut fotoğrafı tamamen değiştiren bir durum görünmüyor. Yıl sonuna kadar 1 veya 2 faiz artırımı beklentisi devam edecektir. Bu nedenle dolar aleyhine oluşan seyirler kısa vadeli sürebilir ve tekrar dolar lehine alımlar görülebilir.
Veri ile birlikte dolar endeksi 96.4’den 96 seviyesine gerilerken, EURUSD paritesinde ise 1.1050’den 1.1120 seviyesine yükselişin ardından ş sıralarda 1.1080 seviyelerinde dengeleniyor. USDTRY ise 2.70’den 2.6850 seviyesine gerilemesinin ardından şu sıralarda 2.69 seviyelerinde seyrediyor. Piyasalar verinin ilk şokunun ardından dolar lehine tepki fiyatlamaları yapıyor. BIST 100 endeksi 81300 seviyesine doğru tepki yükselişi gerçekleştirmeye çalışıyor.
Detaylara bakıldığında uzun dönem işsizlik verisi 2502 bin kişiden 2121 bin kişiye gerilediği görülüyor. Fed’in yakından izlediği bir diğer data olması açısından olumlu. Ancak katılım oranı olumlu değil. İşgücü kollarına bakıldığında geçen ayki gibi perakende, toptan ticaret, profesyonel iş hizmetleri, eğitim, sağlık iyi görünüyor. Madencilik sektörü istihdama negatif etki yaratmaya devam ediyor. Geçen ay oldukça iyi bir sıçrama yakalayan inşaat sektöründe ise yine zayıflama mevcut.