S&P Endeksi: Simetri denklemi büyük küçük dinlemiyor
S&P endeksi veya diğerleri için de benzer problem devam ediyor: geçmişin devamı olarak yükseliş beklenirken tarihsel getiri hızına temel belirleyicidir. Dinlenme dönemleri hızı düşürmek içindir. Henüz bu durum gerçekleşmediği için hızı düşürecek zamana yayılan hareket bekleyebiliriz. Tarihsel bakarak: 154 yılı iki parçada incelersek: “1948 öncesi ve sonrası benzer davranışı neden göstersin?” sorusuna cevap için zaman harcamak gerekir. İki dünya savaşı sonrasına denk düşen 2. kısım için refahtaki artışla şişmeye başlayan balonları hatırlayabiliriz. Biriken balonların bileşik etkisini tarihin bir döneminde dengelemek gerekmez mi?
Temel 2 parça: 1871- 1948 / 1948-2025
Modelimize göre ilk parça tüm hikayenin %66sını anlatmak için yeterlidir. Sadece 2 parçalı tarihsel veri okuması üzerinden buraya varabilirken, daha fazla parçaya bölerek de detaylı sonuçlara gidebiliriz.
Örneğin 4 parçalı okuma halinde: ilk 2 parça tüm manzarayı %70 oranında açıklarken, kalan 2 parçanın gelişmeler üzerindeki etkisi %30 seviyesindedir. Bir başka deyişle, yakın tarih okuması yapmak her zaman “bir eksiklik” ile sonuçlanacaktır. Açıklanamaya bazı gerçeklerin aslında okuma eksiği taşınan kısımdan geldiği görülebilmelidir.
Gelecek 4 yılı okumak: 1871 – 1950 / 1950 – 2029
Gelecek okuması için rehber olacak çalışma geçmişi 2 parça okuyarak gelecek ise bölme eşit miktarda yapılabilir. Buna göre 1871-1950 arası yaşananlar, 1950-2029 dönemini %66 oranında açıklayacağı gibi buna uyumlu olarak 2025-2029 arasını da benzer oranda açıklayabilmektedir. Model gereği bu durum var iken, 4 parçaya bölerek de geçmiş üzerinden daha detaylı çalışma yapılabilir.
İlk kısımda ne oldu?
Modelleme gereği ilk kısım olarak incelediğimiz 1871- 1950 arasına bakarsak: hareketlerdeki dalgalanmanın düşük kaldığını görmekteyiz. Bunu ortalamalar üzerinden rahatlıkla ölçebiliriz. Buna göre 12 aylık ortalama civarındaki hareketlere bakarak dalgalanmadaki basıklığı görebiliriz.
İkinci kısımda ne oldu?
Aynı parametreyi ikinci kısımda takip edersek: 12 aylık ortalamadan sapmaların daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Bu gelişme beklentilerle ilgili olmakla birlikte, getiri hızındaki değişim toplumsal etkiyi de birikimli etkilemektedir.
Gelecek yıllar
Birinci ve ikinci kısım kıyaslamalı değerlendirilince: yükselen getiri temposunu karşılayacak düşük dalgalanma hali giderek etkisiz kalmaktadır.