ABD hisseleri, Ukrayna krizinin beklentiden iyi gelen işsizlik başvuruları verisini ve karlılık rakamlarını gölgelemesi sonucunda, daha önceki kazançlarını sildi.
Standard & Poor’s 500 Endeksi, daha önceki yüzde 0.5’lik yükselişini geri vererek, yüzde 0.1’de az bir düşüşle New York saati ile 10:56’da 1,919.78 puan oldu.
S&P 500 24 Temmuz’da rekor kırarak 1,987.98 olduktan sonra yüzde 3.5 geriledi. Gösterge endeks geçtiğimiz hafta Arjantin’in iflası, kötü gelen kar rakamları ve ABD ile Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yaptırımları genişletmesi sonucu, yüzde 2.7 düşüş yaşayarak Haziran 2012’den bu yana en dik haftalık düşüşü kaydetti.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi, Ukrayna’nın da aralarında bulunduğu artan jeopolitik risklerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini söyledi. 18 üye ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın karşı karşıya bulunduğu zorluklar, İtalya’nın tekrar resesyona girmesi, Rusya ve ABD ve müttefikleri arasındaki anlaşmazlığın Soğuk Savaş’tan bu yana en kötü halini almasının ardından yoğunlaşıyor.
NATO Genel Sekreteri Andreas Fogh Rasmussen Rusya’yı ‘birliklerini geri çekmeye ve ayrılıkçılara yardımı keserek uçurumun kenarından çekilmeye’ çağırdı.
Rusya, birliklerini Ukrayna sınırına çekerek ABD’nin işgal riskini gündeme getirmesine yol açtı. Devlet Başkanı Putin, ABD ve AB’nin yaptırımlarına misilleme için bu ülkelerden gıda ithalatını yasakladı.
Draghi, AMB’nin bugün Frankfurt’ta temel faizleri değiştirmeme kararı aldığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Artan jeopolitik riskler ile birlikte gelişen piyasa ekonomilerinde ve küresel finans piyasalarındaki gelişmeler, ekonomik koşulları negatif etkileme potansiyeli taşıyabilir,” dedi.
Bloomberg HT