50 Bin Liram Var. Tasarruflarımı Nasıl Değerlendirmeliyim?

Utku Altunöz – 03.08.2013

Değerli Para&Porsa takipçileri için bu yazımda son zamanlarda Türkiye ve benzeri gelişen piyasalara nam-ı diğer emerging marketlerde yaşanan gelişmeleri analiz etmek istiyorum.

Son zamanlarda dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki ABD’den gelen beklentilerin üzerindeki ekonomik göstergeler, Türkiye ve benzeri gelişen ülke ekonomilerini tedirgin etmeye başladı. ABD’de ISM imalat endeksi Temmuz ayında 55.4’e yükselerek beklentilerin üzerinde açıklandı. Halbuki ünlü ABD ekonomistlerin beklentileri haziran ayında Temmuz’da 52’ye yükselmesi yönündeydi. Buradan şunu da belirtmek isterim ki ISM Endeksinin 50’nin altında bir değer alması sektörde daralmaya, üzerinde bir değer alması ise sektörde büyümeye işaret ediyor. Yine ABD ekonomisinde işsizlik maaşı başvuruları 27 Temmuz’da sona eren haftada 326,000’e geriledi ve beklentilerin altında açıklandı. Reuters anketine katılan analistler, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan işsizlik maaşı başvurularının 345,000 olmasını bekliyorlardı. Tüm bu gelişmeler nedeniyle gelişmekte olan piyasalardan çıkış ve dolara olan talep ile dolar kuru TCMB müdahalelerine rağmen belli seviyenin altına indirilemiyor.

Değerli Para&Borsa takipçilerinin yatırımlarını yaparken şu realiteyi göz önünde tutmalarını ısrarla hatırlatmak istiyorum. Bizim gibi ülkelerde ekonomik veriler 2 farklı beklentiye göre belirlenmektedir. Birincisi ABD verilerinde olası olumsuz verilerin açıklanması, hızlı para hareketlerinin Türkiye ve benzeri ülkelere doğru gelmesini sağlıyor. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen bir olumsuzluk, diğer gelişmekte olan ülkeleri de doğrduan etkilemektedir. Üşk örneği temmuz 2013 boyunca yaşadık. ABD de açıklanan olumlu veriler gelişen ülke piyasalarını olumsuz yönde etkiledi. İkinci örneği ise yine temmuz ayında yaşadık. Arjantin’de borç konsolidasyonuna gidilebileceğine yönelik beklentiler; gelişmekte olan piyasaları kötü vurdu. İstanbul Borsası’nda Ulusal 100 Endeksi, beklentilerin dile geldiği dönemde yüzde 7.8 düşüşle 8.730 puana indi.

Küçük Tasarruf Sahiplerine Öneriler…

Gelelim biz küçük yatırımcıları ilgilendiren kısma. Elimizde 50.000 tl olduğunu var sayalım. Şu an için yapılabilecek en iyi portföy dağılımının Hisse senedi, anapara korumalı fon, bireysel emeklilik ve altın kombinasyonu olduğunu söyleyebilirim. Tüm yazılarımda belirttiğim gibi döviz bir yatırım aracı değildir. Bununla birlikte kısa sürede doların önemli bir düşüş yaşamayacağı ve ABD verileri iyi geldikçe yükseleceği beklenen bir durumdur. Bununla birlikte merkez bankası müdahaleleri de.

Bireysel Emeklilik Fonları

Değerli takipçilerim. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bireysel emeklilik fonları uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Türkiye’de hala istenen derinliğe sahip olmamakla birlikte, hükümetin devlet katkısı sistemine geçmesiyle, bu fonlara olan talepte ciddi artış yaşandığı da unutulmamalıdır. 3 yıl bireysel emeklilik sektöründe çalışan ve sistemi iyi bilen bir kişi olarak şunı rahatlıkla söyleyebilirim ki, sosyal güvenlik sistemimizdeki açıkların yamalanması için oldukça güvenilir, şeffaf ve kaliteli bir yatırım aracıdır. Her ay maaşınızdan yapacağınız 200 tl gibi bir rakamla, emeklilik yıllarınızı daha huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ana Para Korumalı Fon

Halka arz yolu ile katılabilinen bu fonların avantajı koyduğun anaparayı vadesinden önce çekmediğin sürece %100 garantide. Tek risk, eğer senin anapara korumalı fon getirisi 0% olursa, hiç faiz kazanamıyorsunuz. Beklentine uygun bir fon seçip (İMKB 30 endeksi, USD, EURO, BRİC birçok çeşidi var) tasarruflarınızı söz konusu fonlarda değerlendirebiliyorsunuz.

Hisse Senedi

BORSA BİLGİSİ OLMAYAN tasarruf sahiplerinin birikiminin %5 kısmı ile başlayabilecekleri ve gelişmiş ülkelerin en fazla kazandıran ve en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Hisse senedi şirkete ortak olunması nedeniyle, seçeceğiniz hisse senedinin gelişeceğine inandığınız bir sektör ve firma, aynı zamanda yönetimine güvendiğin bir işletme olması, kazancınızı da doğru oranda artmasını sağlayacaktır. Şirketlerin yatırım ilişkileri bölümünü arayarak şirket hakkında bilgi alabilirsiniz.

 Borsaya endeksli (yani borsadaki en buyuk 30 yada en buyuk 100 şirketle aynı yönde hareket eden) borsa yatırım fonları ya da

 Temettü getirisi (yani karını dağıtan) 2-3 şirket hisseleri düşünebilirsin.

İMKB’de 400’e yakın şirketin hisse senetleri alınıp satılmaktadır. Bunları 350 kadarı oynak, spekülatif, manipülasyona açık, insider trading (içerinden bilgi sızdırma) oyunlarına maruz kalan yapıdadır. O nedenle köklü, bilinen, geçmişi belli, marka olmuş, dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine para yatırın derim.

Yatırım Fonları

Hisse senedi almaya cesaret edemeyen tasarruf sahipleri için biçilmiş kaftandır. Özellikle uzmanlara danışarak alındığında ciddi kâr edildiği izlenmektedir. İMKB’den korkarım, anlamıyorum diyenler güvenilir, saygın bankaların A tipi yatırım fonları alınabilir.

Tahvil Ve Bono

Bu enstrümanda önemli olan nasıl bir tahvil yada bonoyu tercih edeceğimizdir. Bonolarda donem sonuna kadar satmadığın zaman belli faizle risk olmadan kazancınızı tasarruflarınıza ekleyebilirsiniz.

Altın

Altının fiyatı Dolar ve Euro’ya bağlıdır. ABD ve AB ekonomik durgunluk, kriz, küçülme, erime içinde olduklarından paralarının değeri 10 yıldır yerinde saymaktadır. O halde altın, Dolar, Euro gibi paralara yatırım yapmak ŞİMDİLİK akıl işi değildir.

Takipçilerimin FOREKS’i nasıl unutursun dediklerini duyar gibiyim. Oldukça yüksek getirilere ulaşılabilen ve Türk tasarruf sahipleri için yabancı bir enstrüman olan foreksi bir sonraki yazımda anlatacağım.

Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir