Sanayi şirketlerinde kârlar kuvvetli, bankalardasürp riz yok
BIST şirketlerinde ilk çeyrek sonuçlarının ardından analistlerin tahminlerini paylaştığı şirketlerden %55’inin net kârı beklentilerin üzerinde, %22’sinin ise beklentilerin altında kaldı. Şirketlerin %23’ünün net kârı ise beklentiye paralel gerçekleşti (tahminlerden +/-%5 sapma). Buna göre, tahmin verilen BIST şirketlerinin 2Ç’deki toplam net kârı 15,7 milyar TL ile beklentinin ortalama %12,7 üzerinde geldi. Diğer taraftan, mali kesim dışı şirketlerin %41’i esas faaliyet gelirinde beklentileri aşarken, %36’sı beklentilerin altında kaldı. Şirketlerin %23’ünün ise operasyonel performansı beklentiye paralel gerçekleşti (+/- %3 VAFÖK sapması).
BIST şirketlerinin yıllık bazda net kârlarına bakıldığında %38.7 büyüme görülüyor. Yıllık kâr artışı mali kesim şirketlerinde %6.7 ve mali kesim dışı şirketlerde %100 oldu. Diğer taraftan, mali kesim dışı şirketlerin yıllık bazda toplam cirosu %30 büyüme gösterirken, toplam VAFÖK’ü ise %53.6 büyüdü.
Mali kesim dışı şirketlerde, Aygaz (Tüpraş etkisi), Bim (güçlü operasyonel performans), Enka, Ereğli, Ford Otosan, Turkcell, Tüpraş ve Türk Telekom’un 2Ç sonuçları güçlü geldi. Sektörel dağılıma bakıldığında ise hava yolları, cam, otomotiv sektörlerindeki yıllık büyüme gerek kârlılık gerekse operasyonel bazda güçlüydü. İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de çimento sektörü kârlılıkta nispeten zayıf kaldı.
Mali kesim dışı şirketlerde, piyasa tahmini olan 46 şirketin 2Ç17 toplam net kârı 7,7 milyar TL ile piyasa beklentisinin %23,3 üzerinde geldi. (ANACM, TRKCM, SODA, CCOLA, KCHOL ve SAHOL bağlı şirketleriyle çifte hesaplamayı önleme amacıyla toplamlara dâhil edilmemiştir.) Bu şirketlerin toplam cirosu (94,9 milyar TL) beklentinin (93,5 milyar TL) biraz üzerinde gerçekleşirken, toplam VAFÖK’leri 13,7 milyar TL olarak beklentinin %3,5 üzerinde geldi. Sonuç olarak, toplam VAFÖK marjı, %14,2’lik piyasa beklentisinin 28 baz puan üzerinde, %14,5 olarak gerçekleşti.
Analistlerin tahmin verdiği sekiz bankanın ikinci çeyrek net kârlarının toplamı önceki çeyreğe göre %10 gerileyerek beklentiler paralelinde 7,3 milyar TL oldu. Söz konusu tutar, bizim tahminlerimizin ve piyasa beklentisinin sırasıyla %2 ve %3 üzerinde gerçekleşerek beklentiye paralel geldi. Bankalar arasında sadece Albaraka Türk kayda değer bir farkla beklentinin %31 üzerinde net kâr elde etti. Yapı Kredi ve Vakıfbank’ın net kârları da beklentinin %6 üzerinde olmakla birlikte, bizim tahminlerimize çok daha yakın düzeyde geldi. Diğer taraftan İş Bankası’nın 2Ç17 net kârı bizim tahminimizin %8 ve piyasa beklentisinin %4 altında kalarak dikkat çekti. Albaraka Türk’ün kârındaki sıçrama diğer çeyreklerde aynı şekilde tekrarlanmama ihtimali bulunan gayrimenkul kâr/zarar ortaklığı yatırımlarından kaynaklandı. Yapı Kredi ve Vakıfbank’ın net kârlarının beklentinin hafifçe üzerinde kalması ise karşılık giderlerindeki hafifleme ve takipteki alacaklardan tahsilatların güçlü seyrini sürdürmesi ile ilgiliydi. Bu arada İş Bankası’nın net kârının hafifçe beklentinin altında oluşması ise marjlar ve faaliyet giderleri üzerindeki baskının tahminlerden kuvvetli olmasıyla ilişkiliydi.
Genel olarak 2Ç17 sonuçlarına bakıldığında (i) net faiz gelirlerinin (kur ve swap kaynaklı maliyetler dahil) önceki çeyreğe göre %15,5 gerilediği (beklentimiz %8,2 gerileme), (ii) tüketici kredilerindeki yavaşlamaya paralelinde çeyreksel bazda %0,7 gerileyen net faiz gelirlerinin tahminimize paralel gerçekleştiği (iii) spesifik provizyon giderinin çeyreksel %21 gerileme ile %17’lik gerileme beklentimize göre daha olumlu geldiği (iv) beklentilerimiz paralelinde genel karşılık giderlerinde de düşüş elde edildiği (v) faaliyet giderlerindeki %5,8 dönemsel artışın %4,1 düzeyindeki artış beklentimizi aştığı ve bu farkın büyük ölçüde İş Bankası kaynaklı olduğu ve (vi) yavaşlama beklentimizin aksine takipteki alacak tahsilatlarından kaynaklanan gelirlerin güçlü kalmaya devam ettiği dikkat çekiyor.