Borsa şirketleri 2011 yılında 30 milyar TL net kâr açıkladı. Bilançosu açıklanan 222 borsa şirketinin net kârı bir önceki yıla göre sadece 257 milyon TL artış gösterdi.
Borsa şirketlerinin 2011 yılı görünümü ortaya çıktı. İMKB’de işlem gören 374 borsa şirketinin 222 tanesinin solo bilançoları açıklandı. Açıklanan bilançolara göre 165 şirket kâr açıkladı. Borsa şirketlerinin toplam karı 2011 yılında bir önceki seneye göre yüzde 0.86 arttı. Şirketlerin toplam kârı sermayelerinin neredeyse yarısı kadar gerçekleşti.
Şirketler halka açık olsun olmasın kâr etmek için çalışır. Kâr başarının simgesidir. Bir şirketin hissesine sahip olan herkes şirketin büyümesini ister. 2011 yılındaki şirketlerin görünümüne baktığımızda ise en yüksek kârı açıklayan şirketlerin kârlarının düştüğü gözleniyor.
Bankaların kârı % 4 düştü
Kârı en fazla gerileyenler bankalar. Borsada işlem gören bankaların toplam kârı yüzde 4.24 azaldı. Şekerbank’ın net kârı yüzde 30.66 azalırken, T. Ekonomi Bankası’nın net kârı yüzde 31.18 geriledi. İş Bankası’nın kârındaki düşüş ise yüzde 10.55 oldu. Şekerbank için dördüncü çeyrekte piyasanın kâr beklentisi 39 milyon TL idi.
Banka bir önceki yıla göre kârını düşürmesine rağmen son çeyrekte karlılığında artış gözlendi ve 62 milyon TL net kâr açıkladı. Ancak, buna rağmen aracı kurumlar hissede daha çok satış ağırlıklı tavsiyelerde bulunuyor.
Öte yandan Moody’s, 12 finansal kurumun kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye aldı. Kârı yüzde 10.55 gerileyen İş Bankası için ise 2012 beklentileri öne çıkıyor. BCG İstanbul, 14 Mart’ta İş Bankası için taviyesinin “al” olduğunu ve fiyat hedefi olarak 4.65’i öngördüğünü açıkladı.
Kârını en fazla artıranlar
Kârını en fazla artıran borsa şirketleri sigorta ve gayrimenkul şirketleri oldu. Aksigorta’nın net kârı 1.476 bin TL’den 32.029 bin TL’ye çıkarken Özderici GMYO’nun net kârı 160 bin TL’den 2.948 bin TL’ye yükseldi. Aksigorta’nın net kârı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek uzmanları şaşırttı. Aksigorta’nın 2011 yılı son çeyreği için piyasa beklentisi 8 milyon TL net kâr idi. Ancak, firma 16.3 milyon TL net kâr açıkladı. En fazla kârı artan şirketler içerisinde iki gayrimenkul şirketi bulunuyor. Özderici GMYO ve Saf GMYO.
BÜYÜK SIÇRAMA YAŞANMAZ
Borsada yüksek getirilerin peşinden koşanlar için zarardan kâra geçen şirketler çok önemli. Bu şirketlerin verilerinde olumlu yönde gelişmelerin yaşanması şirketlerin ilgi odağı olmasına neden olur. Yatırımcıların zarardan kâra geçen şirketlerde üzerinde durması gereken nokta ise bu şirketlerdeki iyileşmenin sürdürülebilir olup olmadığıdır.
Bir defaya mahsus gelişmelerden kaynaklı bir kârlılık, bu şirket hisselerine yeterince yansımayabilir. Ancak şirketin gelecek yıllardaki performansını da etkileyecek bir gelişme ise o zaman fiyatı da etkiler.
Zarardan kâra geçen şirketlerin başında Borusan Mannesmann, Çemtaş ve Güneş Sigorta geliyor. Borusan, bu yıl yatırımlarına devam edecek. Ancak büyük sıçramalar yaşanmayacak. Borusan Holding Ceo’su Agah Uğur, 2011’de Türkiye’de 300 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirdiklerini belirtmişti. Çemtaş’ın Genel Müdürü Nuri Özdemir ise şirketin verimliliğinin artırıldığını belirtiyor. Özdemir, sektör için iyimser ancak temkinli olduklarını söylüyor.
Zeynep Aktaş
Kaynak: www.milliyet.com.tr