2025 Mart Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi

❑ Şubat ayında küresel piyasalarda; ABD’de Trump yönetiminin Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik ek gümrük vergisi açıklamaları, Fed Başkanı Powell’ın Kongre konuşmaları, açıklanan bilançolar, FOMC tutanakları ve Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik görüşmelerin etkisiyle ABD piyasalarında dalgalı, Avro Bölgesi’nde ise görece daha pozitif bir seyir görüldü. Almanya’da erken seçimler gerçekleşti ve seçimi CDU/CSU kazandı. Şubat ayında özellikle Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik iyimserliğin artması ve Almanya’da seçim belirsizliğinin son ermesi, piyasalar için önemli katalizör oldu. Böylece ABD’de Dow Jones endeksi Şubat ayında %1,6 değer kaybederken, Avrupa’da STXE 600 endeksi ise %3,3 yükseliş gösterdi. Fed Başkanı Powell’ın Kongre’de gerçekleştirdiği sunumda, politika duruşunu ayarlamada aceleci olmadıklarını ve enflasyonda %2 hedefine ulaşana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmak istediklerini belirtmesi ön plana çıktı. Diğer taraftan, yayımlanan Fed Tutanakları’nda Komite, enflasyonun kötüleşebileceği risklerine dikkat çekerek, gösterge faiz oranını değiştirmedi ve kararı Fed’in tüm politika yapıcıları destekledi. Tutanaklara göre, Fed yetkilileri faiz oranlarını tekrar düşürmeden önce enflasyonda daha fazla ilerleme görmek istediklerini belirtti. Başkan Trump’ın önerdiği gümrük vergileri ve güçlü tüketici harcamaları gibi faktörlerin bu yıl enflasyonu artırabileceği vurgulandı. Veri gündemine baktığımızda ise, ABD’de açıklanan ocak ayı TÜFE yıllık bazda %3,0 ile beklentilerin üzerinde artış göstermişti ayrıca geçen hafta ABD’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği çekirdek PCE’nin ocak ayında yıllık bazda artış oranı %2,8’den %2,6’ya geriledi. Bu veri ile enflasyon endişeleri kısmen de olsa rahatlatmış oldu.

❑ Yurt içinde, şubat ayında Borsa İstanbul’da genel olarak negatif bir seyir hakimdi. BIST 100 endeksi Şubat ayını %3,5 kayıpla tamamlayarak negatif ayrıştı. Aynı ayda MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi %0,3 yükseliş kaydetti. BIST banka endeksi Şubat ayında %1,45 yükseliş göstermeyi başarırken, hizmet endeksinde %4,3, sanayi endeksi %4,0 değer kaybetmiş oldu. Şubat ayında temel olarak Ocak ayı enflasyon gelişmeleri, TCMB Enflasyon Raporu ve TCMB Başkanı Karahan’ın açıklamaları ön plana çıktı. TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı TÜFE verisi piyasa beklentilerinin (%4,3) üzerinde, aylık bazda %5,03 yükseldi, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,12 oldu. TCMB, 2025 yılının ilk enflasyon raporunda 2025 yılı için %21 olan enflasyon beklentisini %24 olarak yukarı yönlü güncellediğini, 2026 yıl sonu tahminini ise %12 olarak koruduğunu açıkladı. Raporda ocak ayında enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü geçici bir yükseliş izlendiği ancak beklentilerdeki iyileşmenin devam etmesi ile enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün orta vadede istikrarlı bir şekilde devam edeceğinin öngörüldüğü ifade edildi. TCMB Başkanı Karahan, konuşmasında faiz indirimlerinin miktarı veya sayısının enflasyonun görünümünün gidişatına bağlı olacağını, enflasyon görünümünde bozulma olursa her türlü seçeneği değerlendireceklerini ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürmek için toplantı bazlı ve veri odaklı bir yaklaşım benimsediklerini vurguladı. Şubat ayındaki diğer önemli verilere baktığımızda, sanayi üretim endeksi 2024 yılı Aralık ayında yıllık bazda %7,0 artış kaydetti. Kasım ayında başlayan toparlanma eğilimiyle birlikte yılın son ayında %5,0 artış neticesinde, 2024 yılının tamamında sanayi üretim endeksi yılı %1,9 büyümeyle tamamladı. Ayrıca TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının son çeyreğinde piyasa beklentisinin (%2,8) üzerinde %3,0 büyüme gösterdi (3Ç24: +%2,1).

❑ Mart ayına yurt içinde enflasyon verisi ile başladık. TÜFE, şubatta aylık bazda %2,27 ile piyasa beklentisinin (%3,0) altında artış gösterirken, yıllık enflasyon tüketici fiyatları da beklentilerin (%40,0) altında %39,05 olarak kaydedildi. Bu da TCMB’nin faiz indirimleri devam etmesi konusunda beklentileri güçlendirdi. Mart ayının devamında bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan TCMB PPK Faiz Kararı Toplantısı ve daha sonrasında açıklanacak olan PPK Toplantı Özeti yakından takip edilecek. TCMB’nin 6 Mart’taki toplantısında para politikası faiz oranını %45’ten %42,5 seviyesine düşüreceği tahmin edilmektedir. Ayrıca Borsa İstanbul’da şirketlerin, 4Ç24 konsolide olmayan finansal sonuçları için son gönderim tarihinin bugün, konsolide sonuçlar için 11 Mart olduğunu hatırlatalım. Küresel piyasalar tarafında ise AMB, FED, BOJ ve BOE Faiz Kararları Toplantıları ve ardından gerçekleştirilmesi planlanan açıklamalar küresel piyasaların yönü adına belirleyici rol oynayacaktır. Avrupa Merkez Bankası’nın 6 Mart’taki para politikası toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Diğer yandan, ABD Başkanı Trump’ın küresel ticarete yönelik tarife açıklamaları izlenmeye devam edilecek. Mart ayı için yatırımcılara orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!