İnfo Yatırım Strateji Raporu 2024
Yönetici Özeti
Belirsizlik ortamının ağır bastığı bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Sadece yurt içi değil, yurt dışı taraftaki belirsizlik ortamı da 2023 yılında fiyatlamalar arasında yer aldı. Yurt içinde 11 ili fiziki, tüm Türkiye’yi yürekten etkileyen deprem etkisi, yılın ikinci çeyreğindeki seçim süreci ve yılın son aylarında Ortadoğu’ya ilişkin savaş haberleri belirsizlik ortamındaki ana etmenler olarak 2023 yılında ön plana çıktı. Genel seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin değişerek rasyonalite çerçevesi içinde adımlar atılması, genele yayılan güven mekanizmasını artırdı. Yeni ekonomi yönetiminin ziyaretleri ve attıkları adımlar ile yeniden yabancı yatırımcıya pozitif anlamda dokunulurken, yabancı kredi derecelendirme kuruluşları da not görünümlerimizi yukarı revize etti. 2024 yılı içerisinde makroekonomik açıdan ekonomi yönetiminin kararlarının ve atılan adımların rakamlara sirayet etmesini bekliyoruz. Bu da 2024’te reel getirilerin pozitife dönmesi beklentilerini artırabilir. Özellikle ileriye dönük projeksiyonlar için açıklanan rakamların piyasa beklentilerine paralel olması piyasalar açısından pozitif tarafta yer alıyor. içi dinamiklerdeki beklentilere paralel büyüme odaklı stratejiyi daha çok konuşabiliriz. Yurt içinde konuşacağımız konular kur, politika faizi, enflasyon olarak gözükse de unutulmaması gereken bir konuda 2024’teki Türkiye’nin ikinci defa uygulayacağı enflasyon muhasebesi.
Diğer taraftan seviyelerinde yaşanan düşüş eğiliminin devamı ve küresel resesyonun azalma ihtimali, merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikalarının da bir yıl içinde terse dönme potansiyelini artırıyor. Başka bir deyişle, son bir yılda artan finansman maliyetlerinin 1 yıl ve üzeri vadelerde düşmesi ile olası genişlemeci para politikalarının ise gelişmekte olan ülke ekonomilerini risk iştahındaki artışla beraber destekleyici bir konuma gelme ihtimali de söz konusu. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda ise her ne kadar belli başlı bazı kırılganlıklar olsa da büyük resimde, Türkiye adına önümüzdeki sürecin büyük düşünüyoruz.
Genel Görünüm
2023 yılını tek kelime ile özetlersek belirsizlik desek yanlış olmayacağını düşünüyoruz. Yurt içinde yılın ilk altı ayında seçim belirsizliği ve politika belirsizliği derken yurt dışının da içeriden farklı olduğunu söylemek zor gibi görünüyor.
2023 yılının ilk altı ayında enflasyon, baz etkisi kaynaklı (Mayıs ayında doğalgaz fiyatlamalarının sıfır olarak kabul edilmesi ile birlikte) geri çekilirken, seçim sonrasında kurun serbest bırakılması, ÖTV ile vergi zamları, asgari ücret ile buna bağlı ücret artışları sonrasında enflasyonun yukarı yönü seyri tekrar hızlandı. Enflasyon temasının tekrar hayatımıza girmesi yani alternatif getiri arayışlarında tasarrufların azalması sonrasında Borsa’nın tekrar ön plana çıkması ve genel seçim belirsizliğinin sona ermesi ile BİST100 endeksi Mayıs 2023’teki en düşük (4.311) gördüğü seviyeden 2023’te en yüksek (8.563) gördüğü seviyeye kısa süre içerisinde çıkarken %98’in üstünde değer kazandı. 2023’ün son ise aylarında Rusya
– Ukrayna Savaşı bitmemişken jeopolitik gerginliğe Ortadoğu’daki savaş da eklendi. İsrail ile Hamas arasındaki sıcak çatılmadan sivillerin de zarar görmesi piyasalardaki fiyatlamalar arasındaki yerini aldı.
Ekonomilerde yükselmesinin şirket olarak yansıyacağı beklentisi BIST’te de geçmiş tarihlerde fiyatlanmıştı. Burada doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler (temel gıda ve içecekler, konut giderleri ve kira, ulaştırma, lokanta ve oteller, giyim) ve bu harcamalardan pay alan şirketler öne çıktı. Enflasyon temasının da yansıdığı 2023’te 2022’deki kadar olmasa da enflasyon temasının ön plana çıktığını düşünüyoruz. 2024 yılında ise enflasyonun geri çekilme beklentisi sonrasında risksiz getirileri enflasyon karşısında yeterli kalabilir. Temel ve teknik analiz ile hisse bazında ön plana çıkmaların olacağını düşünüyoruz.
…
2024 Yurt İçi Sektör Beklentileri
Bankacılık Sektörü
2024 yılı bankalar açısından zorlu bir yıl olabilir. Yıllık kredi büyümesinde son dönemde yavaşlayan artış hızı, ekonomik aktivitedeki düşüşe ve getirilen sınırlamalara paralel olarak %40 seviyesinin biraz altında gerçekleşebilir. Ortalama kredi faizleri yükseliyor olsa da bu artış oranı fonlama maliyetlerindeki yükselişi karşılamak noktasında yeterli olmayabilir. TÜFE’ye endeksli borçlanma araçları getirilerindeki düşüş(2024 yıl sonu enflasyon beklentisi TCMB IV. Enflasyon Raporu Toplantısı: %36) ve 2023’de yaşanan kur hareketlerinin getirdiği al/sat gelirlerinin tekrarlanmaması durumunda, olumlu beklentinin Net Faiz Marjlarında hafif daralma olacağını düşünüyoruz. Bankaların bu ortamda komisyon gelirlerini mümkün olduğunca arttırmak ve faaliyet giderlerini kontrol altına alması gerekebilir. Kredi riski maliyetlerinde karşılık politikaları belirleyici olacak olsa da genel olarak ciddi bir ekonomik daralma olmaması durumunda karlılığı olumsuz etkileyecek bir gelişme beklemiyoruz. Risk iştahını bankalarda artırabilecek unsurlar olarak;
-Orta vadede TCMB’nin döviz rezervlerinin artışına bağlı olarak yabancı kredi derecelendire kuruluşlarının kredi notu iyileşmesi ve bunun Türkiye CDS’lerinde düşüşle birlikte bankalar üzerinden yerli ya da yabancı yatırımcı tarafından pozitif karşılanması,
-Ekonomik politikalarıma bağlı olarak hızlı bir düşüşe yol açarak sermaye maliyetlerinin hızla geri çekilmesi, olacağını düşünüyoruz.
2024 yılında özel bankaların kamu bankalarına göre ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bankaların değerleme çarpanları ve özsermaye karlılık beklentileri birbirlerine çok yakın olmakla birlikte GARAN’ı kredi – mevduat faiz makas yönetimi ve TÜFE endeksli kağıt ağırlığının azlığı ile AKBNK ve YKBNK’yı al-sat getirilerindeki düşüşün telafisi etme tarafındaki güçlü politikaları nedeniyle ön plana çıkmasını bekliyoruz.
Takip Listemizdeki Bankacılık Sektörü Hisseleri: AKBNK, GARAN, YKBNK
Sigortacılık Sektörü
Yüksek enflasyon dolayısıyla artan maliyetler ve düşen karlılıklarla 2022 yılında baskılanan sigortacılık sektörü, 2023 yılında en çok yükselen sektör grubu olarak ön plana çıkıyor.
Rusya – Ukrayna Savaşının etkileri ile birlikte %85,5’lere kadar yükselen enflasyon neticesinde artan hasar maliyetlerine karşı (yedek parça maliyetlerindeki artışın etkisi çokça fazla) sigorta poliçelerinin fiyatlarının yetersiz kalması durumu 2023 yılında prim ücretlerinin enflasyona göre güncellenmesiyle ortadan kalkmış ve teknik dengede belirgin bir iyileşme sağlanmıştı. 2023 yılının ilk çeyreğini Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı maliyetlerle baskılanan sektör, özellikle yılın ikinci yarısında gösterdiği toparlanma ile öne çıktı. Ayrıca sigortacılık şirketlerinin portföy karlılıkları da finansallara olumlu yansıdı. Sıkı para politikasının etkilerini teknik karlılık ve finansallarında hisseden sektör mevcut ekonomi politikalarındaki devamlılık ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren başlaması hedeflenen dezenflasyon sürecinin gerçekleşmesi durumunda finansal yatırım portföylerindeki yüksek getirilerle olumlu ayrışmaya devam edecektir. olacağını düşünüyoruz.
2024 yılı için hedeflenen ve uygulanması planlanan ekonomi politikalarından pozitif etkilenmesini beklediğimiz sigortacılık sektörü için, mevcut politikalardan olası sapma, hedeflenen dezenflasyon sürecinin sağlanamaması ve olası kur atakları ana riskler olarak öne çıkıyor.
Takip Listemizdeki Sigorta Sektörü Hisseleri: ANSGR, AKGRT, TURSG
Aracı Kurumlar Sektörü
Aracı kurumlar sektörü açısından önümüzdeki sene daha zorlu geçebilir. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşması nedeniyle aracı kurumların en yüksek gelir kalemini oluşturan komisyon gelirleri ve buna bağlı olarak gerçekleşen hacimler tarafında düşüş görülebilir. TL mevduatlar tarafında meydana gelen yükseliş ile birlikte 2023 Kasım ayında yatırımcı sayısı geri çekildi. XUTUM Hacmi ise 2022 Kasım ayının yaklaşık %7 gerisinde kaldı.
Piyasa açısından ise; Her dönemin ayrı bir hikayesi var. Bu hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenebilecek bir çok hisse senedi ve sektör var. Halka arzlardan elde edilen getiriler ve enflasyon teması ile BİST, alternatif getirilerde üst sıralarda yer alırken 2024 yılında hisse senetleri ve sektör seçimleri çok daha kritik olacaktır.
Kaldıraçlı / kredili işlemlerin fazlalığı da aracı kurumlara gelir yaratıyor. Endeks yukarı yönlü giderken maliyetler göz ardı ediliyor olsa da endeks düşüşünde endişeler artıyor. Piyasa dinamiklerinin 2022 ve 2023 yılı gibi olmayacağını düşünmemizden kaynaklı olarak kredi faiz gelirlerinde geri çekilme görülebilir.
Sermayenin tabana yayılması BİST için çok önemli. 8,5 milyon yatırımcının olmasındaki en önemli sebeplerden biri da halka arzlar. Son 3 senede halka arz edilen şirket sayısı 145 oldu. 2024 yılı gelirlerinde halka arzlardaki talep devam ederse Kurumsal Finansman, Pazarlama & Satış gibi faaliyetleri ön plana çıkan kurumlar ön plana çıkabilir.
Takip Listemizdeki Aracı Kurum Sektörü Hisseleri: ISMEN
Finansal Kiralama Faktoring Sektörü
Finansal Kiralama ve Faktoring sektörü, ekonomi yönetiminin uyguladığı parasal sıkılaşma ve faiz artırımları ile finansman ihtiyacı ile krediye erişimin zorlaşması olan şirketler için öne çıkan bir alternatif olmaya devam ediyor. Sektör, ekonomik politikalara olan yüksek hassasiyeti ile risk barındırsa da mevcut uygulanan politikaların devam ettirilmesi ve ekonomi yönetiminden gelen söylemler doğrultusunda 2024 yılının finansal kiralama ve faktoring için fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz.
İşletmeler tarafında devam eden finansman ihtiyacı ve yüksek kredi talebinin, bankaların kredi kullandırmadaki seçici yaklaşımının sonucu finansmana erişimdeki zorlukla birleşmesi faktoringlerin gelir ve karlılığını pozitif etkiliyor. Ekonomi yönetiminin attığı hamlelerde ihracata dayalı büyüme stratejisi çerçevesinde iç talebin kısılması hedeflenmekte. Bu da bankaların kredi musluklarını azaltması anlamına geliyor. Nitekim bankaların seçici kredi uygulamaları sonrasında finansmana erişimde önemli bir alternatif olarak öne çıkan sektörde 2. ve 3. çeyreklerde karlar önemli ölçüde artmıştı. Kredilere erişimdeki zorluklar ve finansman ihtiyacı, şirketlerin teçhizat vb. yatırımlarında da satın alma yerine kiralama yoluna gitmelerine neden olarak finansal kiralama şirketlerine olan talebi arttırıyor. Yüksek enflasyonun faktoringlerin reel karlılığını baskılaması nedeniyle 2024 Mayıs ayından sonra başlaması beklenen dezenflasyon sürecinin sektörün reel karlılığını olumlu etkilemesini bekliyoruz. 2023 yılında başlayan ve finansal kiralama ve faktöring şirketlerine önemli avantajlar sağlayan konjonktürün 2024 yılında da devam etmesini bekliyor, mevcut politikalardan olası bir sapmayı sektörün riski olarak değerlendiriyoruz.
Ulaştırma Sektörü
2022 yılının en çok kazandıran sektörü olan ulaştırma, 2023 yılını da güçlü geçirdi. Yolcu trafik sayılarındaki artış, yaz aylarının mevsimsellik etkisi, kur tarafındaki yukarı yönlü seyrin etkisi ve geçen seneye göre düşen yakıt maliyetleri şirketlerin finansallarını da destekledi. Küresel ısınmaya bağlı sıcakların devam etmesi ve kış aylarının beklenen kadar soğuk geçmemesi de sektörü destekler nitelikte.
Ulaştırma tarafını destekleyen bir diğer unsurda turizm istatistikleri. Türkiye’nin turizm geliri, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %13,1 artarak 20,2 milyar dolar. Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artış ve turizm gelirlerinin etkisi de havalimanlarının doluluk oranlarına yansıyor. Özelikle İstanbul Havalimanın Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında olması. (13
– 19 Kasım’da Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu) 2024 yılında da yolcu trafik sayılarında artış ve turizm gelirlerinin artmasını bekliyoruz. Bu durum sektöre katalist etki yaratabilir. 12. Kalkınma Planı’nda yer alan daha fazla harcama eğilimi olan ziyaretçinin ülkeye çekilmesiyle ziyaretçi başına turizm gelirinin artırılması ile sektörde yeşil ve dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi temel amaç olması ileriye dönük projeksiyonlarda daha büyük potansiyele neden olabilir. Plan kapsamında turizm gelirinin 2023’ün sonunda 55,6, 2028’de ise 100 milyar dolar olması hedefleniyor.
Yolcu trafik sayıları ile PGSUS’u, yolcu trafik sayılarına ek olarak kargoculuk faaliyetlerinin öne çıkması ile THYAO’yu, yer hizmetleri gelirleri ve havalimanı doluluk oranları ile TAVHL’yi takip ediyoruz.
Takip Listemizdeki Ulaştırma Sektörü Hisseleri: TAVHL, THYAO, PGSUS
Gıda Perakende Sektörü
Gıda Perakende Sektörü, 2023 yılında enflasyonu fiyatlarına yansıtabilmesi ve yüksek talebin etkisiyle satışlar ve karlılık açısından pozitif geçirdi. Gıda enflasyonunun manşet enflasyonun üzerinde seyretmesi gıda perakende sektörü şirketlerine enflasyon üstü kazanç fırsatı sundu. Düşen alım gücü nedeniyle dışarda yemek yeme alışkanlıkları azalırken marketlere olan ilgi arttı. Özellikle indirim marketleri bu anlamda öne çıktılar.
Borsa İstanbul’da işlem gören gıda perakende şirketlerinin çoğunun uyguladığı bir yöntem olan kendi markalarını satma bu şartlar altında şirketlere avantaj sağladı. Şirketler bu özel markalardan daha fazla kar marjı elde edebilirken, tüketici de ürünlere daha ucuz ulaşım sağlaması nedeniyle talebini bu ürünlere arttırdı. Yüksek enflasyon temasında bazı sektör ve şirket gruplarının fiyatlarını belirli dönemlerde yenilemeleri ya da yıllık belirlemeleri gibi nedenlerle satışlara yansıtmakta problemler yaşayarak karlılıklarının baskılanmasına neden oldu. Gıda perakendeler ise enflasyondan kaynaklanan fiyat artışlarını kur ataklarını fiyatlara yansıtmakta avantajlı sektör grupları olmaları nedeniyle bu durum cirolara da yansıdı.
2023 yılının ikinci yarısında, seçimlerden sonra göreve yeni gelen ekonomi yönetimini uygulamaya başladığı ve 2024 yılında da devam etmesi beklenen ekonomi politikaları faiz artırımlarına devam ediyor ve parasal sıkılaşmayı sürdürüyor. 2024 Mayıs ayından itibaren dezenflasyon sürecinin başlamasını hedefleyen ekonomi yönetimi bu doğrultuda iç talebi kısmaya yönelik uygulamalar ve önlemler hayata geçiriyor. Gıda ürünlerinin temel ihtiyaç olarak talep esnekliğinin düşük olması nedeniyle talebin bu uygulamalar karşısında da güçlü kalmasını bekliyoruz. Yüksek fiyatlardan kaynaklı regülatör kararları risk unsuru olarak ön plana çıkabilir.
2023 yılında güçlü seyreden mağaza trafik sayıları, sepet başına harcama tutarları ve mağaza açılış sayılarının 2024 yılına da yansımasını ve devam etmesini bekliyoruz. Yüksek mağazacılık ve ürün üretimi açısından BIMAS, SOKM ve MGROS, finansal olarak karlılığının pozitif kalmasını beklediğimiz ULKER takip listemizde yer alan gıda perakende şirketleri olarak ön plana çıkıyor.
Takip Listemizdeki Gıda Perakende Sektörü Hisseleri: TAVHL, THYAO, PGSUS
Giyim Perakende Sektörü
Giyim Perakende Sektörü, enflasyon temasında artan talep ve fiyat artışlarını satışlarına yansıtabilme becerileri ile 2023 yılını olumlu geçirdiler. 2023 yılının ikinci yarısında başlayan ve 2024 yılında da sürdürülmesi planlanan ekonomi politikaları parasal sıkılaşma ve iç talebin kısılmasıyla perakende sektörü için risk barındırıyor.
Ancak temel ihtiyaç olması sebebiyle giyim perakende sektörünün talep esnekliğinin düşük olması nedeniyle talepteki daralmanın kısıtlı kalmasını ve talebin güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Nitekim Ağustos ve Eylül aylarında aylık olarak daralan perakende satış hacimlerinden sınırlı bir büyüme göstererek pozitif ayrıştı. Sektör şirketlerinin hem fiziki hem de e-ticaret kanallarını genişletmesi, artan müşteri trafiği, enflasyon ve kur kaynaklı maliyet artışlarını satışlarına yansıtabilmeleri ve daralması beklenen iç talepteki düşüşten en az etkilenecek sektörlerden olmasıyla 2024 yılında öne çıkan sektörlerden biri olmasını bekliyoruz. Sektördeki talep daralmasının beklentilerimizi aşması ana risk faktörü olarak öne çıkıyor.
Sektörde, güçlü marka bilinilirliği, global perakende ve e – ticarette büyüme ve etkin maliyet yönetimi ile MAVI’yi takip ediyoruz.
Takip Listemizdeki Giyim Perakende Sektörü Hisseleri: MAVI
Otomotiv Sektörü
2023 yılında talebin öne çekilmesi, Kurdaki oynaklığın satışlara yansıtılması, çip krizinin azalması gibi faktörler ile otomotiv sektöründe rekor satışlar geldi. Talep enflasyonu ile birlikte enflasyonun gelecekte daha da artacağını beklentileri sonrasında ileride alınması planlanan ürünler bugünden alınmaya başlandı. Stoklanmaya yönelme ve talebin hızlı artması otomotivde sektörüne yansımış durumda. Kur, artışı enflasyonu fazlasıyla tetiklerken üretim tarafında maliyetlerin artması, vergi zamları gibi sebeplerden de satış fiyatlarında yukarı yönlü revizyonlara gidildi. Kurun satışlara yansıtılması ile öne çekilen talebin satışları artırması kar marjlarını yükseltti. OSD verilerine göre 2023 yılının ilk 8 ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 artışla 943.609 oldu. Otomobil üretimi de %21 artışla 599.915 adet olarak kayıtlara geçti.
AB’ye üye ülkeler 1990’ların başından bu yana küresel ısınma başta olmak üzere çevre koruma konularına diğer gelişmiş ülkelere kıyasla hem ekonomik hem de sosyal destek vermektedir. Paris Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik adımlar anlamında AB ülkeleri diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ilerisinde olması, Aralık 2020’de güncellenmiş ve geliştirilmiş Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar belgesi ile AB ve Üye Devletleri, ortaklaşa hareket ederek, sera gazı emisyonlarında 1990 yılına kıyasla 2030 yılına kadar en az %55’lik bir net azalmaya yönelik bağlayıcı bir hedef taahhüt etmişlerdir. AB, pandemi ile ilgili müdahalesinin bir parçası olarak elektrikli mobilitenin yaygınlaştırılmasını hızlandırdığı görülmektedir. Aralık 2020’de AB Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın açıklanmasını takiben ulaşım sektörünün bu planlara uyum sağlaması için gereken bir dizi AB direktifi ve düzenlemesi hızla hazırlanıyor. Bu kapsamda da orta vadede yeni hikaye otomotivde elektrikli araçlarda olabilir. Düşük bakım maliyeti, düşü enerji maliyeti, düşük emisyon olması, sessiz olmaları ve yüksek performansı olan elektrikli araçlara talep de artıyor.
ODD tarafından açıklanan verilerde Otomobil ve Hafif Araç Ticari Araç Pazarı rakamları güçlü korunumunu sürdürse de 2023 yılı boyunca her ay büyüyen pazar, son aylarda atılan hamlelerle daraldı. Seçim sonrası enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan yeni ortodoks politikalar otomotiv sektöründe iç talebi baskılayarak sektör için risk oluşturabilir. Ekonomi yönetiminin değişmesi sonrasında iç talepteki büyüme kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesi hedefleniyor. Bu da hem cari açığın hem de enflasyonun düşürülmesi adına iç talebin kısılacağı anlamına geliyor. Ekonomi yönetiminin iç talebi yavaşlatma ve kredi musluklarını kısma hedefleri ve artan faizler sonucunda taşıt kredilerine erişim azalması beklenebilir. Ayrıca küresel resesyon endişelerinin azalmaması durumu Avrupa’ya ihracat pazarında risk unsuru olabilir. Elektrikli araç yatırımları ile FROTO ve KARSN’ı, iç pazardaki konumu nedeniyle TOASO’yu takip ediyoruz.
Takip Listemizdeki Otomotiv Sektörü Hisseleri: FROTO, TOASO, KARSN
Gayrimenkul Yatırım Ortakları Sektörü
Otomotiv sektörüne benzer bir algıda gayrimenkullerde yaşandı. Gayrimenkullerin yatırım aracı olarak görülmesi, seçim öncesi yükselen fiyatlamalar ve yüksek enflasyon ortamında talebin öne çekilmesi ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları karmaşık bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Yıl sonu yeniden değerlemeler GYO’ların karlılıklarını destekleyebilir.
Konut talebinin yüksek fiyatlar nedeniyle azalması ve sıkı para politikası ile başlayan bankaların kredi musluklarını azaltması durumu GYO’larda risk unsuru olarak ön plana çıkıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ve depremden kaynaklı olarak yapılacak yeni projeler GYO’ları iş portföyü açısından destekleyebilir. Alım gücünün azalması, krediye erişimdeki sorun ve TL mevduatların yükselmesi ile 2024’te asıl potansiyelin kira geliri akışıyla desteklenen GYO’lar olduğunu düşünüyoruz.
Takip Listemizdeki GYO Sektörü Hisseleri: EKGYO, TRGYO, OZKGY
Holding Sektörü
Riski dağıtan çeşitlendirilmiş portföy dağılımları, piyasa değerlerinin net aktif değerlerini yansıtmaması ve piyasa ortalamalarının altında seyreden rasyoları nedeniyle 2024 yılında seçici olmak kaydıyla holding sektöründe potansiyelin olduğunu düşünüyoruz. Özellikle 2024 yılında öne çıkmasını beklediğimiz sektörlerde halka açık şirketleri de güçlü iştirakleri olan holdingler önümüzdeki sene fark yaratabilir.
Gelecek yıl için holdinglerden, güçlü ve şeffaf yönetim yapısı, iştiraklerinden gelen güçlü finansallar, riski dağıtan çeşitlendirilmiş portföy dağılımı ile KCHOL’ü, net aktif değerine göre yüksek iskontonsu, iştiraklerinden gelen güçlü karlar ve piyasa ortalamalarının altında seyreden rasyolarıyla SAHOL’ü ve faaliyet gösterdikleri sektörlerde 2023 yılındaki güçlü performansları ve 2024 yılında da potansiyelli gördüğümüz perakende, içecek, otomotiv üretim gibi sektörlerdeki güçlü iştirakleriyle AGHOL’ü ve sadece enerji yatırımları ile faaliyetleri değil, havacılık ve tarım alanına yapılan yatırımlar ile ALARK’ı takip edeceğiz.
Takip Listemizdeki GYO Sektörü Hisseleri: AGHOL, ALARK, KCHOL, SAHOL
Çimento Sektörü
Türkiye çimento sektörü son yıllarda yaptığı yatırımlarla dünyanın en büyük çimento üreticileri arasında bulunurken, Türkiye çimento sektörü dünyanın en büyük ihracatçılarından da biri. İhracat odaklı strateji ile büyüme metodolojisi kapsamında kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen ve resesyon endişelerinin azalarak ihracatı kapılarının tekrar daha fazla açılması ile çimento sektörü 2024 yılında en çok konuşulacak sektör arasında yer alabilir.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ve depremden kaynaklı olarak yapılacak yeni projeler yani yeni konut üretimi GYO’ları etkileyecek gibi düşünülse de de bu durumdan kaynaklı olarak domino etkisi ile çimento sektörünün de ön plana çıkabileceğini düşünmekteyiz. Buna ek olarak kentsel dönüşüm projelerinin artacak olması sektöre katalist etki yaratabilir.
Risk olarak domino etkisi kaynaklı olarak GYO’lara benzer riskler yer almakta. Konut fiyatlarının artması, inşaat yapım maliyetlerinin artması ve krediye erişim zorlaşması yer alıyor.
Çimento sektöründe hazır beton şirketleri arasında yüksek paya sahip BOBET’i (Şirketin Marmara bölgesindeki Pazar payı yaklaşık %10, İstanbul’daki Pazar payı yaklaşık %30) ve beyaz beton tarafına yatırımı artan ve SBS’nin %10,1’una karşılık gelen payların devredilmesi kararı ile (SBS, İspanya, ABD, Almanya, İtalya’da faaliyet gösterirken, 1 entegre tesis, 1 öğütme tesisi, 4 uluslararası terminal olmak üzere 6 tesisi bulunmaktadır. 850.000 ton çimento üretim kapasitesine sahiptir) CIMSA’nın takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Takip Listemizdeki Çimento Sektörü Hisseleri: BOBET, CIMSA
Beyaz Eşya Sektörü
İç satışlardaki yukarı yönlü ivmenin de talep esnekliği ile sürmesini beklemekteyiz. Fed’in para politikasında güvercin tona gitme ihtimalinin yükselmesi ve faiz indirimlerinin
beklenenden önce yapılma ihtimalinin artması dolara olan talebin azalmasına neden olabilir. Avrupa’da resesyon endişelerinin azalması ile Avrupa’ya ihracat kapılarının daha da açılabilme ihtimali, Euro / Dolar paritesinin yönlü gitmesi, dolarla hammaddenin olup euroyla dışarı satılmasından kaynaklı olarak beyaz eşya sektörüne katalist etki yaratabilir. Metal hammadde fiyatları ve plastik fiyatlarındaki gerileme beklentimiz beyaz eşya da kar marjlarını yükseltebilir.
İhracatın yüksek olması ile VESBE, Whirlpool’u satın alması ile güç kazanan ARCLK’in beyaz eşya sektöründe ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz.
Takip Listemizdeki Beyaz Eşya Sektörü Hisseleri: VESBE, ARCLK
Telekomünikasyon Sektörü
Genellikle 1 yıllık taahhütler halinde yapılan tarifelere yıl sonuna doğru enflasyonların yansıtılması ve tarifelerin buna göre belirlenmesi 2024’te Telekomünikasyon sektörünü öne çıkarabilir.
Sektör şirketlerinin yatırımları/borcu döviz, gelirlerinin TL cinsinden olması ile kur tarafındaki stabilizasyon süreci de baskıyı azaltacak unsurlar arasında yer alıyor. Yılın ikinci yarısında ihracatı teşvik etme noktasında TL’nin değer kaybederek rekabet gücünün artması görünümü negatif etkileyebilir.
Telekomünikasyon sektöründe TCELL’i ön plana çıkarıyoruz. Yabancı payının yüksek olması, müşteri kazanımındaki güçlü ivme ile ARPU büyümesi şirketi öne çıkaran faktörler arasında yer alıyor.
Takip Listemizdeki Telekomünikasyon Sektörü Hisseleri: TCELL, TTKOM
Demir Çelik Sektörü
2022 yılının ikinci yarısından bu yana baskılanan demir çelik sektöründe 2024 yılı tepki yılı olabilir. Resesyon endişelerinin azalması ile birlikte yılın üçüncü çeyreğinde yükselen ton başına FAVÖK oranı ileriye dönük projeksiyonlarda olumlu sinyaller veriyor. Global tarafta verilen parasal genişlemeye ilişkin sinyallerin ve ardından bu durumunun gerçekleşmesi durumunda demir çelik sektörüne katalist etki yaratmasını bekliyoruz.
Kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen ve ihracat sınırlamalarının azalması beklentisi ile demir çelik sektörünün 2024 yılında yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Global piyasalara katma değeri yüksek ürün payının artması beklentisi ve yurt içi çelik talebinin artacağı beklentimiz ile KRDMD’yi takip listemize alıyoruz.
Takip Listemizdeki Demir Çelik Sektörü Hisseleri: CEMTS, EREGL, KRDMD, KCAER
Enerji Sektörü
Yükselen enerji maliyetleri nedeniyle, giderlerin azalması amacıyla şirketler Çatı GES Projelerine yönleniyor. GES projelerini gerçekleştiren ve enerji depolama faaliyetleri olan şirketler 2024’te ön plana çıkabilir. Ayrıca regülasyon baskılarının azalması ve serbest fiyatlama mekanizmasının tekrar gelmesi enerji sektörü şirketlerini destekleyebilir. AUF’un kalması durumunun düşük limitten satan yenilenebilir enerji ve kömür santralleri olan şirketler için olumlu olacağını düşünmekteyiz. AUF uygulamasının kalkmasının GWIND’e yarayacağını düşünüyor, enerji maliyetlerinin yükselmesi ile güç transformatörü talebinin devam edeceği beklentisi ile ASTOR’u takip listemizde tutuyoruz.
Takip Listemizdeki Ereğli Sektörü Hisseleri: ASTOR, GWIND
Raporun tamamı için tıklayın.
Kaynak: İnfo Yatırım 2024 Strateji Raporu