2024 Kasım Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi

❑ Küresel piyasalarda ekim ayında Avrupa Merkez Bankası faiz kararı toplantısı ön plana çıktı. AMB’nin mevduat faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 25 bp indirerek %3,25 seviyelerine indirdi. Başkan Lagarde gerçekleştirdiği konuşmada enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin verilerin beklentilere paralel olduğunu belirtti. Ekim ayında ABD’de Dow Jones endeksinde %1,34 azalış gözlenirken, Avrupa’da ise gösterge endekste %3,46 düşüş yaşandı. Orta Doğu’da görülen olumsuz gelişmeler ve ABD Başkanlık seçim öncesi belirsizlikler, küresel risk iştahını baskıladı ve riskli varlıklara yönelik ilgiyi azalttı. Ekim’de ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı da %4,34’e yükseldi, Temmuz ayının başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Altın fiyatları ise ons bazında olumlu seyretmeye devam etti ve 2.790 $ ile rekor tazelemeye devam etti. ABD’de eylül ayına ilişkin TÜFE yıllık %2,4 artış ile beklentilerin (%2,3) üzerinde gerçekleşti. %3,2 seviyesinde sabit kalması beklenen çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %3,3 seviyesine çıktı. Genel olarak açıklanan son makro veriler, ABD’de Fed’in faiz indirimlerine devam edeceğine işaret etmektedir.

❑ Eylül ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üstünde aylık bazda %2,2 ve yıllık olarak %49,38 artış gösterdi. TCMB, politika faiz kararı toplantısında bir hafta vadeli repo faiz oranı %50 seviyesinde sabit tutulmaya devam etti. Kararın yayımlandığı metinde; enflasyonda öngörülen seviyeye kadar sıkı para politikası uygulamasına devam edileceği ifade edildi. Ekim ayının sonlarında yurt içinde şirketlerin 3Ç24 finansallarını görmeye başladık. Borsa İstanbul tarafında bilançolarla birlikte hisse bazlı hareketler yaşansa da Ekim ayı içinde endekste güçlü satış görüldü. Orta Doğu’da yaşanan yüksek tansiyon ve Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi, bankacılık sektörü öncülüğünde hisse senedi piyasalarını baskılayan unsur oldu. Borsa İstanbul’da ekim ayında küresel piyasalara paralel değer kayıpları yaşandı. BIST 100 endeksi Ekim ayını %8,30 azalışla 8.864 seviyesinden tamamlarken, bankacılık endeksi %16,28 ve sanayi endeksi %5,62 değer kaybetti.

❑ Kasım ayında veri ajandamızda bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P tarafından yayınlanacak Türkiye kredi değerlendirme raporu yakından takip edilecek. S&P tarafından Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak ‘B+’dan ‘BB-’ye çıkarılması, ‘pozitif’ olan görünümün ise ‘durağan’ olarak revize edilmesi öngörülüyor. Yurt içinde ayın başında enflasyon verileri takip edilirken, 8 Kasım’da TCMB’nin açıklayacağı yılın son Enflasyon Raporu ve 21 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek PPK toplantısı ön plana çıkacak. ABD’de 5 Kasım’da gerçekleştirilecek olan Başkanlık seçim sonuçları piyasaların odak noktasında olacak. Son yapılan anketler, başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat rakibi Kamala Harris’in ülke genelinde oy oranlarını eşit olduğunu göstermektedir. Diğer yandan, ABD’de 7 Kasım’da Fed faiz kararı toplantısı, 13 Kasım’da TÜFE verilerini, Avro Bölgesi’nde ise 14 Kasım’da çeyreksel büyüme ve 19 Kasım’da enflasyon verilerini takip ediyor olacağız. Kasım ayı için yatırımcılara orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu