2024 Ağustos Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi

 Yurt dışı piyasalar, temmuz ayına, gelen zayıf imalat PMI verileri, Orta Doğu’da artan tansiyon ve zayıf seyreden bilanço döneminin etkisiyle satış ağırlıklı başlangıçlar yaptılar. Avrupa ve ABD piyasalarında, özellikle zayıf gelen ekonomi verilerinin resesyon olasılığına işaret etmesi fiyatlamaları öne çıkmış durumda. Fed’in temmuz ayındaki son toplantısında faiz indiriminin gündemde olduğunu belirtmesine karşılık bir aksiyon almaması ve faizleri sabit tutması, eylül ayına kadar Fed toplantısı olmaması nedeniyle belirsizliği artıran bir etken oldu. Piyasalar Fed’den eylül ayında bir faiz indirimine kesin gözüyle baksa da, olası süpriz bir ara toplantı ile faiz indirimi beklentileri de gündeme gelmiş durumda. Mevcut görünümde hem Avrupa hem de ABD piyasalarında satış baskısı artıyor, petrol fiyatlarında da 75 dolar üzerine kadar yaşanan gevşeme, resesyon fiyatlamalarını olasılığını canlı tutmakta devam ediyor. Diğer taraftan VIX endeksi de 2000 yılındaki pandemi sonrasında görmüş olduğu en yüksek seviyelere ulaştı ve yeniden 30 seviyelerinin üzerine kadar tırmandı. Küresel piyasalar, bir sonraki Fed toplantısına kadar gelecek enflasyon verilerini, yakından takip edecek. Mevcut durumda Avrupa ve ABD endekslerinde gözlenen satış baskısının hafiflese de ayın kalanında zaman zaman kendini hissettirmesini bekliyoruz.

 Küresel piyasalarda başlayan satış dalgasından ayrışamayan Borsa İstanbul da, haftaya satış baskılı ve devre kesicili bir başlangıç yaptı. Enflasyon verileri beklentilere uyumlu seyretse de, yurt dışındaki satış baskılı seyir ve Orta Doğu’da tırmanan gerginlik, Türkiye’nin 5 yıllık CDS primini de yeniden 300 üzerine taşımış durumda. Ayın kalanında öncelikle yurt dışı piyasalarının seyri, Orta Doğu’daki gerginliğin seviyeleri ve 2Ç24 finansalları izlenmeye devam edilecek. Yurt dışı piyasalarda satış baskısı hafiflemediği sürece endekste ayın devamında 10.000-9.500 aralığında destek oluşumu görmeyi bekleriz. Yükselişlerde ise yeniden 10.200-10.600 bandının satış fırsatı olarak kullanılıp kullanılmayacağı da endeksin hareketi üzerinde önemli olacak. Hem yurt içi hem de yurt dışında gözlenen olumsuz havanın da etkisiyle Ağustos ayı için yatırımcılara düşük riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!