3Ç23 Kar Beklentileri
Kurda dönemsel istikrar sonrası kâr ivmesi güçlendi
Banka marjlarındaki baskı ve düşen hazine gelirleri TÜFE düzeltmesi ve güçlü komisyon geliri ile dengelendi: Önceki dönemin etkileri ile bankaların net faiz marjı Ağustos başında dip seviyeyi gördü ve 3Ç23’de gerilemeye devam etti. Kurdaki oynaklığın azalması da alım/satım gelirlerinin önceki çeyreğe göre gerilemesine neden oldu. Buna karşılık TCMB faiz artışları bankaların komisyon gelirlerinde çarpıcı yükselişe imkan sağladı. Ancak 3Ç23 banka kârlarına en belirgin katkı, TÜFE parametresinin genel olarak 20 puana kadar artırılmasından geldi. Bu değişiklik faiz gelirinde Vakıfbank’a 19 milyar TL, Yapı Kredi’ye 15 milyar TL, Halkbank’a 13 milyar TL ve Garanti ile İş Bankası’na yaklaşık 5 milyar TL katkı sağladı. TL’nin nispeten istikrarlı kalması kura bağlı karşılık giderlerini ve bunların hazine gelirleri içinde muhasebeleştirilen riskten korunma kaynaklı gelirlerini de azalttı. Net kredi risk maliyeti İş Bankası ve kamu bankalarında belirgin artarken, diğer bankalarda yataya yakın seyretti. Ayrıca, bu çeyrekte TSKB ve Albaraka Türk serbest karşılık ayırdılar. Önceki çeyrekte serbest karşılıktan 2’şer milyar TL’yi iptal geliri yazan Garanti ve İş Bankası ise 3Ç23’te bu kalemde değişiklik yapmadı. Vergi tarafında önceki çeyreğe göre etki ise İş Bankası ve kamu bankalarında pozitif yönde; diğer bankalarda etkin vergi oranında 200-500 baz puan aralığında artış şeklinde oldu.
Tahminlerimize ve banka yönlendirmelerine göre 3Ç23’te bankalar arasında en yüksek net kar artışını (hem oransal hem nominal bazda) önceki çeyrek düşük bazı olan Vakıfbank sağladı. Özel bankalar arasında en yüksek net kar artışı da Yapı Kredi’den geldi. Halk Bankası’nın net kâr artışı da oransal olarak ikinci sırada, nominal olarak Yapı Kredi’nin ardından üçüncü sırada yer aldı. Diğer bankaların net karlarının genel olarak yatay ve %10 artış bandında olmasını bekliyoruz.
Canlı yurt içi tüketim ve görece istikrarlı kur net kar büyümesini destekledi: Araştırma kapsamımızdaki banka harici şirketlerde 3Ç23 için kümülatif olarak yıllık bazda %55 satış, %67 FAVÖK ve %57 net kâr büyümesi öngörüyoruz. Dönemsellik gösteren ve ağırlığı yüksek olan Ereğli ve Şişecam dışarıda bırakıldığında, düzeltilmiş FAVÖK ve net kâr büyümeleri sırasıyla %74 ve %70’e yükseliyor. Düzeltilmiş net kâr tahminimiz, yıllık bazda reel olarak %9, dolar bazında %14 büyümeye işaret ediyor. Yurt içinde enflasyonun, TL’nin dolara karşı değer kaybından daha yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle, şirketlerin bu çeyrekte de yurt içi operasyonlarında büyüme ve karlılıklarının yurtdışı operasyonlarına göre daha güçlü kalmaya devam ettiği görülüyor. İç talepte canlılığın devam etmesi, bu sayede maliyet artışlarının fiyatlara yansıtabilmesi ve yeniden ivmelenen enflasyon ile satış büyümeleri güçlenirken, operasyonel kâr marjlarının iyileştiği gözlemleniyor. Görece istikrarlı kur nedeniyle kur farkı zararlarının bu çeyrek hafiflemesi net kâr büyümelerini güçlendirirken, kurumlar vergisi oranının artışı ve geriye doğru uygulanması net kâr artışının daha da güçlü olmasını engelliyor.
Otomotiv, beyaz eşya, havayolları, perakende ve içecek güçlü talep dinamikleri nedeniyle pozitif olarak öne çıkıyor. Şirket bazında da FROTO, DOAS, TTRAK, TOASO, TAVHL, ARCLK, VESBE, BIMAS, MAVI, CCOLA, ASELS, KLKIM güçlü büyümeler ve kârlılık ile dikkat çekiyor. Yenilenebilir enerji sektörü (AYDEM, GWIND), EREGL, SISE, KOZAL, YATAS, LOGO ve TKFEN hem operasyonel karlılıkta hem de net karlılıkta zayıf görünüme sahip şirketler olarak öne çıkıyor.
3Ç23 bilanço dönemi 20 Ekim’de Arçelik, (bankalarda) 24 Ekim’de Yapı Kredi ile başlayacak. Sonuçların son açıklanma tarihi solo şirketler için 30 Ekim; konsolide şirketler ve solo bankalar için 9 Kasım ve konsolide bankalar için 20 Kasım oldu.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım