4Ç22T Kar Tahminleri
Bilanço dönemi, 25 Ocak’ta Arçelik’in finansallarını açıklamasıyla başlayacak. Banka bilanço dönemi ise 31 Ocak’ta Akbank ile başlıyor. Şirketlerin bilanço açıklama son tarihi konsolide olmayan şirketler için 1 Mart ve konsolide olan şirketler için 13 Mart. Solo banka bilançoları için son açıklama tarihi ise 1 Mart’tır. Tahminlerimiz, 4Ç22’de bankalar için yıllık %285, önceki çeyreğe göre ise %19 ile güçlü kar büyümesine işaret ediyor. Banka-dışı şirketler için ise, %87 yıllık net kar artışı (çeyreksel -%41) ve %100 yıllık (çeyreksel -%12) FAVÖK büyümesi öngörüyoruz. Toplamda, araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 4Ç22’de %194 yıllık (çeyreksel – %9) net kar artışı kaydetmesini bekliyoruz.
Bankacılık sektöründe güçlü kar artış momentumunun devamını bekliyoruz. Araştırma kapsamımızdaki bankaların 4Ç22’de %19 çeyreksel ve %285 yıllık artışla, toplam 70.7mlr TL net kâr açıklamalarını bekliyoruz. Bunun neticesinde, kapsamımızdaki bankaların 2022’de özkaynak karlılığının ise %47 olacağını tahmin ediyoruz. Ticari kredilerde yavaşlamanın yaşandığı çeyrekte, bireysel kredilerin desteği ile TL kredi büyümesinin %17 seviyesinde gerçekleşti. (3Ç22: %14). Kredi mevduat makasının ise yatay kalan fonlama maliyetlerine rağmen azalan kredi getirileri ise yaklaşık 50 baz puan azalması bekleniyor. Ancak, bankalarda çeyreklik olarak marjların artmasını bekliyoruz. TÜFE’ye endeksli tahviller banka gelirlerini desteklemeye devam ediyor. Bankalar bu çeyrekte %85 ile değerledikleri TÜFE kağıtlarından önemli katkı alacaklar. 4Ç22’de öne çıkan önemli gelişmelerden biri de artan personel ve tanıtım maliyetleri sonucu bankaların faaliyet giderlerinin yıllık olarak %114 artması olacaktır. Karşılıklar tarafında ise, makro parametre güncellemelerinden dolayı artan bir risk maliyeti ve çeyreklik bazda yaklaşık %51 artan karşılık giderleri bekliyoruz.
Kapsamımızdaki özel bankalardan, İş Bankası ve Akbank’ın çeyreksel bazda kısmen daha güçlü kar artışı gerçekleştirmesini bekliyoruz. Çeyreklik olarak %29 kar büyümesi beklediğimiz İş Bankasında kredi büyümesi sektöre paralel gerçekleşirken, mevduat tarafı ise sektörün altında büyüdü. Kredi mevduat makası çeyreksel olarak yatay kalırken, net faiz marjı ise düşen repo fonlaması ile birlikte hafif artıyor. İştiraklerin güçlü katkısı artarak devam ederken, net kar performansının diğer bankalara göre daha güçlü olmasının en önemli nedeni oluyor. Çeyreklik %20 kar atışı beklediğimiz Akbank’ta kredi makasının düşen kredi faizleri ve regülasyon kaynaklı olarak 200baz puan daralmasını bekliyoruz, YP tarafta ise 100baz puan artış beklentimiz mevcuttur. TÜFE’ye endeksli tahvillerin pozitif katkısı artan faaliyet giderleri ve provizyon artışları ile dengeleniyor. Halkbank ve Vakıfbank için de sırasıyla %37 ve %30 kar büyüme beklentimiz mevcut ancak bu bankalar hala potansiyel özkaynak getirilerinin altında performans göstermektedir.
Kapsamımızdaki banka dışı şirketlerde ise yıllık bazda %79 kar artışı bekliyoruz. Banka dışı şirketler için 4Ç22’de %100 yıllık FAVÖK ve %114 yıllık satış büyümesi tahmin ediyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki aktivite seyri, kur hareketleri ve emtia fiyatlarının şirketlerin 4Ç22 faaliyet performansları üzerinde etki yaratmasını bekliyoruz. Öte yandan, 4Ç22’de yatay kalan TL, yüksek enflasyon ve artan enerji ve tedarik maliyetleri şirketlerin net kârları ve FAVOK marjlarını etkiliyor. Havacılık sektöründe önceki çeyrek zirve sezon olduğu için çeyreksel olarak kar daralması bekliyoruz ama 4Ç22 özelinde Türk Hava Yolları ve Pegasus için güçlü sonuçlar bekliyoruz. Yıllık olarak daha güçlü yolcu trafiği ve doluluk oranları bu beklentimizin arkasında yatan temel etmenlerdir. Pegasus özelinde güçlü Avro’nun etkisini bilançoda görmeyi bekliyoruz. Beyaz eşya tarafında, Arçelik için yurtdışı gelirlerin artan katkısı, TL’deki değer kaybı, ürün fiyatlarındaki artışların 4Ç22 gelirlerine olumlu katkı yapmasını ayrıca hammadde fiyatlarında ve lojistik maliyetlerindeki önceki çeyreklere göre iyileşmenin son çeyrekte FVAÖK marjını desteklemesini bekliyoruz. Ayrıca, Aselsan için yıllık olarak, zayıf TL ve son çeyrekte daha yüksek alacak tahsili ile birlikte güçlü sonuçlar bekliyoruz. Gıda perakendesinde genel olumlu beklentilerimiz paralelinde Şok Marketler’i ön plana çıkarıyoruz. Şok için yıllık bazda %131 gelir artışı tahminimiz gıda perakendecileri arasında en yüksek artışa işaret ediyor. Bim’de çeyreklik bazda karlılıkta toparlanma bekliyoruz. Migros ise Anadolu Efes ile beraber yıllık bazda zarardan kâra dönen iki şirket olacak. Yataş yine yüksek satış gelirlerine ek olarak önceki çeyreğe göre toparlanan karlılıkla öne çıkmasını beklediğimiz bir diğer şirket. Alınan fiyat aksiyonlarına rağmen hammadde maliyetleri ve operasyonel girdilerdeki yüksek seyirden dolayı karlılıkta yaşanan düşüş ve Rekabet Kurumu cezasının da bu çeyreğe yansımasıyla Coca Cola’nın olumsuz tarafta kalmasını bekliyoruz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Garanti BBVA Yatırım