2Ç22 Beklenti Raporu
Bankacılık & finans dışı sektörler kar tahminleri
2Ç22 dönemine ait finansallar gelecek hafta açıklanmaya başlıyor. 26 Temmuz ARCLK, 27 Temmuz TAVHL sonuçları izlenecek. Bankalar tarafında ise 26 Temmuz YKBNK sonuçları açıklanacak.
Bu dönemde Araştırma kapsamımızda yer alan bankaların net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %53, geçen yılın aynı dönemine göre ise beş kattan fazla bir artış göstermesini bekliyoruz. Böylelikle özsermaye karlılıklarının 1Ç22’ye göre 9.4 puan, 2Ç22’ye göre yaklaşık 30 puan artış ile %42 seviyesine ulaşabileceğini öngörüyoruz.
Bu dönemin ön plana çıkan dinamikleri ise; büyüme tarafında TL kredilerdeki gelişimin bir önceki döneme göre belirgin hız kazanması, TL mevduat büyümesinin TL kredi artışına paralel olması, TL tarafta mevduatın krediye dönüşüm oranının önceki çeyreğe paralel gerçekleşmesi ve güçlü aktif kalitesinin artan karşılık oranları ile birlikte korunmuş olması olarak sıralanabilir. Karlılık tarafında ise; kredilerin yeniden fiyatlanması nedeniyle TL kredi/mevduat faiz makasında toparlanmanın devam etmesi, TÜFE’ye endeksli bonoların enflasyondaki yüksek seyre bağlı olarak marj katkısının önceki çeyreğe göre daha yüksek olması, komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin devamı ve enflasyondaki yükselişe bağlı olarak operasyonel giderlerin de yüksek gerçekleşmesi ana unsurlar olarak sıralanabilir.
Yıllık bazda kar artışları kamu bankalarında 2021’deki düşük baz nedeniyle daha yüksek olabilir. Özel bankalar tarafında yıllık kar büyümesi ile birlikte özsermaye karlılığı da dikkate alındığında ISCTR ve AKBNK biraz daha ön planda olabilir.
Hayat dışı sigortacılık sektöründe prim üretimindeki artışın artan poliçe fiyatları ile birlikte enflasyonu önemli ölçüde yakaladığı söylenebilir. Ancak, kasko segmentinde yedek parça fiyat artışı, trafik segmentinde hasar frekansının yükselmiş olması ve asgari ücret artışının getirdiği ilave karşılık yükü operasyonel karlılığı baskılayabilir. Bunun yanı sıra negatif reel faizler de finansal gelirlerdeki artışı sınırlamaktadır. Prim üretiminde elde ettiği artış ve motor segmentindeki payının daha düşük olması nedeniyle TURSG ön planda olabilir. Hayat sigortacılığı ve bireysel emeklilik tarafında ise hem ANHYT hem de AGESA’nın bir önceki döneme göre daha yüksek kar elde edebileceğini düşünüyoruz. Gerek hayat sigortacılığı prim üretimindeki artış gerekse düşük faiz ortamında bireysel emeklilik tercihinin artması ve fon hacimlerindeki artış 2Ç22 karını bir önceki dönemin üzerine taşıyabilir.
Hisse ve diğer piyasalarda hacimler 1Ç22’ye göre belirgin artarken, kredili işlem gelirlerindeki artış da ISMEN operasyonel karlılığını bir önceki dönemin üzerine taşıyabilir.
GYO tarafında ise geçen yılın düşük bazı sonrasında hem OZKGY hem de TRGYO’nun yıllık bazda oldukça iyi bir performans sergilemesini bekliyoruz. 1Ç22’ye göre ise OZKGY’de kur farkı geliri azalırken, TRGYO’da kur farkı zararı azalacaktır. EKGYO’da ise finansman giderlerinin düşük seyri ile yüksek bir yıllık kar artışı olabileceğini tahmin ediyoruz.
Bu dönemde araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketlerin net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %27, geçen yılın aynı dönemine göre de %155 artış göstermesini bekliyoruz.
Finans dışı tarafta, ürün marjlarında güçlenme ile TUPRS, hem finans hem de finans dışı segmentin katkısıyla KCHOL ve SAHOL, taahhüt segmentinde normalleşme ve tarım segmentinde artan fiyatlar ile TKFEN, yurt dışı projelerin katkısıyla KONTR, yolcu trafiği ve kargo faaliyetlerindeki güçlü seyir ile THYAO, sağlık turizmi aktivitesinin iyileşmesi ile MPARK, Özbekistan etkisinin belirginleşmesi eşliğinde AKSEN, üretim artışlarıyla AYDEM, mevsimsel etki ve Rusya’dan öne çıkan talep ile YATAS, fiyat ayarlamalarına rağmen güçlü talep ve iyileşen turizm etkisi ile AEFES ve CCOLA, güçlü talep ortamı, destekleyici ürün fiyatları ve zayıf TL ile AKSA, HEKTS, MEDTR, SISE ve TEZOL, yüksek karlılığı ile DOAS, yüksek seyreden gıda enflasyonu, öz markalı ürünlere olan talebin artması ve tüketici alışkanlıklarının değişmesi ile SOKM, fiyatlama disiplini ile CIMSA ve Lyksor Kimya’nın konsolidasyonu ve artan satış hacimleri ile KLKIM’in güçlü sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz.
EN ÇOK BEĞENDİĞİMİZ FİNANSALLAR
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Deniz Yatırım