1Ç22 Kâr Beklentileri
Enflasyonist etki banka kârlarındaki artışı banka dışı şirketlerin üzerine çıkardı
Araştırma kapsamımızdaki şirketlerden bankaların 1Ç22 net kâr toplamının, güçlü TÜFE tahvil getirisi, sağlam aktif artışı ve karşılık giderlerindeki rahatlama ile yıllık bazda dört katına çıkmasını ve önceki çeyreğe göre de %60 civarında artmasını bekliyoruz. Banka dışı şirketlerde ise, önceki yıla göre satış gelirlerinde %120 ve FAVÖK’te yaklaşık %110 artışla birlikte, net kâr artışının daha ılımlı %73 olmasını bekliyoruz. Banka dışı şirketlerin mevsimselliğe bağlı olarak önceki çeyreğin altında toplam net kâr açıklamasını bekliyoruz. Yıllık bazda banka dışı şirketlerin toplam net kâr artışının net satı ve FAVÖK artışının gerisinde kalması önemli ölçüde geçtiğimiz yılın ilk çeyreğini kârla kapatan Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, TAV ve Ülker’de 1Ç22 zararı öngörmemizden kaynaklanıyor. Küresel emtia rallisi ve TL’nin değer kaybı önceki çeyrekte olduğu gibi başta demir/çelik şirketleri olmak üzere döviz kazanan şirketleri destekliyor. Ayrıca, enflasyonist döngünün yurt içi perakendecilerin satış ve net kâr performansı üzerinde artırıcı etkisi olduğunu görüyoruz.
Banka tarafının kâr artışında önceki çeyreğe göre Garanti ve Yapı Kredi ve önceki yıla göre İş Bankası, Halkbank ve Vakıfbank öne çıkıyor. Önceki çeyreğe göre banka kârlarını artıran unsur TÜFE etkisi ve yüksek karşılık yükünün hafiflemesi olurken, yıllık bazda da ilgili bankaların çekirdek getiri makasındaki genişleme ve aktiflerdeki büyüme dikkat çekiyor. Banka dışı tarafta ise Aksa, Ereğli, Kardemir, Şişecam, Tekfen, Tofaş, Otokar, Koç Holding, Türk Hava Yolları, Mavi, Yataş, BİM, Şok Marketler ve Bizim Toptan güçlü yıllık net kâr artışları ile dikkat çekiyor. Bu gelişme sektörlere göre emtia fiyat ivmesini, ihracat performansını ve/veya enflasyona bağlı olarak yurt içi satış hacimlerini artmasını yansıtıyor. Diğer taraftan Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Tav Havalimanları, Pegasus ve Ülker’in 1Ç22’de zarar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Son olarak Arçelik, Aselsan, Indes, Fonet, Kervan Gıda, Koza Altın ve Türk Traktör şirketlerinde yıllık kâr artışının enflasyonun altında hatta tek haneli seviyelerde kalmasını bekliyoruz.
1Ç22 bilanço dönemi 21 Nisan’da başlıyor. Türk Traktör, 21 Nisan’da 2022 ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan ilk şirket olacak ve ertesi gün Arçelik tarafından takip edilecek. Bankalar tarafında ise 1Ç21 bilanço dönemi 27 Nisan’da Akbank ile başlayacak ve bunu Garanti (28 Nisan) ve Yapı Kredi ile TSKB (29 Nisan) izleyecek. Bankalar ve şirketlerin konsolide finansalları için son açıklama tarihi ise 10 Mayıs olarak belirlendi.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım