1Ç21 Kar Beklentileri
1Ç21 dönemine ilişkin finansallar nisan ayının son haftasında yoğunlaşacak
- Yılın ilk çeyreği, yurt içinde ve yurt dışında vaka sayılarındaki yükselişle birlikte aşılamanın daha da ön plana çıktığı, ekonomik aktivitenin ise toparlanmaya devam ettiği bir dönem oldu. Özellikle ABD’de uzun süre gündem olan teşvik paketinin mart ayında yürürlüğe girmesi ve aşılamanın ivme kazanması, küresel piyasalarda iyimser havanın korunmasını sağladı. Yurt içinde ise ekonomik aktivitedeki canlılık devam ederken, özellikle mart ayı sonrasında vaka sayılarındaki artış, TL’deki değer kaybı ve faizlerdeki yükseliş eğilimi ile birlikte, Borsa İstanbul’da bir düzeltme süreci yaşandı.
- Borsa İstanbul’daki finans dışı şirketlerin 1Ç21 dönemine ilişkin konsolide olmayan sonuçlarını açıklaması için son gönderim tarihi 30 Nisan olması nedeniyle, 1Ç21 finansalları ile ilgili takvim nisan ayının son haftasında yoğunluk kazanacak. Bankaların konsolide olmayan sonuçları için son gönderim tarihi 10 Mayıs olurken, 28 Nisan tarihinde 1Ç21 sonuçlarını açıklayacak olan ilk banka Akbank olacak. Finans dışı şirketler için 1Ç21 konsolide sonuçların son gönderim tarihini 10 Mayıs, bankalar için ise 20 Mayıs olarak takip edeceğiz.
Bankaların 1Ç21’de net faiz marjında daralma, komisyon gelirlerinde ise toparlanma bekliyoruz
- Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 1Ç21’de net karında, bir önceki çeyreğe kıyasla %14,5, yıllık bazda ise %8,6 artış öngörüyoruz. 2021 yılının ilk çeyrekte artan fonlama maliyetlerine bağlı olarak daralan kredi-mevduat makası, normalleşen TÜFEX gelirleri ve swap maliyetlerindeki yükseliş sonucunda bankaların net faiz marjında çeyreksel ortalama 90 bp daralma bekliyoruz. Ayrıca aynı dönemde yüksek faiz oranları ve işlem sayılarındaki artışın katkısı ile bankaların komisyon gelirlerinde toparlanma öngörüyoruz. 1Ç’de bankaların azalan sorunlu kredi intikalleri ile bir önceki çeyreğe göre risk maliyetlerinden azalma olacağını bekliyoruz. Öte yandan, yüksek seyreden faiz oranlarının etkisi ile bankaların TL kredi hacimlerinde ortalama %4,0 seviyesinde artış beklerken, YP tarafta ise zayıf seyrin devam edeceğini öngörüyoruz.
- Mevduat bankaları arasında, 1Ç21’de, bir önceki çeyreğe göre, net karını en çok artırmasını beklediğimiz bankanın, %70,7 net kar büyümesi öngördüğümüz Yapı Kredi Bankası (Hedef Fiyat: 3,80 TL, KVÖ: Endeks Üzeri Getiri, UVÖ: AL) olacağını tahmin ediyoruz. Aynı dönemde net faiz marjındaki gerileme nedeniyle Halk Bankası’nın (Hedef Fiyat: 6,48 TL, KVÖ: Endekse Paralel Getiri, UVÖ: AL) %84,7 düşüş ile net karı en fazla gerileyen banka olacağını değerlendiriyoruz. Aynı zamanda bu dönemde Yapı Kredi Bankası’nın %7,0 büyüme ile çeyreksel bazda en yüksek kredi büyümesi elde eden banka olacağını tahmin ediyoruz.
Demir çelik, otomotiv ve çimento sektörlerinde güçlü sonuçlar bekliyoruz
- 1Ç21 döneminde araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketler için satış gelirleri ve FAVÖK tarafında sırasıyla yıllık %32 ve %51 büyüme öngörürken, net karlılık tarafında ise %104 yükseliş görmeyi bekliyoruz. Özellikle kurlarda yaşanan hareketliliğe bağlı olarak, fiyatlarda artış görüleceği beklentisiyle yurt içinde öne çekilen talebin, otomotiv sektörü (FROTO-DOAS-TOASO) şirketlerinin finansallarına pozitif yansımasını bekliyoruz. Ürün fiyatlarındaki artışa bağlı olarak demir çelik sektörü (KRDMD-EREGL) şirketlerinin 1Ç21 finansallarında hem operasyonel hem de net karlılık tarafında oldukça güçlü sonuçlar kaydedeceklerini öngörüyoruz. Yurt içinde yükselen talep ve fiyat artışlarının yanı sıra ihracat tarafında kurun etkisiyle araştırma kapsamımızdaki çimento sektörü (AKCNS-CIMSA) şirketlerinin yıllık bazda güçlü performans sergilemelerini bekliyoruz. Hem ihracat hem de yurt içi talebin güçlü seyrettiği dayanıklı tüketim sektörü şirketlerinde (ARCLK-VESTL) güçlü operasyonel performansın bu çeyrekte de süreceğini düşünüyoruz. Gıda perakende sektörü (BIMAS-MGROS-BIZIM) şirketlerinin operasyonel ve net karlılık tarafında sergiledikleri pozitif ivmeyi 1Ç21’de de korumalarını bekliyoruz.
- Savunma sanayi şirketlerinden OTKAR’ın operasyonel ve net karlılık tarafında yıllık bazda güçlü büyümeler kaydedeceğini öngörüyoruz. Düşük sezon ve salgın etkileri nedeniyle havacılık sektörü şirketlerinin (PGSUS-THYAO) zayıf sonuçlar açıklamasını beklerken, TAVHL’nin Tunus’daki borç yapılandırmasının etkisiyle birlikte, sektör şirketlerinden farklılaşarak 1Ç21’i net kar ile tamamlayacağını öngörüyoruz.
Rapor için tıklayın.