2020’in İlk Çeyreğinde Toplam Kar 2019’un Aynı Çeyreğine Göre %4,2 Oranında Düşüş Kaydetti…
BİST-Tüm’de 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektörel bazda en yüksek kar artışını Büyük Bankalar ve Holdingler göstermiştir. Bunlara ek olarak, Dayanıklı Tüketim, Perakende ve Savunma Sanayii de sırasıyla en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur.
Diğer taraftan, 1Ç2020’de karını en çok düşüren sektörler Petro-Kimya ve Havayolu sektörleri olmuştur. Buna ek olarak, Demir-Çelik, Gıda ve Çimento sektörleri de olumsuz bir görüntü sergilemişlerdir.
BİST-Tüm’de 2020 ilk çeyrek finansallarını açıklamış 332 şirket bulunmaktadır. Buna göre 1Ç2020 toplam ana ortaklık net dönem karı 1Ç2019’a göre %4,2 azalarak 15.326mn TL olmuştur.
BİST-Tüm’deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)
Şirket bazında geçen yılın aynı dönemine göre karını yüksek oranda arttıran şirketler Koç Holding, Vakıfbank, Halkbank ve Vestel Elektronik olarak sıralanmaktadır.
Koç Holding’in 2020 yılı ilk çeyreğinde tek seferlik gelirler sebebiyle oluşan yüksek kar etkili olmuştur. Bu tek seferlik gelir, Yapı Kredi Bankası’nın ilave %9,02’lik hissesinin satın alımı kapsamında kontrol değişikliği sonucu oluşan yaklaşık 3 milyar TL’lik net kar ile UniCredit’in Koç Finansal Hizmetler’deki payına karşı yaptığı 0,4 milyar TL’lik fesih bedeliyle ilişkilidir.
Vakıfbank ve Halkbank’ta mevduat maliyetlerindeki önemli düşüşle birlikte net faiz gelirlerindeki yüksek artış, bankanın karında ciddi bir artışa yol açan önemli bir faktör olmuştur.
Vestel Elektronik 1Ç2019’daki zarardan 1Ç2020’de kara dönmüştür. Bunun ana sebebi şirketin 1Ç2019’da kur kaynaklı net finansman gideri yazmasına karşın 1Ç2020’de yine kur kaynaklı net finansman geliri yazmasıdır.
Tüpraş, Enka İnşaat, Türk Hava Yolları ve Tekfen Holding ise 1Ç2020’de 1Ç2019’a göre miktarsal olarak BİST-Tüm toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler olarak ön plana çıkmıştır. Tüpraş’ta şirketin petrol fiyatlarındaki sert düşüşe bağlı oluşan stok zararları ve dizel, jet yakıtı ve yüksek kükürtlü fuel oil marjlarında kaydedilen düşüşler zarar açıklanmasına neden olmuştur. Tüpraş ilk çeyrekte 2.016mn TL stok zararı kaydetmiştir.
Enka İnşaat’ta mühendislik ve inşaat grubu kaynaklı yatırım faaliyetlerinden 1Ç2019’da kaydedilen 391,4mn TL’lik net gelire karşın 1Ç2020’de 1.579mn TL gider kaydedilmiş ve bu durum Enka İnşaat’ın yüksek dönem zararı kaydetmesinde ana etken olmuştur.
Türk Hava Yolları’nda Kovid-19 nedeniyle Mart ayında gerçekleşen uçuş iptalleri sonucunda 2020’nin ilk çeyreğinde yabancı turist sayısındaki azalma etkili olmuştur. Şirketin ilk çeyrek yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %20 gerilemiştir. Yine aynı sebeple TAV Havalimanları da 1Ç2020’de zarar açıklamıştır.
Tekfen Holding’de ise iki projede oluşan zararlar sebebiyle taahhüt tarafında net dönem zararı kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirketin 1Ç2020 ana ortaklık net dönem karı %94 azalışla 47,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik’in 1Ç2019’da göre karında yaşanan geri çekilme ile Kardemir’in zarar açıklaması sektör karına olumsuz etki eden ana faktörlerdir. 2018 yılının sonunda başlayan ticaret savaşlarıyla ilgili belirsizlik 2019 yılı geneline etki etmiş ve satış fiyatlarında gerilemeye yol açmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde düşük seyreden satış hacmi ve satış fiyatları şirketlerin karının düşmesine yol açmıştır.
Ülker’de ise operasyonel anlamda olumlu bir görüntü sergilemesine rağmen, döviz nakit varlıklarının bir kısmının tutulduğu likit yatırım fonlarında, piyasa şartları nedeniyle değer kaybı yaşanmasına bağlı 1Ç2020’de 568,7mn TL’lik finansal varlıkların gerçeğe uygun değer kaybı kaydetmesiyle yatırım faaliyetlerinden net gelirlerde 475,4mn TL gerileme görülmüştür.
BİST-Tüm’deki Kar Artışına En Pozitif ve En Negatif Etki Eden Şirketler (% Katkı)
BİST-Tüm Karına 1. Çeyrekte En Olumlu Katkı Yapan Şirketlerin Karları
BİST-Tüm’de 1Ç2020 Karını En Çok Düşüren Şirketlerin Karları
FAVÖK Marjları
Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 1Ç2020/1Ç2019 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Yapı Malzemeleri, GYO ve İnşaat sektörlerinde olurken, en fazla düşüş Demir Çelik Sektöründe gerçekleşmiştir.
BİST-Tüm’de Sektörel FAVÖK Marjları
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ziraat Yatırım