4Ç18 Kâr Beklentileri
4Ç18 de varlıklarda kalite riski ve ekonomik yavaşlama belirleyiciydi
Yılın son çeyreği TL’nin güçlenmeye devam ettiği, ancak bozulan tüketici güveni ve ekonomik beklentilerdeki zayıflama nedeniyle kredilerdeki daralmanın devam ettiği, bankacılık sektöründe sermayeye yeterliliğine ilişkin kaygıların azaldığı buna karşılık aktif kalitesindeki bozulmanın yakından takip edildiği bir dönem oldu. Eylül başından itibaren kura karşı korunaklı hisselerden banka hisselerine geçiş 2019’a ilişkin risk algısının değişmeye başladığını ve 2018 yatırım temasının artık rağbet görmediğini ortaya koydu. Sanayi şirketlerinde bir önceki çeyrekten farklı olarak döviz borçlusu şirketlerin kur farkı zararlarında azalma görülürken, bankalarda karşılık giderleri ve operasyonel giderlerin artacağını, TÜFE’ye endeksli tahvil faiz gelirindeki artışının bu maliyetleri karşılayamadığı için kârların 3.çeyreğin altında kalacağını öngörüyoruz
Finans dışı şirketlerin 4Ç18 net kârlarında yıllık bazda %81,2 büyüme ancak çeyrek bazda %23,0 daralma öngörüyoruz. TL’nin yılsonu ve Eylül sonu arasına baktığımızda dolara karşı %11,7 ve avroya karşı %13,1 değer kazandığını görüyoruz. Bundan dolayı bir çok finans dışı şirket FX açık pozisyonu taşıdığı için 4Ç18 de kur farkı geliri kaydetti ve yıllık bazda büyüdü. Finans dışı şirketlerin esas faaliyetlerine baktığımızda toplamda cironun yıllık %38,2 büyüdüğünü ancak çeyrek bazda %8,4 küçüldüğünü ve FAVÖK’ün yıllık %37,0 büyüdüğünü ancak çeyrek bazda %39,4 daraldığını görüyoruz. Ciro ve FAVÖK’teki bu volatilite kur hareketlerinden kaynaklanıyor. Büyük finans dışı şirketlerin çoğunda önemli oranda döviz bazlı ciro olduğu için TL’nin yıllık bazda dolara karşı %32,9 ve avroya karşı %0,7 değer kaybetmesiyle ciro ve FAVÖK’te büyümeler desteklendi. Buna karşın çeyrek bazda TL’nin dövizlere karşı değer kazanmasıyla ciro ve FAVÖK’te daralmalar söz konusu.
Artan karşılık yükü ve faaliyet giderleri ile birlikte kredilerdeki daralma 4Ç18 banka finansalları üzerinde hissedildi. Ekim ayında yıllık enflasyonun %25 ile zirveyi görmesi bankaların TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerden çok yüksek gelir yazmasına imkân sağladı. Ancak karşılık ve faaliyet giderleri nedeniyle sektörün 4Ç18 kârının önceki çeyreğin %6 altında kalacağını hesaplıyoruz.
Şirketlerde 4Ç18 finansal sonuç açıklamaları 30 Ocak Çarşamba günü Arçelik ve Türk Telekom ile başlayıp ardından 31 Ocak’ta Akbank ve Garanti Bankası ile devam edecek. Solo ve konsolide finansal tabloların açıklanması için son tarihler ise 1 Mart ve 11 Mart olarak belirlendi. Bankalarda da sonuçların açıklanmasının 1Mart’a kadar tamamlanmış olacağını tahmin ediyoruz. Yaptığımız tahminlere dayanarak, araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 4Ç18’de yıllık %36,9’luk kâr büyümesi, ancak önceki çeyreğe göre %13,1’lik kâr düşüşü ile toplam 14,8 milyar TL net kâr açıklamasını bekliyoruz. Finans dışı şirketlerin kârlarında yıllık bazda büyüme ancak çeyrek bazda daralama yaşanırken, finans şirketlerinde tam tersi yaşandı.