3Ç17 Kar Tahminleri
Bankalar: 3Ç17’de çeyreklik kar gelişiminde daralmanın devam etmesini beklerken Garanti ve TSKB’nin daha olumlu bir gelişim kaydetmesini öngörüyoruz. Swaplardan arındırılmış net faiz marjı gelişiminde sektör genelinde daralma beklentimizin en temel sebepleri artan TL mevduat faizleri ve enflasyona endeksli tahvillerin düşen getirileri (devlet bankaları olumsuz etkilenmekte) oldu. TL kredilerde yukarı yönlü fiyatlamalar, sıkı gider yönetimi ve azalan provizyonların ise karlılıktaki düşüşü bir miktar sınırlandırmasını bekliyoruz. Özel bankaların karlılık gelişiminin devlet bankalarından daha iyi olmasını öngörmemizin en öenmli sebebi devlet bankalarının enflasyona endeksli tahvillerin düşen getirilerinden bu çeyrekte oldukça olumsuz etkilenmeleridir.
Büyük ölçekli bankalar arasında Garanti (çeyreksel olarak sabit kalan net kar)’nin en iyi gelişimi kaydetmesini bekliyoruz. Garanti’nin bu çeyrekte net faiz marjını en iyi yöneten banka olmasını tahmin ediyoruz. TSKB (+3%)’nin ise net karını çeyreksek bazda arttıran tek banka olmasını bekliyoruz. İş Bankası (-7%) ve Akbank (-8%)’ın karlılığındaki daralmanın devlet bankalarına göre daha sınırlı kalmasını bekliyoruz. Vakıfbank (-16%), Halkbank (-20%) ve Albaraka (-79%) nın ise karlılık gelişiminde bu çeyrekte geride kalmalarını tahmin etmekteyiz.
Yıllık kar gelişiminde TSKB ve Akbank öne çıkabilir. Güçlü yıllık kredi büyümesi ve buna bağlı ücret gelirlerindeki iyileşme, sıkı gider yönetimi ve sağlıklı provizyon gelişimi yıllık kar büyümesini desteklemeye devam etmekte. TSKB (+32%) ve Akbank’ın (+26%) yıllık karlılığını en çok arttıran bankalar olmasını beklerken, Garanti (+17%), İş Bankası (+11%) ve Halkbank (temettü geliri hariç +6%, raporlanan +28%)’ın bu bankaları takip etmesini bekliyoruz. Vakıfbank (-8%) ve Albaraka (-59%) ‘nın ise sektöre göre zayıf bir gelişim göstermesini bekliyoruz.
Sanayi ve Hizmet Sektörü: Düşük baz etkisi ve zayıf TL ile gelir büyümesindeki ivmelenme ve marj iyileşmesi sayesinde net karlarda güçlü yıllık büyüme bekliyoruz. Takibimiz altındaki şirketlerinin üçüncü çeyrekte yıllık %54 FAVÖK ve %107 net kar büyümesi yakalamasını öngörürken, zayıf TL ile güçlü gelir büyümeleri, marj genişlemesi ve daha düşük kur farkı zararları burada ana rol oynamaktadır. Üçüncü çeyrekte havacılık, petrol-doğalgaz ve demir-çelik sektörlerinin yıllık bazda operasyonel performanslarıyla dikkat çeken sektörler olmasını öngörüyoruz. Hava trafiğindeki belirgin toparlanma ve zayıf TL, havacılık sektöründeki toparlanmada ana rol oynarken, bu toparlanmanın özellikle Çelebi ve THY sonuçlarında belirgin olmasını bekliyoruz. Tüpraş’ın yüksek kapasite kullanımı, rafineri marjlarinin kuvvetli seyri ve zayıf TL’nin de etkisiyle güçlü performansının devamı beklenilebilir. Güçlü fiyatlama ortamına ek olarak zayıf TL bu çeyrekte hem Ereğli hem de Kardemir’i destekleyecektir. Kardemir’de bu faktörlere ek olarak devam eden hacim büyümesinin de sonuçlara yansımasını öngörürken, ürün marjlarındaki genişlemenin tepe noktasına yaklaşacağını düşünüyoruz. Turkcell için de bu çeyrekte güçlü sonuçlar öngörürken, kullanıcı başına ortalama gelirdeki büyüme, fiyat ayarlamaları ile marj genişlemesi sonrasında piyasa beklentilerinde de yukarı yönlü revizyonlar beklenilebilir. Alkim Kimya’da güçlü büyümenin devamını beklerken, özellikle bu çeyreğe özgü Çayırhan’da devreye giren ek kapasite hem gelir hem de marj tarafını destekleyici nitelikte olacak. Güçlü Euro/TL kuru Ford Otosan ve Tofaş’ı olumlu etkilerken, Ford Otosan’da ihracat hacim büyümesi, Tofaş’ta ise devam eden pazar payı kazanımı finansalları destekleyecek ana unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Tekfen’in üçüncü çeyrek finansallarında geçtiğimiz yılın düşük baz etkisinin yarıdmı ile de yıllık büyümenin dikkat çekici olacağını düşünüyoruz.
Yüksek finansal giderlerin etkisi ile enerji şirketlerinin net zarar açıklamaya devam etmesini beklerken, Akçansa, Arçelik, Bagfaş, Bizim Toptan, Çimsa, Otokar ve Tat Gıda’ da net kar daralmasını öngörüyoruz.