Finans dışı şirket performansları canlanmayı teyit ediyor
3Ç17 tahminlerimiz finans dışı şirketlerde parlak sonuçlara işaret ederken, bankalar tarafında 3Ç17’nin biraz daha mütevazi geçtiğini ortaya koyuyor. İhraç pazarlarında toparlanma, güçlenen hane halkı talebi ve küresel emtia fiyat hareketlerinin desteklemesi finans dışı şirketlerin güçlü sonuçlarını açıklıyor. Bankalar tarafında ise TL fonlama maliyetlerinin yüksek seyretmesi ve kamu bankalarında gerileyen TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirleri ile özel bankaların yavaşlayan kredi artış hızı bu çeyreğin genel resmini ortaya koyuyor. BIST-sanayi endeksinin BIST-banka endeksine göre getirisinin son bir ayda %7 ve yılbaşına göre %12 yukarıda olması da bu beklentilere paralellik taşıyor.
3. çeyrek sonuçları Cuma günü açıklanmaya başlıyor. BIST’te üçüncü çeyrek finansallarının açıklanması 20 Ekim Cuma günü Arçelik ile başlayacak. Ardından 24 Ekim’de Türk Telekom ve TAV; 25 Ekim’de Akbank, TSKB, ve Turkcell, 26 Ekim’de Garanti Bankası ve 27 Ekim’de Kardemir ve Yapı Kredi’nin kârları duyurulacak. BIST şirketlerinde 3. Çeyrek kârları için son tarih solo sonuçlar için 30 Ekim ve konsolide sonuçlar için 9 Kasım olarak belirlendi. Araştırma kapsamındaki şirket net kârlarının üçüncü çeyrekte önceki yıla göre %64 ve ikinci çeyreğe göre %19 artacağını tahmin ediyoruz.
Finans dışı sektörlerde 3. çeyrek kârları FAVÖK artışı ile güçlenecek. Araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlerin toplam net kârının yılın üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %140 artmasını bekliyoruz. Kuvvetli kâr artış beklentisinin arkasında FAVÖK’ün toplamda yıllık %67 artacak olması önemli bir etken olarak görülüyor. Ayrıca 2017 üçüncü çeyreğinde TL’nin Euro + Dolar sepetine karşı %3,4 değer kaybı (2016’nın üçüncü çeyreğindeki %4,1 değer kaybına göre) FX kayıplarının sınırlı kalmasını sağlıyor. Araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketler için üçüncü çeyrekte yıllık bazda %44 ciro artışı öngörüyoruz. Bu şirketlerin üçüncü çeyrek VAFÖK‘ünün %67 artışla 18,73 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yine bu şirketlerin FAVÖK marjında 254 baz puan artış öngörüyoruz.
Bankalar finansal şirket kârlarını aşağıya çekti. Araştırma kapsamımızdaki finans şirketlerinin (bankalar, sigortalar ve GYO’lar) ikinci çeyrek toplam kârlarının önceki çeyreğin %5,2 altında kalmasını bekliyoruz. Bu durum bankaların kârındaki %10 azalma beklentisinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan, ortalama olarak 3. Çeyrek kârlarının GYO’larda çeyreksel bazda %56 büyümesini, sigortalarda ise sadece %3 düşmesini öngörüyoruz.
Finans dışı şirketler arasında Tüpraş, TAV Havalimanları, THY, Pegasus, Petkim, Tekfen Holding, Doğtaş Kelebek ve Ereğli Demir Çelik’in net kâr artışının güçlü olmasını beklerken, Akçansa, Çimsa, Soda Sanayi ve Türk Telekom’un net kâr artışının zayıf kalmasını bekliyoruz.
Bankalar tarafında TSKB 3. Çeyrek kârında önceki çeyreğe göre artış beklediğimiz tek banka olarak öne çıkıyor. Diğer taraftan Garanti Bankası ve İş Bankası’nın çeyreksel bazda kâr gerilemesinin tek haneli rakamlarda olacağını, buna karşılık kamu bankalarında (Halkbank ve Vakıfbank) kârların bir önceki çeyreğe göre %20 düzeyinde azalacağını tahmin ediyoruz. Yapı Kredi’nin kârında da önceki çeyreğe göre ortalamaya yakın bir düşüş bekliyoruz.