Tüm Yaşananlara Rağmen 2017 İçin Pozitif Beklentiler Ön Plana Çıkıyor
Küresel piyasada 2016 yılına merkez bankaları politikaları damgalarını vururken FED’den yılın son toplantısında faiz artırımı hamlesiyle birlikte 2017 yılı için 3 faiz artırımı öngörüsü sürpriz etkisi yaptı. Petrol fiyatlarında OPEC ve OPEC dışı üyelerin ortak karar alması ile birlikte üretim kısıtlamasına gitmesi petrol fiyatlarını 14 ayın rekor seviyelerine taşıdı. EURUSD paritesinde aşağı yönlü baskının etkisi ile birlikte yılın en düşük seviyesi olan 1.0400 seviyesinin altı test edilirken altın ve değerli metallerde de satış baskısının ön plana çıkması dikkatleri çekti. Küresel endekslerde alımların güçlenmesi ile birlikte rekor seviyelerde işlemler görülmeye başlanırken, Amerikan hisselerinin rekor seviyeleri sene boyunca yükselttiği görüldü.
Asya piyasasında Çin’de ekonomik verilerin toparlanmaya başlaması ile Çin ekonomisine ait iyimserliği ön plana çıkarmasına karşın Yuan işlem hacmindeki artış Çin’den sermaye çıkışlarının olabileceğini işaret etmesi tedirginlik oluşturuyor. Japonya’da ise benzer şekilde ekonomik verilerin toparlanma işareti vermesi sonrasında Japonya Merkez Bankası para politikasını sabit bırakırken ekonomiye ilişkin görüşünü yukarı yönlü revize etti. BOJ açıklamasında ihracattaki iyileşme, özel tüketimdeki güçlü seyir ve iş dünyası güvenindeki iyileşme ile ılımlı toparlanma trendinin süreceği tahmininde bulundu. Japon Yen’inde USD endeksindeki güçlenmeye bağlı olarak kayıplar yaşanırken Japon ve Çin hisselerinde genel olarak yükseliş eğilimi görüldü. USDJPY’nin Japonya’nın müdahale yolunu seçmeden sene sonunda yüzde 15’e yakın ralli yapması piyasada olumlu hava yarattı.
Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası politikalarının meyveleri alınmaya başlanırken enflasyonda görülen toparlanma eğilimi piyasada olumlu karşılandı. Avrupa Merkez Bankası son toplantısında varlık alım programını süresini Aralık 2017 tarihine uzatırken miktarı 80 milyar Euro’dan 60 milyar Euro’ya düşürme kararı aldı. ECB üyeleri aldığı ortak kararda politika faizini yüzde 0, mevduat faizini eksi yüzde 0.40 seviyesinde tutmaya devam edeceğini duyurdu. ECB yayımladığı son raporunda Euro Bölgesi’nde manşet enflasyonun yıl başında yüzde 1’in üzerine çıkmasının muhtemel olduğunu bildirdi.
İngiltere’de ise sürpriz bir şekilde yapılan referandumda Brexit kabul edilirken yeni başbakan Theresa May Brexit sürecinin gerçekleştirileceğini açıkladı. İngiltere Başbakanı May açıklamasında Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50.maddesinin 2017’nin Mart ayı sonuna kadar işletilmesine ilişkin takvime uyacaklarını bildirirken İngiltere yüksek mahkemesi aldığı kararda Brexit sürecinin meclis oylamasından geçmesi gerektiğini bildirdi. Brexit sürecine ilişkin yaşanan gelişmeler esnasında sterlinde tarihi dip seviye olan 1.1600 seviyesi test edilmişti. Benzer şekilde İtalya’da başbakan Renzi tarafından istenen senato reformuna ilişkin yapılan referandumda sürpriz bir şekilde reddedilmesiyle Renzi istifasını istemişti. İtalya’da ana muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi Avrupa Birliği’nden çıkışı istemesi tedirginlik oluşturunca Cumhurbaşkanı Matterella’nın Renzi’nin istifasını kabul etmemesi piyasayı rahatlattı.
Amerika’da 45. Başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde Trump kazanması sonrasında Amerikan dolarında ve hisselerinde ralli etkisi yaşandı. 20 Ocak tarihinde görevi alacak olan Trump, hükümet kabinesini oluşturma sürecini devam ettirirken kabinesinde iş dünyasından güçlü isimlere yer verecek olması piyasada yakından takip ediliyor. Amerikan tahvillerinde ve USD endeksindeki güçlenmenin yanı sıra Amerikan ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi Amerikan ekonomisindeki güçlenmenin devam ettiğini işaret ediyor. Son FOMC toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırırken 2017 için 3 faiz artışı öngörüsünde bulunması sürpriz etkisi yaptı. FED ekonomik projeksiyonlarını yukarı yönlü revize ederken enflasyon ve istihdam piyasasındaki toparlanmaya vurgu yaptı. Amerikan endekslerinde tarihi rekor seviyelerde işlemler devam ederken yükseliş eğiliminin sürmesi bekleniyor.
Yurt içerisinde yılın ikinci yarısında yaşanan olumsuzluklar ekonomide yavaşlama etkisi yapmasına karşın hükümet tarafından alınan tedbirler ile bu sorunların üstesinden gelinmesi piyasada iyimserliğin oluşmasına sebep oldu. 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimi sonrası TL varlıklarda değer kayıpları görülürken, büyüme cephesinde de risklerin arttığı görüldü. Yeni yatırımların devam etmesi ve yurt dışından gelen yatırımlarda artış beklenmesi ve kararlı adımlar ile ekonomide pozitif havanın devam etmesi piyasada sert kayıpların önüne geçti. BIST100’de ise genel olarak 70.000 seviyesinin üzerinde tutunma sağlanması olumlu karşılanırken 80.000 üzerinde de çok fazla tutunma sağlanamadı. Merkez Bankası son PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken döviz kurunun ve petrol fiyatlarının risk oluşturduğunu belirtti. PPK üyeleri açıklamalarında üçüncü çeyrekte yaşanan olumsuzluklara karşın ekonominin toparlanma eğilimi içerisinde olduğunu vurguladılar.
EURUSD paritesinde yeni yıl ile birlikte FED politikalarına ve yeni başkan Trump’ın politikalarına bağlı olarak hareketler gözleneceği düşünülebilir. EURUSD paritesinde aşağı yönlü eğilimin bir süre devam etmesinin beklenmesine bağlı olarak 1.0000 seviyesinin öne çıkması beklenebilir.
Petrol fiyatlarında petrol üretimindeki kısıtlamanın petrol üreten ülkeler tarafından uygulanması durumunda kısmi yukarı yönlü hareketler görülebilir. Brent petrolde ve WTI petrolde yukarda 60.00 seviyesinde önemli bir dirençle karşılaşması beklenmektedir.
Altın ve gümüş fiyatlarında Amerikan ekonomisindeki ve küresel ekonomideki iyileşmenin devam etmesine bağlı olarak aşağı yönlü hareketlerin bir süre devam etmesi beklenebilir. Altın ve gümüş fiyatlarında kritik destek seviyelerinin ön plana çıkması düşünülürken altında 2015 senesinin dip seviyesi olan 1040 seviyesinin ve gümüşte 13.80 seviyesinin yakın izlemeye alınması gerekebilir.
BIST100 endeksinde alımların güçlenmesi durumunda 80.000 seviyesi önem kazanabilecekken TL varlıklarda toparlanma eğilimi başlaması durumunda USDTRY paritesinde 3.3000 seviyesi EURTRY paritesinde 3.5000 seviyesi önem kazanabilir.
Avrupa hisselerinde DAX30 liderliğinde yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenebilecekken DAX30’da 12000 seviyesinin kritik direnç seviyesi olması beklenebilir. Amerikan endekslerinde tarihi rekor seviyelerde işlemlerin devam etmesine bağlı olarak DOW30’da 20.000 seviyesi ön plana çıkarken S&P500’de 2300 seviyesi yakından izlenebilir.