2017 BİLİŞİMDE ATILIM YILI OLACAK
TBD BAŞKANI İLKER TABAK:
“BİLİŞİM STRATEJİK SEKTÖR İLAN EDİLMELİ”
“CARİ AÇIĞI ANCAK YERLİ YAZILIMLA KAPATABİLİRİZ”
“KAMU MUTLAKA YERLİ YAZILIM KULLANMALI”
“YERLİ YAZILIM YAPAN ŞİRKETLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Türkiye’de, 2017 yılının önemli gündemlerinden biri bilişim sektörü olacak. Geniş katılımla gerçekleştirilen Türkiye Bilişim Derneği’nin 33. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda Başbakan Binali Yıldırım’ın 2017 yılını “Bilişimde Gelişim Yılı” ilan etmesi ve yerli yazılıma dikkat çekmesiyle, gözler bu alanda yapılacaklara çevrildi. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, bilişim sektörü için atılması gereken adımların başında kamunun yerli yazılım kullanmasının geldiğini söyledi. 2023 hedeflerine yerli bilişim çözümleriyle ulaşmak için 2017 yılının önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken İlker Tabak, “Bilişim sektörü mutlaka stratejik sektör olmalı. Cari açığı ancak yerli bilişim çözümleri ve yerli yazılımla kapatabiliriz. Bu nedenle yerli yazılım yapan insan gücümüze ve şirketlerimize sahip çıkmalıyız. 2017 yılının bilişimde atılım yılı olmasını arzu ediyoruz” dedi.
“YERLİ YAZILIM YAPAN FİRMALARA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Bilişimin özellikle de yazılımın katma değeri yüksek sektörler olduğuna dikkat çeken İlker Tabak, şunları söyledi:
“Cari açığın kapatılmasında bilişim kilit bir rol oynayabilir. Bu nedenle yerli bilişim çözümlerinin üretilmesi önceliğimiz olmalı. Sektörde çok yetenekli ve nitelikli uzmanlarımız ve şirketlerimiz var. Sektör paydaşları olarak bu potansiyeli canlandırmak için birlikte hareket etmeliyiz. Kendi üretimimiz olan, kendi mühendislerimizce, insan gücümüzle ürettiğimiz, milli ve yerli yazılım sistemlerimizi, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında, kullanmak yazılım ihracatını artırmak için ön koşuldur. Çünkü kullanmadığınız bir ürünü satamazsınız. Diğer taraftan yerli yazılım ve bilişim ürünlerinin olması ve özellikle kamuda kullanımının artması aynı zamanda siber güvenlik için de önemli.
BİLİŞİM DEMOKRASİNİN TEMİNATI
Dernek olarak 8–9 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara’da düzenlediğimiz ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın da açılışını onurlandırdığı 33. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda ortaya çıkan tablo da bu durumu net bir şekilde ortaya koydu. Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya başta olmak üzere siyaset, kamu, bilim, iş dünyası ve medyadan yoğun katılımın olduğu kurultayımız Ankara’da bilişim rüzgarı estirirken, sektörün öneminin daha da iyi anlaşılmasını sağladı. Kamu, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerimizin katılımıyla, 2 bini aşkın paydaşımızla birlikte yaptığımız kurultayda, sektörümüz her yönüyle ele alındı. 2 günde toplam 14 oturum gerçekleştirildi ve 22 akademik bildiri sunuldu. Tüm bu oturumlarda özellikle iki konu ön plana çıktı; yerli yazılım ve bilişimin demokrasinin teminatı olduğu.
BAŞBAKAN TALEBİMİZE DESTEK VERDİ: “2017 YILI BİLİŞİM YILI OLDU”
Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım açılış konuşmasında “bilişim ve iletişim araçlarının demokrasinin teminatı olduğu” tespitini, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı gece yaşanan örneklerle dile getirdi ve “2017 yılının bilişim yılı” olması talebimize olumlu yanıt verdi. “2017 yılı Başbakanımızın da ifade ettiği gibi “bilişim ve gelişim yılı olacak”. Sayın Başbakanımıza duyarlılığından ve desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye artık her alanda milli yazılımını üretmeli. TBD olarak buna öncülük etmeye, üzerimize düşeni yapmaya hazırız. TBD olarak ayrıca Kamu İhale Kanunu’nda bilişim ve yazılım alımlarına ilişkin, telif haklarını gözeten, kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazırız.
ÇOCUKLAR PROGRAMLAMAYI ÖĞRENMELİ
Türkiye’nin geleceğe hazırlanmasında çocuklar için programlama eğitiminin yaygınlaştırılması da önemli. Dördüncü sanayi devriminin bireyleri olarak yetişecek çocuklarımızı buna göre yetiştirmeliyiz. Toplumu da her yönüyle bu yeni döneme hazırlamalıyız. TBD olarak bu konuda da öncü olmaya çalışıyoruz. Örneğin Kurultay kapsamında 1998’den bu yana geleneksel olarak yaptığımız “TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması”nı düzenledik. Bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen yarışmada birinciliği Kadri Kerem Karanfil’in yazdığı “ExTube” adlı öykü kazandı. Yine bu çerçevede 1994 yılından bu yana aralıksız olarak gerçekleştirdiğimiz 23. TBD-Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması’nda da bu yıl “Backtotheroad” adlı eseriyle Mehmet Metehan Güler birinci oldu.”