3Ç16 Kâr Beklentileri
3Ç16 banka net kârları olumlu
Hisse senedi değerlemeleri tarihsel dip seviyelerinde. 21 Temmuz’daki dip seviyesinden banka hisseleri öncülüğünde %9,4 çıkış yakalamış olmasına rağmen, BIST-100’ün yılbaşına göre dolar bazında getirisi sadece %3,1 olarak gerçekleşti. Oysa aynı dönemde MSCI-GOÜ endeksi dolar bazında %14,4 prim sağladı. Mevcut fiyatlara göre BIST-100 hisselerinin bir yıl sonraki kâr tahminlerine göre hesaplanan ortalama F/K oranı MSCI-GOÜ değerine göre %34 iskonto ile Nisan 2009’dan beri en düşük seviyesine yakın bulunuyor. BIST-100 hisseleri kendi tarihsel F/K ortalamalarına göre de ortalama %18 iskonto taşıyor. Buna göre getiri verimi 10 yıllık bonolara göre 139 baz puan prim taşıyor ki, bu da tarihsel ortalama olan 43 baz puanın oldukça üzerinde.
Dış koşullar hisse fiyatlarının bir süre daha baskı altında tutabilir. Küresel piyasalardaki zayıf beklentiler ve jeopolitik görünüm nedeniyle rallilerin satışlarla kesildiği borsa seanslarının devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle, petrol fiyatındaki artış eğilimi ve üretici ülkelerin petrol arzını kısma planları enflasyonist baskıları destekleyerek gelişmiş ülke bono faizlerini yukarı çekebilir. Bu durumun gelişmekte olan ülke borsaları için destekleyici olmayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte olası fiyat düşüşlerinde temkinli alım yönünde bir strateji oluşturulabileceği yönündeki görüşümüzü de koruyoruz.
3. çeyrek sonuçları bugün itibarıyla açıklanmaya başlıyor. Bugün ilk olarak Türk Telekom 3Ç16 finansallarını açıklayacak. Bunu takiben Perşembe ve Cuma günleri Erdemir ve Akbank’ın sonuçlarının gelmesi bekleniyor. Eldeki bilgiye göre, bankalar tarafında TSKB ve Garanti Bankası; bankacılık dışı kesimde ise Turkcell, Arçelik, Avisa ve Bizim Toptan’ın sonuçları da Ekim’in son haftası açıklanmış olacak. Diğer şirketlerin sonuçlarını 9 Kasım’a kadar açıklamaları gerekiyor. Bu tarih bankalarda solo finansallar için, banka dışı şirketlerde de konsolide finansallar için en son bilanço açıklanma tarihi. Araştırma kapsamımızdaki şirketler için 3. çeyrek net kâr toplamının önceki yılın üçüncü çeyreğine göre %64 ve 2016’nın ikinci çeyreğine göre %10 artmasını bekliyoruz.
Finans dışı şirket kârları TL’nin yabancı para birimlerine karşı nispeten dirençli seyrinden olumlu etkilendi. Araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlerin toplam net kârının üçüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre %26 artmasını, ancak FAVÖK’ün %6 gerilemesini bekliyoruz. Net kâr beklentimizin kuvvetli olması bu şirketlerin kur farkı zararlarının önemli ölçüde azalmasından kaynaklanıyor. 3Ç15’te TL’nin sepet karşısındaki değer kaybı %14 olurken 3Ç16’da değer kaybının %4’te kaldı. TL’nin 3Ç16’da nispeten dirençli kalması özellikle yüklü döviz açık pozisyonu taşıyan Türk Telekom, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek ve Migros’un sonuçlarının önceki yıla göre iyileşmesinde etkili olduğunu ve bu şirketlerin 3Ç16 net kârlarında önemli bir gelişim sağladığını düşünüyoruz.
Ak Yatırım tarafından hazırlanan 3Ç16 Kâr Beklentileri Raporu için tıklayın.