2016’yı Etkileyecek En Güçlü 7 E-Ticaret Trendi
E-ticaret her yıl gelişti ve ama bu yıl ilk kez dronla teslimat, teslimat robotları, mobil ticaret, e-para gibi yıkıcı ve dönüştürücü trendlerin gerçekten etkili olduğunu göreceğiz. 2016’ya kadar e-ticaret öngörüleri bu yıl ne moda olacak sorusunu cevaplamak gibiydi. Ancak, 2016’da Türkiye ve dünyada e-ticaretin büyük değişiklik geçireceğini söyleyebiliriz.
Rakamlarla başlayacak olursak Forrester’a göre tüketiciler 2016’da online perakendeye 327 milyar dolar harcayacaklar. Bu pastadan pay kapmak için de gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Biz de öyle yapalım.
1. Mobil alışveriş yükselişe geçiyor
Mobil alışverişin yükselişe geçmesinin aslında mobil cihazların yaygınlaşmasıyla pek ilgisi yok. Çünkü piyasa akıllı telefona doymuş durumda. Ancak dünyada geniş bant internet hızla yaygınlaşıyor.
Mobil cihazların sinyal aldığı baz istasyonları ve sunucuların fiber hatlar kullanması nedeniyle geniş bant iletişim 4G mobil internette hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de şimdilik sadece küçük bir kesimin pratikte 4G hızları alacak olmasına karşın bu mobil ticaretin artması demek. Çünkü sadece mobil internetin hızlı olduğu ülkelerde mobil alışveriş artıyor. Peki bu ne anlama geliyor?
Bu mobil ticaret artık aksesuar değil, temel segment demek
Bugüne kadar “e-ticaret var ve yanında da mobil ticaret var” diye düşünüyorduk. Ancak artık “mobil ticaret var ve yanında da e-ticaret var” diye düşüneceğiz. 2016’nın ilk getirdiği değişiklik bu ve bunun anlamı, mobil site desteğini iyileştiren e-ticaret şirketlerinin ayakta kalması ve diğerlerinin gerilemesi demek.
Dolayısıyla yüksek çözünürlüklü parmak ucu algılama ve kaydır, kıs, büyüt gibi gelişmiş dokunmatik seçenekleri tüm web sitesi öğelerinde destekleme gibi özellikleri yaygınlaştırmak gerekiyor. Bunun için Google Analytics’i kullanarak insanların sitenize cepten nasıl ulaştığına bakabilirsiniz. Bu size iyi bir fikir verecektir.
2. Çok kanallı pazarlama
Çok kanallı pazarlama e-ticarete mobil alışveriş ve özellikle tabletler üzerinden geldi. Tabletler Türkiye’de de hâlâ en büyük mobil ticaret segmenti. Öte yandan büyük ekranlı akıllı telefonlar standart oldu ve bu da akıllı telefonların mobil ticaretteki payının artması anlamına geliyor ki bu aslında sizin için iyi bir haber. Herkesin tableti yok ve tableti her yere taşımaz ama hemen herkesin akıllı telefonu var ve onu her yere taşıyorlar.
Öte yandan ürünlere cepten bakıp masaüstü veya laptoptan online alışveriş yapma trendi de sürecek. İnsanlar internete girmek için birden çok cihaz kullandığı sürece çok kanallı pazarlama bizim için önemini koruyacak. Ancak buna henüz akıllı saatler ve akıllı takılar dahil değil. Bunların çok kanallı pazarlamada anlamlı pay sahibi olması için 2018’i beklememiz gerekiyor.
Mobil ticaret sizin için neden önemli derseniz: ICSC’ye göre çok kanal kullanılan online müşteriler daha sık alışveriş ediyor ve tek kanallı müşterilerden 3,5 kat fazla para harcıyor.
3. Pazarlama otomasyonu
Pazarlama otomasyonu akıllı takılar ve nesnelerin interneti ile deneyim bulutuna dönüşen CRM’i iş zekası ve çok kanallı pazarlamayla birleştirmek için şart. Böylece farklı departmanları tek departman olarak birleştirebilirsiniz, ama bu entegrasyonu ancak yazılımla yapabilirsiniz. Yoksa iki departmanda çalışanları tek odaya koyarak bu işi çözebileceğinizi sanmayın.
Pazarlama otomasyonu müşteriye kişiselleştirilmiş ve anlık indirim kampanyaları sunmaya olanak sağlıyor. Bunun için de müşterinin neye ne zaman ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz ve elbette bunu sadece CRM ile müşteri davranışını izleyerek, iş zekasıyla yorumlayarak ve dijital pazarlama ile kampanyalar düzenleyerek yapabilirsiniz.
Öyleyse pazarlama otomasyonu kişisel pazarlama için şart
Ve buna Amazon’un yaptığı gibi müşteriye özel açılış sayfaları, e-posta ile pazarlamada kolay erişim sağlanan alışveriş sepetleri, özelleştirilmiş ürün önerilerinin sadece o müşterinin ekranına (ister mobil ister PC) yansıtılması da dahil.
Aslında pazarlama otomasyonu ve mobil ticaret, mobil e-postaların gittikçe daha fazla açıldığı dikkate alındığında e-posta ile pazarlamaya da yarıyor. E-posta ile pazarlamanın müşteri bağlılığıyla tekrar, çapraz ve üst satışlar açısından daha da önem kazandığını gösteriyor. Çünkü müşterinin alışveriş geçmişinin izlenmesi izinli pazarlamaya en hızlı uyum sağlayan e-posta ile pazarlama mantığına tam oturuyor. En basitinden, müşteriye alışveriş sepetinde satın almadığınız ürünler var mesajını işlem bildirimleriyle (dün bizden şu ürünü satın aldınız tarzı e-posta iletileri) göndermek mümkün.
4. İçerik pazarlama satışa yöneliyor
Bu konuya geçmeden önce pazarlama otomasyonunu sadece programlı satın alma, yani Adwords tıklama başına ödeme reklamları olarak anlamamak gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Pazarlama otomasyonuna display reklamları müşterilerin güncel alışveriş verileriyle yeniden hedeflemek de dahil. Bu da bizi içerik pazarlamanın hem yeniden hedefleme hem de native reklamların oturacağı alakalı içerik üretmeyi kapsadığı gerçeğine götürüyor. Gerçekten bu üç farklı alan arasındaki ilişkiyi kuramazsanız içerik pazarlama ile satış yapamazsınız.
B2B satışların önemi
2016’nın en önemli trendlerinden biri de B2B’nin e-ticarete geçmesi. Nitekim online B2B satışlarda içerik pazarlama yapmak kritik önem taşıyor. Çünkü kurumsal müşteriler e-ticarette bulup bulabileceğiniz en zor ve en bilinçli müşteriler. Bu müşteriler sadece ürün istemiyor. Aynı zamanda teknik özellikleri, yararlı videoları, zengin görselleri ve kapsamlı ürün rehberlerini görmek istiyor. Bütün bunlar B2B için B2C perakendeden daha fazla önem taşıyor.
İçerik pazarlama, içeriği müşterilerinizi sizden satın almaya yönlendirecek şekilde eğitmek açısından ve onları yeni ürünlerle indirimler hakkında bilgilendirmek için de önemli. Bu da perakendeciler ve markanız arasında ilişkiyi güçlendirmek anlamına geliyor, çünkü markanızı kendi sayfalarında satacak olan perakendecilerdir (pazar yerleri vb.).
Bu da aslında bizi B2B’nin B2C’ye yakınsadığı çizgiye getiriyor. Bir e-ticaret siteniz varsa ve kendi fabrikanızın ürünlerini veya kendi ithal ettiğiniz ürünleri satarak online perakende yapıyor yapıyorsanız, işinizin bir kısmı da çok kanallı satışta pazar yerleriyle anlaşmak için B2B’dir. Bu açıdan kişiselleştirme yine kritik önem taşıyor. Böylece web sitesi ziyaretçilerini sitenizde daha uzun kalmaya ikna edebilir, müşteri güveniyle bağlılığını geliştirebilirsiniz. Özellikle de pazar yerlerindeki rakip ürünler arasında öne çıkmak için içerik pazarlamaya önem vermenizi tavsiye ederiz.
5. Algoritmalı müşteri veri analizi
Yukarıda pazarlama otomasyonu, çok kanallı pazarlama ve programlı satın alma ile yeniden hedeflemeden söz ettik. Bütün bunlar müşteri davranışının yazılımlarla takip edilmesi ve analiz edilmesi demek. Müşteriyi segmentlere ayarlamak ve kişisel alışveriş geçmişini analiz etmek bu işin temeli ve algoritmalar da bu konuda en büyük yardımcınız.
Bununla birlikte büyük veri analizinin kalitesi büyük verinin çapına bağlı. Elbette teorik olarak tüm dünyanın verisini analiz ederek maksimum çözünürlük, yani müşteriyle ilgili en net bilgiler edinebilirsiniz. Ancak bunu yapmak için milyar dolarlık veri merkezlerinde en az 10 yıl analiz yapmanız gerekir. Neyse ki elinizde çok daha pratik bir çözüm var: Kendi müşterilerinizin verilerini ve diğer marka müşterilerinin meta verilerini analiz etmek. Böylece daha az miktarda, ama müşterilerinizle çok daha alakalı veriyi analiz edebilirsiniz.
Zaten reklamlarınızı yeniden hedeflemek istiyorsanız, bunu yapmalısınız. Unutmayın, yeniden hedefleme için güncel ve alakalı alışveriş geçmişi verilerine ihtiyacınız var. Bunu da en iyi e-ticaret siteleri, en başta da sizin siteniz sağlar.
6. Günlük fırsatlar
Henüz bilimkurgu filmlerindeki aşık olunacak akıllı dijital asistanlar ve her işimizi gören robot yöneticiler devrine gelmedik. Kısacası online müşterinin on binlerce marka ve yüz binlerce dijital kampanya arasında kendine en uygun indirimleri tek başına araştırıp bulması mümkün değil. Günlük fırsat siteleri işte bu sorunu çözüyor. O gün ve sadece o gün için geçerli olan anlık indirim kampanyalarını müşterilere sunuyor.
Bu sistem sizin açınızdan “ters kişiselleştirme” yapmak demek; yani müşteriye özel kampanya yapmıyorsunuz ama size özel müşteriyi kendinize çekiyorsunuz. Tek günlük indirimler yapay kıtlık ve müşteride hemen almalısın tarzı aciliyet duygusu yarattığı için hem yeni ürünleri tanıtmak hem de stoklarınızı eritmek açısından son derece faydalı.
Ölçülü olun
Günlük fırsatlar işin özünde fiyat kırmak demek ve çok fiyat kırarsanız markanızı ve piyasayı batırırsınız. En iyisi tüm ürünlerinizi değil, sadece belirli boylarını, belirli paketlerini ara sıra günlük fırsatlara koymak. Günlük fırsatlar ana satış kanalınız olamaz, ama müşteriye en çok hava bastığınız yer olabilir. Günlük fırsatlar doğası gereği anlık olduğu için bunları daha çok mobil ticaret olarak düşünün. Günlük fırsat sitelerini de mobil pazar yerleri olarak düşünün ve mobil sitenizi optimize edin.
7. Yeni teslimat seçenekleri
Bu sayfalarda e-ticarette rekabetin fiyat kırarak değil, katma değerli hizmetlerle ve ek teslimat seçenekleriyle artacağını söyledik. Ek teslimat seçenekleri arasında aynı günde hızlı teslim de var ve bu konudaki en uçuk teknoloji de Amazon Prime’ın öncülük ettiği havadan dronlarla teslimat seçeneği.
Öte yandan Türkiye’nin gerçeklerinde en iyi çözüm Bukoli’nin mahalle esnafını “Arabanla gel ve kendin al” bayisine dönüştürdüğü teslimat seçeneği. Siz de e-ticaret sitenize önce İstanbul’da ve Bukoli genişledikçe diğer şehirlerde kullanmak üzere Bukoli ile teslimat seçeneğini ekleyebilirsiniz.
Aynı gün teslimat
Türkiye’de ertesi gün teslimat ve dünyada aynı gün teslimat e-ticarette ana rekabet unsuru olarak öne çıkıyor. Bunun dışında kitle kaynak teslimatçılardan yararlanabilirsiniz. Ancak bunlara daha çok ilginç trendler gözüyle bakmak lazım. Türkiye’de bayiden gel ve al seçeneği eve teslimattan daha çok öne çıkıyor.
Günümüzde internet kullanan bilinçli tüketici devrinde yaşıyoruz. Zaten online müşterinin internet kullanmaması imkansız. Bilinçli tüketicinin kral olduğunu anlayan e-ticaret siteleri bu yıl çok para kazanacaklar.
Çünkü müşteri memnuniyetini artırarak müşteri hizmetleri trafiğini kısıp masraflarını azaltacaklar ve sadece müşteriyi memnun ederek marka itibarını geliştireceklerini, bunun için pazarlama bütçesine abanmaya gerek olmadığını keşfedecekler. Müşteri memnuniyeti kulaktan kulağa pazarlama ile organik tanıtımda markaları güçlendirecek. Böylece markalar ürün iadesi ve müşteri hizmetleri polemiğini azaltacaklar. Müşteriye teslimat ve ürün iadesi bilgilerini net sunan, müşterinin satın aldığı ürünü müşteri istediği zaman teslim etmeyi sağlayan e-ticaret siteleri satışlarını artıracaklar.
Kaynak: e-ticaret mag