TEB’in 30 Eylül 2014 tarihli mali tabloları 31 Ekim 2014 tarihinde Borsa İstanbul’da yayınlandı.
TEB’in konsolide olmayan finansal tablolarına göre 2014 yılının ilk dokuz ayında brüt karı 642 milyon TL, net karı ise 506 milyon TL olarak gerçekleşti.
30 Eylül 2014 tarihi itibari ile TEB’in aktif toplamı yılın başından itibaren % 15 oranında artarak 61,5 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat ise %13 oranında arttı ve sektör ortalamasının üzerinde olan bu artış oranıyla TEB’in toplam mevduatı 38,7 milyar TL’ye ulaştı. Yılın ilk dokuz ayında özkaynakları %9 oranında artarak 5,8 milyar TL’ye ulaşan TEB’in sermaye yeterlilik rasyosu ise % 13,94 olarak gerçekleşti.
TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredilerin toplam aktifler içerisindeki payı %71’ler seviyesinde gerçekleşti. Toplam 43,6 milyar TL’ye ulaşan kredilerin içinde, KOBİ kredilerinin payı ise %47’dir. Aktiflerinin kalitesini her zaman ön planda tutan TEB’in takipteki kredi oranı % 2,2 olarak gerçekleşti.
Hizmetlerinin yaygınlığını düzenli olarak artıran TEB, Eylül 2014 sonu itibariyle 550 şubeye ulaştı. Internet şubesi kullanan müşteri sayısı 550 bini geçti, CEPTETEB Mobil Bankacılık uygulamasını kullanan müşteri sayısı ise %22’lik artışla 200 bine ulaştı.
Sorumlu Bankacılık anlayışı ile iki yıl önce TEB Aile Akademisi çatısı altında başlatılan finansal okuryazarlık eğitimleri ile bugüne kadar 140 bin kişiye ulaşıldı. Ayrıca, FODER (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) ile finansal okuryazarlık konusunda kamuoyu yaratmak amacıyla düzenlenen ve ilki 2013 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilen Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’nin ikincisi bu yıl 27 Ekim tarihinde gerçekleştirildi. Kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, STK’ların bir araya gediği bu zirvede Türkiye’deki finansal okuryazarlık ve finansal hizmetlere erişimin artırılması konusunda yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Çocuklara finansal okuryazarlık kazandırmak amacıyla geliştirilen TEB Çocuk dijital projesi ile 650 bin çocuğa eğlenceli ve basit bir dille, ekonomi ve tasarrufun yolları anlatılırken, sanat yoluyla öğrenilen bilgilerin daha akılda kalıcı olduğu bilgisinden yola çıkarak kurulan TEB Çocuk Tiyatrosu 6 bin çocuk tarafından izlendi.
Türkiye’de girişimciliği desteklemek amacıyla kapsamlı bir programı hayata geçiren TEB, bu alandaki girişim evi projesi, çeşitli eğitim ve seminerlerin yanısıra KOSGEB’in öncülüğünde dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksi’nin açıklanmasına destek oldu. Türkiye’de 33 binden fazla kişinin rekor katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Monitörü 2013 Türkiye sonuçlarına göre her 100 kişiden 32’si önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmayı hedefliyor. Bölgesel sonuçlar ve eğilimlerin ilk kez ortaya çıkarıldığı bu çalışma aynı zamanda ülkemizin dünya sıralamasına göre iyi bir girişimcilik karnesine sahip olduğunu gösterdi.
Girişimciliğin finansmanı alanında da çalışmalar yapan TEB, 2014 3.çeyrek itibarı ile Türkiye çapındaki Melek Yatırım Seminerleri ile birikimlerini geleneksel finansal araçlar dışındaki farklı alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilerine yönelik, sektör odalarının, birliklerin T.C. Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin de yer aldığı atölye çalışmalarına başladı. Anadolu’da girişimciliği varlıklı banka müşterilerinin de desteklediği bir model haline getirmenin amaçlandığı çalışmada, ilk aşamada İzmir ve Ankara seminerleri tamamlandı.
30 Eylül 2014 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
Net kar: 505,8 milyon TL
Toplam mevduat: 38,7 milyar TL
Toplam aktifler: 61,5 milyar TL
Toplam krediler: 43,6 milyar TL
Takipteki kredi oranı: % 2,2