Dördüncü çeyrek finansallarının açıklanması önümüzdeki hafta bankalarla başlıyor.
Sanayi şirketleri ise Şubat ayının ilk haftasındaki TTKOM ile finansallarını açıklamaya başlayacak. Dördüncü çeyrekte özellikle TL’nin değer kaybı, şirketlerin finansalları üzerinde oldukça etkili oldu. 2014’ün ilk çeyreğinde de kur hareketinin finansallar üzerinde etkisi devam ederken ekonomideki yavaşlama da bu etkiyi artırabilir.
2013’ün son çeyreğinde kurun olumsuz etkisini özellikle açık döviz pozisyonu taşıyan AKSEN, AKENR, ASELS, AEFES, CCOLA ve TTKOM gibi şirketlerde göreceğiz. Kur farkı zararı yanında zayıf bira segmenti AEFES’in karlılığına olumsuz etki edecektir. Global petrokimya marjlarındaki daralma ise kur farkı zararı ile birlikte PETKM’in karlılığını olumsuz etkileyecektir. Dördüncü çeyrekte zayıf marjlar ise BIZIM’in karını aşağıya çekecektir.
Çeyreksel olarak banka karlarındaki değişimi incelediğimizde AKBNK ve VAKBN’ın olumlu yönde öne çıktığını görüyoruz. Toparlanan marjlar ve tüfeye endeksli menkul kıymet getirilerindeki artışla beraber AKBNK’ın 4. çeyrek karında bir önceki çeyreğe göre ciddi artış bekliyoruz. VAKBN tarafında ise bir miktar iyileşen kredi/mevduat makası, genel karşılıklarda yaşanan azalma ve güçlü tahsilat rakamları son çeyrekte şirketin kar rakamını destekleyecektir.
Zayıf TL, ENKAI gibi döviz üzerinden geliri olan şirketlere ise olumlu yansıyacaktır. Fonksiyonel para birimi Euro olan TAVHL de operasyonel olarak olumlu etkilenecek şirketler arasında sayılabilir. TL’deki değer kaybı ARCLK’in son çeyrekte gelirlerindeki artışı destekleyecektir. BIMAS ise yüksek gelir büyümesi ile olumlu son çeyrek karı açıklayabilir.
OYAK Yatırım Araştırma
Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2013 / 12 aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.