İşinizi daha da yukarılara çıkaracak 5 liderlik stratejisi

Pazardaki fırsatlar, tehditler ve değişimler eskisine göre daha hızlı ve daha az tahmin edilebilir olmakla kalmıyor, bunlar bizim daha önce hiç karşılaşmadığımız bir şekilde, hızla birbiriyle bağlantılı ve ilişkili hale de geliyor. Sonuç ise her şeyi alt üst eden değişimin ansızın gerçekleştiği ve ardından gelen değişimlerin hayatta kalmak için artık yeterli olmadığı belirsiz bir dünya.

2011’de organizasyonunuzun daha başarılı olması için:

1. Kazanma konusunda net olun.

Çalışanların sürekli olarak akıllarını kurcalayan iki soru vardır: Organizasyon olarak nereye gidiyoruz ve oraya nasıl varacağız? Sizin lider olarak en önemli göreviniz, organizasyonunuz için kazanmanın neye benzediğini zengin ve canlı bir resimle de ortaya koyarak bu soruları cevaplamaktır. Kazanmayla ilgili vizyonunuza netlik kazandırmak için, halihazırda onu elde etmişsiniz gibi resmi betimleyin. Kendinize şu soruları sorun:

Kazandığımızda,

• Elde ettiğimiz 3-4 ana stratejik amaç ne olacak?
• İşyeri kültürümüzü tutumlar, inançlar, değerler ve işletme prensipleri açısından nasıl tanımlayacağız?
• Organizasyonda hangi beceriler, bilgi ve yetenekler olacak?
• Şirket genelinde ve her iş biriminde hangi organizasyon yapıları yer alacak?
• Hangi iş süreçlerini ve ölçümlemelerini kullanacağız?
• Hem içsel hem de dışsal olarak hangi sistem ve teknolojilere ihtiyacımız olacak?
• Piyasadaki ve geliştirme sürecindeki ürünlerimiz neler olacak?
• Müşterimiz kimler olacak? Kaç kişi olacaklar?
• Rakiplerimiz kimler olacak? Ne tip şirketlerle rekabet halinde olacağız?
• Bizi rakiplerimizden ayıracak en büyük avantajımız ve en zayıf noktamız ne olacak?
• Nasıl bir şirket olarak bilineceğiz?
• Markamız neyi temsil edecek?

Kazanmaya dair net bir resim oluşturduğunuzda, bunu diğerleriyle paylaşın! Sadece bir kez değil, sürekli olarak. Böylece insanlar hiçbir zaman hedefi unutmazlar.

2. Tüketicilerinize daha yakın olun.

Geçen yıl IBM, dünya üzerindeki 1500’den fazla CEO’ya önümüzdeki beş yıl içinde müşteri beklentilerinin nasıl değişeceğini öngördüklerini sordu. %82’si müşterilerin markalardan tüketici ihtiyaçları konusunda daha üst düzeyde bir anlayış talep edeceklerini beklediklerini ifade etti. %70’i ise müşterilerin yeni ve farklı servisler bekleyeceklerini belirtti.

Müşterilerinizin değişen ihtiyaçlarını takip edebilmek için:

• İletişim kurma sıklığınızı artırın. Yılda bir kere müşteri memnuniyeti anketinin gönderildiği günler geride kaldı.

• Müşterileriniz ve pazarla ilgili varsayımlarınızı düzenli olarak kontrol edin. 6 ay önce doğru olduğunu bildiğiniz bir şeyin hala geçerli olduğunu düşünmeyin.

• Müşterilerinizi ekibinizin bir parçası haline getirin. Onlarla iletişime geçmek ve onların size söyleyeceklerini gerçekleştirmek için yeni yollar bulun.

• Onları yeni ürün geliştirme sürecinize katılmaya davet edin.

• Onların problemlerini çözmek ve amaçlarına ulaşmalarını sağlamak konusunda edindiğiniz müşteri bilgilerini kullanma, analiz etme ve toplamada yeni yollar geliştirin. Bu bilginin organizasyonunuzda her ihtiyacı olana gittiğinden emin olun.

• Sadece müşteriyle doğrudan iletişim halinde olanları değil, her çalışanı müşteri memnuniyetinden sorumlu kılın.

Hepsinden önemlisi, sizinle iş yapmayı müşterileriniz için kolay ve şeffaf hale getirin. Ve onları sizin servisinizi veya ürününüzü almada neyin motive ettiğini gerçekten iyi bilin.

3. Çevreyi taramada iyi olun.

Bugünün dünyasında, yeni rekabetçi tehditler her yerden, her an çıkabilir. Hazırlıksız yakalanmamak için, şu 3 özel alana bakmayı alışkanlık haline getirin.

• Kendi sektörünüz. Rakiplerinizle ilişkide nerede duruyorsunuz? Daha hızlı mı, daha yavaş mı gelişiyorsunuz? Daha hızlı gelişen şirketler, sizden farklı, yeni ve daha iyi olarak ne yapıyor? Var olanı mı geliştiriyorlar, yoksa sektörünüzün baştan aşağı yenilenmesinde mi rol oynuyorlar?

• Yakın sektörler. Sizin sektörünüze hizmet veren hangi şirketler daha hızlı büyüdüler ve neden? Eğer sizin sektörünüze girmek isteseler ne gibi engellerle karşılaşırlar? Bu engelleri aşmak için ellerinde yeterli teknoloji, kaynak ve insan var mı? Endüstrinizde her şeyi değiştirecek bir yeniliği getirmek için yeterli potansiyelleri var mı?

• Genel olarak dünya. Hangi şirketler ve endüstriler en yüksek büyüme hızının keyfini çıkarıyor? Müşterileri için hangi konu ve sorunlara çözüm getiriyorlar? Bu çözümlerin sizin sektörünüze veya sizin işinize etki etmesi mümkün mü?

En az 3 ayda bir toplanan bir “Hazırlıksız yakalanmayı reddediyoruz” takımı kurun ve onları bu üç alandaki gelişen ürün, teknoloji, demografi ve trendleri araştırmakla görevlendirin. Bu takımı mümkün olduğunca farklı kişilerden oluşturun. Sadece iş becerileri ve sorumlulukları anlamında değil, kişilik, düşünme ve karar alma stilleri konusunda da ekip içinde renklilik sağlamaya özen gösterin. Ekibinizin perspektifi ne kadar geniş olursa, tarayabileceğiniz alan da bir o kadar geniş olacaktır.

4. Stratejik düşünmede iyi olun.

Sadece siz değil, ekibinizdeki herkes iyi olsun! Bugünün iş dünyası odak ve esnekliğe sahip, aynı zamanda hızlı ilerleyebilen bir işgücü talep ediyor. Eğer değişen pazar koşullarına ve önceden görülemeyen olaylara hızla karşılık veremiyorsanız, daha hızlı ve stratejik açıdan daha çevik rakiplerinizin gerisinde kalırsınız.

Her seviyedeki insana günlük iş ve sorumluluklarını yerine getirirken fırsat ve tehditlere karşı uyanık olması gerektiğini öğretin. Değişen müşteri ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı olmaları için onlara eğitim verin ve yol gösterin. Yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirin ve karar ve eylemlerinin işin bugünkü durumunu etkilediği gibi geleceği de etkilediğini anlamalarına yardımcı olun.

Organizasyonunuzu iyi yapılandırın ki, beklenmedik durumlar karşısında yeniden eski haline kavuşabilsin. Sizi odağınızdan saptıran fırsatlara hayır demesini bilin. Kazanmayla ilgili resmi, çalışanlar için her zaman görünür kılarak her seviyede, net bir odak ve öncelik yaratın.

5. Yenilik yapmada iyi olun.

Bu belki de en büyük zorluktur, çünkü birçok şirket yenilik yapmaya programlı değildir. Yeniliği sürekli olarak desteklemek için:

• Vizyon sahibi olun ve önünüze net amaçlar koyun. Neden yenilik yapıyorsunuz, ne başarmak istiyorsunuz ve oraya nasıl varacaksınız? Tüm bu konularda net olun.

• Yeni fikirler için araştırma yaparken, kendinizi kısıtlamayın. Yeni ürün fikirleri, süreçleri ve sistemleri iyileştirmek için yollar ararken hem içinize hem de dışarıya bakın. Bazen en iyi fikirler en beklenmedik yerlerden gelir.

• Şirket içindeki iletişim kültürünü geliştirin. Yenilik ucuz değildir. Organizasyonun farklı bölümlerinin birbirleriyle iletişim halinde olmaması yüzünden aynı fikirler üzerinde zaman ve parayı boşa harcamayın.

• Tam yönetim desteği sağlayın. Eğer çalışanlar yeniliğe, yönetimin bu ayki çılgın icadı olarak bakıyorlarsa, başarılı olamazsınız. Yönetim yeterli kaynak ve uzmanlığı sağlamanın yanı sıra bağlılığını sözleri ve eylemleriyle de desteklemelidir.

• Uygun bir ödüllendirme sistemi geliştirin. Eğer çalışanlar yeni fikirler için ödüllendirilmezlerse, fikir bulmakla uğraşmazlar. Ödüllendirme sisteminizin yenilik amaçlarınız ve modelinizle uyuşmasına dikkat edin. Ödüllendirmenin maddi olması gerektiğini düşünerek kendinizi kısıtlamayın. Çalışanlar çoğu zaman teşekkür notları, ekip toplantılarında yorumlar ve kişiye özel e-postalar gibi basit onaylanmalardan da motive olurlar.

En önemlisi, varolanı iyileştiren yenilikten çok, tüm düzeni değiştiren yeniliğin peşinde olun. Tüm düzeni değiştiren yenilik, pazarı ve değerin aktarıldığı yolu yeniden tanımlar. O, müşterinin servisiniz ve ürününüzle olan ilişkisini temelden değiştirir. Sizi pazarın lideri konumuna sokar. Böylece siz onları değil, rakipleriniz sizi yakalamak için uğraşır. İlerlemek isteyen şirketler için yenilik, “olsa güzel olur” denen bir şeyden ziyade, bir yaşam biçimidir!

Çalışma alışkanlıklarınıza bu 5 stratejiyi eklemek için kendinizi zorlayın. Bazı şeyleri yapmanın eski yollarını unutun, böylece etrafınızdaki değişimle beraber yeniden öğrenebilirsiniz. Emin olun kazanacaksınız!

Holly G. Green

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir