Küresel piyasalar ve değişen Amerika ve FED fiyatlaması için 26 Ağustos Jackson Hole toplantısı milat olarak görünüyor.
Öncesinde 2016 yılında Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artıramayacak görüşüne yakın olan piyasalar bu tarihten sonra bankanın tarafına geçti. Eylül ayı FED toplantısı Yellen ve Fischer’in ekonomiye ilişkin iyimser açıklamaları derken son noktayı 08 Kasım seçimleri koydu. Trump seçildi ve korkulan olmadığı gibi Amerikan ekonomisinin aradığı umut yeni Başkan’da görülüyor.
14 Aralık tarihi yaklaştıkça piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın politika faizini 25 baz puan artış ile 0,50-0,75 bandına çekeceğinden emin görünüyor. Aylar öncesinden konuşulan politika faizinde artış kanıksanmış ise piyasalar FED sonrası neyi satın alacak? Uzatmayalım özetleyelim fiyatlanacak olan üyelerin 2017 ve 2018 yılı için kaç faiz artırımı öngördüğü büyüme ve enflasyon tahminleri ile Yellen’ın konuşmasının tonu? Yeni bir şey yok her zamanki konular diyebilirsiniz.
Öyle ancak yeni hükümet ve değişen ekonomik politikalar ile belirsizlik var iken yatırımcının Başkan ve üyelerden gelecek sinyallere daha fazla ihtiyacı var. İlk beklenen ekonomik icraat vergi indirimleri ardından ne gelecek? Kurumsal vergi indirimlerinin “borsa pozitif” etkisi bir süredir fiyatlanıyor hisse senedi yatırımcısı seneyi mutlu kapatıyor. Tahvil bono piyasasında oranlar 12 Aralık tarihinde 10 yıllıklarda yüzde 2,52 ve 30 yıllıklarda yüzde 3,21 ile rekor yüksek seviyelerdeydi. Bu süreçte hisse senetleri yeni zirveler test ederken, tahvil bono piyasasında 20 yıllık bono ETF’lerine gelen satışlar ile aradaki fark giderek açıldı. Tahvil bono piyasasındaki teknik görünüm oranlarda aşağı yönlü bir düzeltme kaçınılmaz derken yılın geri kalanında olmasa da yeni senede hisse senedi piyasasında aşağı yönlü bir düzeltme kaçınılmaz. Piyasalar neyi satın aldığını bilmeden kendine makul bir sebep bulmanın şevki ile fiyatlamaya devam ediyor. Bakalım nereye kadar?
1-) Toplantı sonrasında 2017 ve 2018 yılına ilişkin tahminlerde yine son dönemde konuşulan iki faiz artırımı görüşü yer edinirse “beklentiyi a gerçekleşmeyi sat” fiyatlaması ile Dolar (DXY) endeksi gerilerken Euro ve Sterlin yanında emtia piyasasında yükseliş yaşanabilir.
2-) FED üyelerinin 2017 için iki den fazla faiz artırımı öngördüğü senaryoda döviz piyasasında zoraki de olsa Dolar lehine fiyatlamanın devamı diğerleri için endişe kaynağı olabilir. Bu senaryo içerisinde piyasaların ilk tepki ardından 2017 senesini görmek isteyerek dolar pozitif havada fazla ısrar etmeyeceğini tahmin ediyoruz.
Geldiğimiz nokta öyle ya da böyle küresel piyasalarda “dolar pozitif” fiyatlamada bu sene için sona yaklaşıldığı diyebiliriz. Yeni yıl tatili yaklaştıkça fon yöneticileri karları cebe koyarak 2017 senesinde daha aktif olmayı planlıyor olmalı. Böylece, diğer para birimleri ve piyasalar aktif olmak isteyen kurumsal yatırımcının dikkatini çekebilir. Komşuda pişer bize de düşer belki de biraz umutlanmalıyız!
Arzu Toktay