Haftalık Hisse Önerileri / İntegral Yatırım – (14-18 Ekim 2024)

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

Borsa endeksi geçen haftayı %2,56 kayıpla tamamladı. Böylelikle son üç haftada endeks %10’un üzerinde satışla karşılandı. Geçen hafta bankacılık endeksi %0,63 sınırlı bir kayıpla haftayı kapatsa da BİST 30 endeksinde satışlar hız kazandı. Genel olumsuz hava devam ediyor. Bununla birlikte yeni olumlu bir gelişmenin ya da beklentinin olmaması da satış baskısını artırıyor. Sosyal medya da haber kirliliği de algılamaları olumsuz etkiliyor. Piyasanın Mehmet Şimşek’in büyük şirketlere vergi denetlemesi yapılabileceği haberine nasıl tepki göstereceğini izleyeceğiz. Ancak bu haftanın en önemli gelişmesi Merkez Bankası’nın Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası toplantısının karar metnindeki ton olacaktır. Bir önceki toplantıda ek sıkılaşmaya ilişkin ifadenin kalkması görece ılımlı algılanmıştı. Ancak toplantı sonrası gelen aylık enflasyon piyasanın beklediği türden değildi. Dolayısıyla piyasanın algısını olumsuza iten en önemli gelişme bu oldu. Bu veri sonrası karar metnindeki tonun ve verilecek mesajlardaki dozajın ölçüsü önemli olacaktır. Piyasanın alım yönündeki tepki isteğini ya da daha çok satış yönünde durmasını karar metnindeki ifadeler ve mesajlar belirleyebilir. Piyasa hala oldukça likit. Merkez Bankasının piyasadan likit çekecek mekanizmaları daha agresif bir şekilde kullanması beklenebilir. Özetle, Perşembe günü önemli olacak.

2. çeyrek bilançoların sona ermesi piyasada bir değişim getirmedi. 2. Çeyrekte reel anlamda büyüyen şirketlerde de satış baskısının devam ettiğini izliyoruz. 1. Çeyrekte BİST 100 şirketleri içinde yaklaşık 40 şirketin finansallarını güçlü bulmuştuk. Bu çeyrekte ise bu sayı 25’e düştü. Mevsimsellik etkisini dikkate almakla birlikte 2. çeyrekte iç talepteki yavaşlamanın olumsuz etkilerini şirket finansallarında hissettiğimizi söylemek mümkün. 2. çeyrek finansal sonuçlar genel olarak zayıf geçmekle birlikte hem iç talepteki yavaşlama hem de yurt dışındaki durgunluk nedeniyle net satışlar geriledi. Şirketler cirolarını artırmakta zorlanırken, reel olarak büyüyemedi. Maliyet kontrolü yapan şirketlerde brüt karlılıkta artış kaydedildi. Bazı şirketlerde net borç pozisyonları artarken, daha güçlü finansal görünüme sahip olan şirketlerde nakit akışı güçlü kaldı. Enflasyon muhasebesine tabi olmayan şirketlerin hemen hemen hepsi güçlü karlılık açıklarken, enflasyon muhasebesine tabi olan şirketlerin karlılığı baskılanmaya devam etti. 3. Çeyrek bilançolar 15 Ekim’de Aselsan’la başlayacak. 23 Ekim TAV’la birlikte devam edecek ve 11 Kasım’da sona erecek. 2. Çeyreğin hemen arkasında 3. Çeyrek bilançoların açıklanması ve hızla sonuçlanması piyasa algılaması açısından daha iyi olabilir. İç tüketimdeki daralma eğilimine bağlı olarak 3Ç bilanço dönemi daha hasarlı geçebilir.

Küresel piyasalarda güneşli hava devam ediyor. Piyasa tarım dışı istihdam ve enflasyon verisinin ardından resesyon fiyatlamasını geride bırakmış gibi görünüyor. Aynı zamanda ABD’de bilanço dönemindeyiz. Genelde bu dönemde dalga boyunun genişlediğini izleriz. Küresel piyasada dalgalanma olabilir ancak ana yön yukarı olmaya devam ediyor. Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı izlenecek.

Teknik olarak 8870 seviyesindeki desteğinden tepki görebilir. Ancak bu olası tepkiler yükseliş eğilimini destekleyecek güçte olamayabilir. Teknik göstergeler henüz pozitif bölgeye geçmiş değil. Hem hacim hem de teknik göstergeler oldukça zayıf. Önümüzdeki en önemli eşik 9360 seviyesindeki güçlü dirençte oluşuyor. Bu seviyenin aşılması halinde kademeli olarak 9800 / 10200 dirençlerine doğru hareket eğilimi izlenebilir ancak stratejik olarak güçlü alım pozisyonları için 10200 seviyesi üzerindeki günlük kapanışların izlenmesi şart. Bu gerçekleşmemesi halinde piyasa her tepkiyi çıkış olarak algılayabilir.

Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.

Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!