Tofaş Oto Hisse Yorumu / Ahlatcı Yatırım – (3.10.2024)

Yeni Satın Alma, Yeni Model ve Yeni İvme

AL
Kapanış Fiyatı : 200,30
12 Aylık Hedef Fiyat : 297,20 TL
Getiri Potansiyeli : 48,38%

ODMD tarafından açıklanan verilere göre, 2022-2023 döneminde araç satışları 10 yıllık ortalamanın üzerinde seyretmiş, bu da Tofaş Türk Otomotiv’in adet ve hasılat tarafında rekor seviyelere ulaşmasına neden olmuştur. 2023 yılının ikinci yarısında uygulanan sıkılaştırıcı politikalar ise otomotiv sektöründe daralmaya yol açmıştır. Tofaş Türk Otomotiv’in 2024 yılının ilk altı ayındaki toplam perakende satışları yüzde 29,6 oranında düşüşle 73.351 adet olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın, sektör aynı dönemde yüzde 3,9 büyüyerek 577.981 araç satışı gerçekleştirmiştir.

Tofaş Türk Otomotiv’in sektördeki büyümeye rağmen daralmasının ana nedenleri arasında, Doblo’nun üretiminin İspanya’daki fabrikada devam etmesi ve bu süreçte üretim bandının boş kalması ile Egea modelinin satış rakamlarındaki düşüş yer almaktadır. Bu gelişmeler, Tofaş Türk Otomotiv’in otomotiv üretim ve satışında sektöre kıyasla negatif ayrışmasına neden olmuştur. Buna rağmen, Fiat markası hafif araç pazarındaki liderliğini korurken, hafif ticari araç pazarında yüzde 23,9 pay ile ikinciliğini sürdürmesinde etkili oldu.

Tofaş Türk Otomotiv, 2024 yılının ilk altı ayında hasılatını yüzde 21 oranında azalırken, aynı dönemde brüt kâr marjında 368 baz puanlık düşüş kaydedildi. Sektörde daralma olmasına rağmen, hasılat artırmaya yönelik kampanyalar, ilgili şirketlerin marjlarında geçici daralmalara yol açtı. Bununla birlikte, şirket için en kötü senaryonun yavaş yavaş geride kaldığını düşünüyoruz.

2024 yılı Mayıs ayında Tofaş Türk Otomotiv’in, Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin paylarının tamamını ve Stellantis markalarının (Peugeot, Citroën, Opel ve DS Automobiles) distribütörlüğünü kapsayacak bir anlaşmaya vardığı duyuruldu. Rekabet Kurulu’nun pay devrine ilişkin incelemesinin tamamlanmasının ardından satın alma işlemi gerçekleşecek. Bu sürecin 2024 yılsonunda Rekabet Kurulu tarafından geri bildirimle sonuçlanması beklenmektedir.

Şirketin Stellantis anlaşması ile yeni sinerjiler yaratacak olması ve K0 modeli ile kapasite boşluğunun dolması beklentileri, iyimser değerlendirmelerimiz arasındadır. Hâlihazırda 400 bin üretim kapasitesine sahip Bursa fabrikasında, Doblo ve Fiorino modellerinin İspanya’da üretilmesi, 2025 yılında Egea üretiminin sona ermesiyle birlikte K0 modeliyle 150 bin adetlik kapasitenin doldurulması ve atıl durumda olan %15’lik bölümün farklı modeller için kullanılması planlanmaktadır.

TOASO hissesini ‘AL’ önerisi ile model portföyümüze ekliyoruz. Modellememize göre, Tofaş Türk Otomotiv 2024 yılı için 8,4x F/K ve 11,8x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Şirket için 12 aylık hedef fiyatımızı 297,20 TL olarak belirlerken, bu rakam yüzde 48,38 getiri potansiyeline işaret etmektedir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!