Borsa Yorumu / Acar Menkul – (2.10.2024)

BİST100

BİST 100 endeksi, Salı gününü yüzde 3.25 sert düşüşle, 9,351.22 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,238.71, en yüksek 9,680.84 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının (314.56) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 0 tanesi günü yükselişle tamamlarken 65 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,58, holding endeksi yüzde 3,56 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,77 ile madencilik oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 5 tanesi değer kazanırken, 94 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 95 Milyar TL (2.78 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %73.39 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 273.54$ seviyesinde bulunuyor.

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı. Orta Doğu’da gerilimlerin tırmanması yatırımcıların risk iştahını azaltırken, pay piyasalarında negatif seyir izlendi. Jeopolitik risklerin artması sonrasında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3’ten fazla artarak 74 doları aşarken, altının onsu da yaklaşık yüzde 1 artışla 2 bin 660 dolara yaklaştı. ABD’de S&P 500 Endeksindeki dalgalanmayı gösteren ve “korku endeksi” olarak da bilinen VIX Endeksi 20’nin üzerine çıktı. Makroekonomik veri tarafında, ABD’de JOLTS açık iş sayısı, ağustosta 8 milyon 40 bine çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Ülkede inşaat harcamaları ağustosta artış beklentisinin aksine yüzde 0,1 azalışla 2 trilyon 132 milyar dolara indi. Kurumsal tarafta ise Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesi, bazı savunma ve enerji
şirketlerinin hisselerini pozitif etkilerken, çatışmalardan rezervasyonların zarar görebileceği endişeleriyle kruvaziyer şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı. Kruvaziyer şirketlerinden Carnival’ın hisseleri yüzde 2,5, Norwegian Cruise Line’ın hisseleri yüzde 3 ve Royal Caribbean Cruises’ın hisseleri yüzde 2,3 geriledi. Öte yandan, ABD’nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan işçilerin, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle greve başlamasının ardından kargo şirketlerinin hisselerindeki düşüşler dikkati çekti. Uluslararası kargo nakliye şirketi ZIM Shipping’in hisseleri yüzde 5 ve ABD’li kargo şirketi FedEx’in hisseleri yüzde 1,5 değer kaybetti. NEW YORK (AA)

Avrupa Bölgesi’nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 1,8 oldu. Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yıllık bazda yüzde 1,8 olarak belirlendi. TÜFE, eylülde aylık bazda yüzde eksi 0,1 oldu. Piyasa beklentileri de eylülde Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 1,8 olması yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentileri ile aynı seviyede gerçekleşti. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 2,4 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,4 ile enerji dışı sanayi ürünleri izlerken, enerji ürünleri yüzde 6 geriledi. (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) Bugün yurt içinde ihracat rakamları, yurt dışında ise ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının takip edileceğini belirtelim.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Ekim Kontratı, akşam seansını 10,688,00 seviyesinde tamamladı. Endeks 30 Ekim Kontratında dünkü işlem gününde sert düşüş yaşandı ve % – 3.51 oranında değer kaybı oluştu. Dünkü yazımızda 11,100 seviyesi kırılırsa 10,581 desteği ön plana çıkabilir demiştik. Nitekim de öyle oldu. Aylık dip seviye olarak takip ettiğimiz 10,581 seviyesi önemli destek vazifesi görebilir diye düşünüyoruz. Söz konusu seviyenin de altında takip edeceğimiz 10,128 desteği ön olana çıkabilir. Tepki denemelerinde ise 11,100 seviyesinin altını bir kez daha çizmekte fayda görüyoruz.

Kaynak: Acar Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!