Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (30 Eylül – 4 Ekim 2024)

Haftalık Altın Raporu

Güç Kaybeden Dolar Endeksi Ons Altında Yukarı Hareketi Destekledi

Bu hafta Çin Merkez Bankası PBOC, bu yılki yüzde 5 büyüme hedefine ulaşma yolunda en geniş teşvik paketini duyurdu. Başkan Pan Gongsheng yedi günlük ters repo faizini yüzde 1,7 seviyesinden yüzde 1,5 seviyesine indirdi. Aynı zamanda zorunlu karşılıkların yüzde 0,5 puan düşürülerek 142 milyar dolarlık likidite sağlanacağını açıkladı. Konut faizlerini de indiren Çin Merkez Bankası, ikinci konut alımlarını düzenleyen kuralları hafifleştirerek ikinci kez konut alanlar için asgari peşinat oranını yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürdü. Teşvik paketine borsaya destek tedbirleri de girdi. Tedbirlere göre menkul kıymet şirketleri, sigorta şirketleri ve fonlar hisse satın almak için merkez bankası kaynaklarından faydalanabilecek. Çin’in teşvik hamleleri emtia piyasalarına doğrudan yansıdı.

FED’in faiz indirimi beklentilerinden destek bulan altın, ABD ekonomisinden son gelen büyüme, dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları verilerinin ardından pozitif görünüm sergilemeye devam ediyor. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 büyüme kaydetti. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla fiyat endeksi, yüzde 2,5’lik artış gösterirken çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi tarafında yüzde 2,8 artış gözlemlendi.

Merkez bankalarının faiz kararları ve düşen faiz oranları ons altındaki yüksek seyri destekler nitelikte. Aynı zamanda küresel merkez bankaların altın talebinde de artış kaydediliyor. Dünya altın konseyinin son raporuna göre altın talebi 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 6 artarak 183 tona ulaştı. Bu talep altının güvenli liman olma özelliğini doğrular nitelikte. ABD seçimlerine doğru yaklaşırken konsey, seçimlerin kısa vadede altın fiyatları üzerinde kısa vadede etkili olabileceğini düşünüyor. Seçimlerin direkt bir etki oluşturmadığını belirtse de, mevcut jeopolitik risklerin altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceği düşünülüyor.

Orta Doğu gerilimi altın fiyatlarını destekleyen bir diğer etken. İsrail, Lübnan’ın güneyindeki bombardımanını sürdürmeye devam ediyor. ABD ve diğer müttefiklerin liderlik ettiği ateşkes görüşmelerine de ara verildi. İsrail Başbakanı Netenyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna giderken, hedeflerine ulaşana kadar hava saldırılarının süreceğini ifade etti. Bu gelişmeler sonucunda da altın hafta içinde yeni zirvelerini test etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası toplam altın rezervleri 20 Eylül haftasında 888 milyon dolar artışla 61 milyar 395 milyon dolardan, 62 milyar 283 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle TCMB toplam rezervleri bir önceki haftaya göre 2 milyar 842 milyon dolar artarak 153 milyar 550 milyon dolardan, 156 milyar 392 milyon dolara yükseldi.

Ons Altın

Özetleyecek olursak, bu hafta Çin Merkez Bankası, ülkenin yüzde 5 büyüme hedefine ulaşmak için kapsamlı bir teşvik paketi açıkladı. Başkan Pan Gongsheng, yedi günlük ters repo faizini yüzde 1,7’den 1,5’e indirirken, zorunlu karşılık oranını da yüzde 0,5 puan düşürerek 142 milyar dolarlık likidite sağlanacağını belirtti. Teşvik paketi, borsaya da destek sağlarken, menkul kıymet ve sigorta şirketleri merkez bankası kaynaklarını kullanarak hisse alımı yapabilecek. Bu hamleler, emtia piyasalarına da olumlu yansıdı. Altın fiyatları, Fed’in faiz indirimi beklentileri ve ABD ekonomisindeki güçlü verilerle desteklenmeye devam ediyor. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3 büyüdü. Merkez bankalarının altın talebi de artarken, Dünya Altın Konseyi raporuna göre altın talebi 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 6 artarak 183 tona ulaştı. Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ve İsrail-Lübnan çatışmaları da altın fiyatlarını destekliyor. Teknik olarak 2650 dolar üzerinde haftalık kapanış gerçekleşmesi durumunda yeni haftada yükseliş denemeleri devam edebilir. Bu durumda 2680 ve 2700 dolar seviyeleri kısa vadeli direnç bölgeleri olacaktır. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 2750 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Geri çekilmelerde 2600 dolar psikolojik destek seviyesi olarak yeni haftada izlenebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2575 ve 2470 dolar bölgeleri diğer destek seviyeleri olacaktır.

Gram Altın

Gram altında geçen hafta kapanış sonrası yaşanan yukarı yönlü hareketler genelde ons altında yaşanan yükselişler ile paralel gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ons altının yeni zirve seviyeleri gördüğü haftada, kur tarafında gerçekleşen sınırlı yükseliş gram altın yükselişine etki ederken, haftalık kapanışı 2900TL seviyesi üzerinde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Önümüzdeki hafta ons altın fiyatlamasına paralel gram altında fiyat hareketleri gerçekleşmesi beklenebilir. Hafta içerisinde majör ABD PMI ve istihdam verilerinin yanı sıra Euro bölgesi ve yurtiçi TÜFE verilerinin açıklanması oynaklığın artmasına yol açacaktır. FED’in kritik Kasım toplantısından önce istihdam ve işsizlik verilerini alacağımız haftada beklenenden daha olumlu gelecek bir sağlıklı iş gücü piyasası verileri FOMC üyelerinin elini rahatlatabilir. Teknik olarak gram altında korelasyon ons altın fiyatlamasına çok yakın gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bununla beraber kur tarafında yaşanan yükselişler gram altında olası geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Geri çekilmelerde 2890TL ve 2845TL yakın vade destek seviyeleri olarak önümüzdeki hafta takip edilebilir. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda 2800TL ve 2760TL destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2950TL üzerinde kalıcılık durumunda ilk direnç seviyesi fibonacci rakamlarına göre 3016TL ve sonrasında 3100TL diğer direnç bölgesi olarak haftalık bazlı orta vadeli izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!