Borsa Yorumu / Global Menkul – (23.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Küresel piyasalar kritik “merkez bankaları haftasını” geride bırakırken yeni haftaya Çin Merkez Bankası faiz indirim adımı ile başlıyor. Çin Merkez Bankası bugün sabah 14 günlük ters repo faizini %1,95’ten %1,85’e düşürdüğünü açıkladı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen hafta faiz oranlarını yarı yarıya düşürerek gevşeme döngüsünü başlatmasının ardından deflasyonist baskılarla mücadele eden ve büyümeyi artırmakta zorlanan Çin’in teşviklere hız verebileceği konuşuluyor. Çin Merkez Bankası Başkanı yarın iki diğer finansal düzenleyici kuruluş başkanıyla birlikte finansal destek konulu basın toplantısı düzenlemesi beklenirken piyasa katılımcıları geniş çaplı teşvik beklentilerini fiyatlıyor.

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankaların kısa ve uzun vadeli lira mevduatları için ayırmaları gereken zorunlu karşılıkları artırdığını duyurdu. TCMB, kısa vadeli lira mevduatlar için zorunlu karşılık oranının %12’den %15’e, uzun vadeli lira mevduatlar içinse %8’den %10’a çıkardı. Ayrıca yabancı para mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı %8’den %5’e düşürdü. Böylelikle Merkez Bankası sistemdeki fazla likiditeyi azaltmaya yönelik yeni bir adım atmış oldu.

Genel olarak piyasalara baktığımızda ABD endeksleri Cuma günü negatif kapanışlar gerçekleştirirken ABD vadelileri bugün sabah pozitif bir fiyatlama ile hareket ediyor. Asya endekslerinde de görünüm pozitif. Yurt içi piyasada kur 34,10TL seviyesinde hareket ederken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 274 seviyesine ani bir yükseliş kaydetmiş durumda.

BIST100 endeksi Cuma günü %0,76 oranında azalış kaydederek 9900 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Fakat endeks hafta içinde gerçekleştirdiği toparlanma ile haftayı %2,22 artıda tamamladı. Bu haftalık performansa SAHOL, AKBNK, KCHOL, GARAN ve THYAO hisseleri önemli katkıda bulundular. Alt sektör endeksleri içinde XGMYO gayrimenkul ve XBANK bankacılık geçtiğimiz hafta en çok yükselenler oldu. Diğer BIST100 hisseleri arasında GUBRF, LMKDC, KOZAA, TMSN, ISGYO hisselerinde hafta genelinde göreceli iyi performanslar dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre KOZAA, EREGL, SAHOL, KRDMD, PGSUS hisselerine devam eden fon girişi olması ayrıca dikkat çekti.

Teknik olarak endekste Cuma günü yaşanan sınırlı geri çekilmeye rağmen görünüm olumlu olmaya devam ediyor. 9280-9400 seviyelerinden başlayan iyileşmenin devamı beklenirken endeksin haftaya hafifi alıcılı bir seyirle başlayacağını düşünüyoruz. Mevcut görünüm içinde yukarıda 10000-10055-10180 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor. Bu direnç seviyelerinin aşılması durumunda endekste yeni bir yükseliş trendinden bahsetmemiz mümkün olacak. Aşağıda ise 9800-9720 seviyeler destek olarak yine ön planda.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ASELS, ASTOR, SASA, SAHOL, GARAN.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!