Borsa Yorumu / Global Menkul – (20.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Küresel piyasalarda Fed faiz indirimine dair yorum ve değerlendirmeler takip ediliyor. Fed’in önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine ne ölçüde ve nasıl devam edeceğine dair birbirinden farklı görüşler ön plana çıkıyor. Diğer taraftan S&P Global Fed’in bu adımının önümüzdeki aylarda gelişmekte olan piyasalarda parasal genişlemeyi teşvik edeceğin savundu.

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini beklentilere paralel şekilde %50 seviyesinde bıraktı. Fakat karar metninde yaptığı değişikliklerin faiz indirimi sinyali olup olmadığı tartışma konusu oldu. Kara metninde enflasyonda bozulma öngörülmesi halinde “para politikasının sıkılaştırılacağı” ifadesi yerine “para politikası araçlarını etkili şekilde kullanacağı” ifadesi kullanıldı. Bununla birlikte bankacılık hisselerinin TCMB faiz kararı ardından pozitif ayrıştığı görüldü.

Morgan Stanley TCMB PPK kararı sonrasında daha erken bir gevşeme adımı ihtimalinin arttığı görüşünü paylaşırken Barclays Kasım ayında faiz indirimlerine başlanabileceği tahminini paylaştı.

Genel olarak piyasalara baktığımızda ABD endeksleri dün pozitif seyir izlerken ABD vadelileri bugün sabah hafif negatif bir fiyatlama ile hareket ediyor. Asya endekslerinde ise pozitif görünüm hakim. Yurt içi piyasada kur 34,08TL seviyesinde hareket ederken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 255,28 seviyesine gerilemiş durumda.

BIST100 endeksi Perşembe günü %2,06 oranında artış kaydederek 9975 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Bununla birlikte endeks 12 Eylül tarihinde başlattığı tepki yükselişini sürdürmüş oldu. Gün içerisinde özellikle AKBNK, THYAO, TUPRS, KCHOL ve SAHOL hisselerinin endeksi yukarı taşıdığını gördük. Diğer taraftan bir gün önce güçlü performans göstererek endekse katkı sağlayan BIMAS ve MGROS hisseleri dün negatif ayrıştı. Bununla birlikte alt sektör endeksleri içinde XBANK bankacılık ve XGMYO gayrimenkul sektör endeksleri en çok yükselenler olarak öne çıktı. Bununla birlikte AKBNK, ISCTR ve EKGYO, TRGYO, ZRGYO hisselerinin performansları ön plandaydı. Diğer BIST100 hisseleri arasında REEDR, PETKM, BERA hisselerindeki göreceli iyi performanslar dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre THYAO, BIMAS, KCHOL, AKBNK, TUPRS hisselerine yüksek fon girişi ayrıca dikkat çekti.

Teknik olarak endekste 9700-9800 direnç bölgesinin aşılması ile görünümün iyileşmeye başladığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte gözler 10055-10180 direnç seviyelerine çevrilmiş durumda. Bu direnç seviyelerinin aşılması durumunda endekste yeni bir yükseliş trendinden bahsetmemiz mümkün olacak. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde yatay ve dalgalı seyir söz konusu olabilir. Aşağıda ise 9900-9800-9720 seviyeler destek konumuna gelmiş durumda. Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: KCHOL, GESAN, TUPRS, ASELS, PGSUS.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!