Fed Faiz Kararı – (18.09.2024)

Fed gevşeme döngüsüne başladı

ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasalarda merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka gevşeme döngüsü için ilk adımını attı. Fed böylece 4 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

Fed para politikasında yaklaşık dört yıldır devam eden dönemi sonlandırdı ve piyasalarda beklenen gevşeme döngüsü için ilk hamlesini yaptı.

Banka politika faizinde 50 baz puanlık indirim gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin 25 baz puan indirilmesi yönündeydi.

Fed, son olarak Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artması nedeniyle Mart 2020’de iki kez acil faiz indirimi kararı almıştı. Banka, enflasyonla mücadele için Mart 2022’den sonra üst üste faiz artışları yaparak faizleri 23 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Fed, Temmuz toplantısında enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini belirterek faiz indiriminin yakın olduğu sinyali vermişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ay Jackson Hole toplantısında yaptığı açıklamada, para politikası için ayarlama zamanı geldiği mesajını vermişti. Bu mesaj Fed’in gevşeme döngüsüne Eylül toplantısında başlayacağı yönünde algılanmıştı.

Kaynak: Bloomberg HT

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!