Borsa Yorumu / Global Menkul – (16.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt dışında ABD seçimleri ve bunun küresel ekonomiye etkisi son günlerde tartışmalara konu olurken Çin’in önümüzdeki süreçte bu gelişmeden en olumsuz etkilenebilecek ülke olarak ön plana çıkması dikkat çekiyor. Halihazırda ekonomik sıkıntılarla mücadele eden ve büyüme hedeflerine uzak kalan Çin’in ABD’de alınabilecek gümrük önlemleri ile daha fazla sıkıntı yaşayabileceği ve küresel ekonominin aynı şekilde olumsuz etkilenebileceği değerlendiriliyor.

Diğer taraftan sıkı parasal koşulların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini gözlemlemeye başlayan Fed’in bu hafta Çarşamba günü 25 veya iyimser görüşe göre 50 baz puan indirim yapması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ECB geçtiğimiz hafta ikinci faiz indirimini yaparak oldukça arayı açmış bulunuyor. Fed’in faiz indirimi döngüsünün başlaması küresel ekonomi ve fon akışlarını olumlu şekilde etkilemesi bekleniyor.
Yurt içinde, yurt dışına benzer şekilde TCMB para politikası ve

ekonomik etkileri tartışılmaya devam ediliyor. TCMB’nın bu hafta Perşembe günü faizlerde Dezenflasyon sürecinde talebin önümüzdeki süreçte beklentileri olumsuz etkiliyor. Bu durumun bir örneği olarak Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Ağustos ayında toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %26,7 düşüş gösterdi ve 53 bin 502 oldu. Bir süredir yüksek faiz ortamı ve zayıf talep koşulları nedeni ile otomotiv sektörü negatif şekilde ayrışıyor. Piyasada ise TCMB’nin ne zaman faiz indirimine başlayacağı tahmin edilmeye çalışılıyor.

Yurt dışında ABD endeksleri Cuma pozitif kapanışlar gerçekleştirirken ABD vadeli endeksleri bugün sabah pozitif fiyatlamanın devamına işaret ediyor. Asya tarafında ise daha karışık bir görünüm söz konusu. Yurt içi piyasada kur 33,96TL seviyesinde sınırlı geri çekilme yaşarken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 270 seviyesinde gerilemiş durumda.

BIST100 endeksi Cuma günü %1,73 oranında artış kaydederek 9685 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Bununla birlikte endeks son iki işlem gününde 9280-9400 destek seviyelerden gelen alımlarla önemli bir tepki yükselişi gerçekleştirmiş oldu. Bu iki işlem günü içinde

THYAO, TUPRS, PGSUS, ASELS ve FROTO endekse en çok katkı sağlayan hisseler olarak öne çıktı. Bu tepki yükselişi ardından dip seviyelerin görülmüş olabileceği algısı güçlenirken teknik olarak gözler 9720-9800-9900 ve 10055 direnç seviyelerine çevrilmiş durumda. Mevcut bu teknik görünüm içinde endeksin yeni haftaya hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz. Aşağıda ise 9530-9400-9280 seviyeleri alımların geldiği destekler olarak önemini koruyor.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: KRDMD, ISFIN, PGSUS, ARDYZ, KOZAA.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!