THYAO Analizi: Petrol talebinde daralma

Brent petrol, Çin ve ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin risk algısını yükseltmesiyle Salı günü yüzde 3’ten fazla değer kaybederek 69,52 dolara geriledi. ABD’de ISM imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustos ayında 47,2’ye yükselmesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Aynı dönemde, S&P Global’in imalat sektörü PMI verisi de 47,9 ile tahminlerin gerisinde kaldı. Çin’de ise dış ticaret fazlası 91 milyar dolar olarak beklentileri aşarken, ihracat yüzde 8,7 artış gösterdi. Buna karşılık ithalat verileri öngörülenin altında kalarak yalnızca yüzde 0,5 yükseldi ve ülkede durgunluk endişelerini tetikledi.

Bu zayıf ekonomik veriler ışığında, Brent petrol fiyatları Aralık 2021’den bu yana ilk kez 70 doların altına düşse de toparlanma eğilimi gösterdi. Ancak, son iki haftadır 75 dolar seviyesinin altında işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı son olarak 72,8 dolara kadar yükseldi fakat günü yüzde 0,15 değer kaybıyla 71,71 dolardan kapattı. Uzmanlar, küresel piyasalarda zayıf makroekonomik göstergelerin talep daralmasına işaret ettiğini ve Orta Doğu’daki ateşkes çabalarının da etkisiyle petrol fiyatlarının bir süre daha 80 doların altında seyretmesini bekliyor.

Petrol piyasası analistlerinden Gaurav Sharma, kısa süreli fiyat düşüşünün 2024’ün son çeyreği ve 2025’in ilk yarısında arz fazlasına işaret ettiğini belirtti. Fiyatlardaki bu gerilemenin, Çin başta olmak üzere küresel çapta azalan talepten kaynaklandığını ve piyasada bol miktarda petrol bulunmasının fiyatları baskıladığını söyledi. Sharma’ya göre, OPEC dışı arz güçlü kalmaya devam ederse, OPEC’in fiyat düşüşlerini sınırlamak adına yapabileceği pek bir şey yok.

Hisse senedi tarayıcısı, yatırımcıların belirli kriterlere göre potansiyel kazanç sağlayabilecek hisse senetlerini filtrelemesine olanak tanıyan etkili analiz araçlarıdır ve özellikle hızlı işlem fırsatlarını yakalamak isteyenler için vazgeçilmezdir. Ekonomik takvim, yatırımcıların önemli makroekonomik verileri ve ekonomik olayları takip ederek risk yönetimi yapmalarını ve piyasa hareketlerine karşı stratejik pozisyonlar almalarını sağlayan kritik bir araçtır.

Grafik TradingView’den

THYAO ‘nun genel performansına baktığımızda, 1 günlük Fibonacci Pivot Noktası 293.25 TRY’dir. RSI 48.01 ile nötr seviyede, yani aşırı alım ya da satım durumu gözlenmiyor. Momentum -8.25, yani düşüş yönünde baskı bulunuyor. CCI -84, Stokastik %K ise 20.73’tedir, bu da kısa vadede fiyatın düşük bölgede işlem gördüğünü gösterir.

Ichimoku Bulutu’na göre, Base Line 294.88 TRY’dir ve şu anki fiyat 292.25 TRY seviyesindedir. Hareketli ortalamalar sat sinyali veriyor. Awesome Oscillator -7.64 ile zayıf bir momentum gösteriyor. Teknik olarak, fiyatın zayıf olduğu ve olası bir geri çekilme yaşanabileceği izlenimi veriyor.

Destek noktaları olarak 290 TRY ve 288 TRY seviyeleri izlenebilir. Direnç noktaları ise 294 TRY ve 298 TRY olarak öne çıkıyor. Kısa vadede fiyatın yatay seyredebileceği, ancak yukarı yönlü bir hareket için daha güçlü bir momentum gerektiği söylenebilir.

Sonuç itibariyle, Ağustos ayında ABD tarım dışı istihdamın 142 bin kişi artarak beklentilerin altında kalmasının sonucunda ABD’de imalat sektörünün son 7 aydır daraldığını ve Çin’in petrol talebinin yavaşladığı söyleniyor. OPEC+ grubunun, ekim ayında planlanan üretim artışını bu gelişmeler doğrultusunda erteleme kararı aldı. Petrol talebinin istikrarsız kalması ve arzın artması durumunda 2014’teki “fiyat savaşlarının” tekrarlanabilir.

Okan Özdemir

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!