Borsa Yorumu / Global Menkul – (12.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne sınırlı pozitif bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

ABD’de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos ayında aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,5 ile beklentilere paralel artış gösterdi. Bununla birlikte yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Veri ardından farklı yorumlarla birlikte Fed’in önümüzdeki hafta 25bp faiz indirimi yapacağı görüşü ağırlık kazandı, son dönemde aşırı satılmış dolar küresel piyasada değer kazandı.

Fed öncesinde bugün gözler Avrupa Merkez Bankasında (ECB) olacak. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki olumsuz ekonomik sinyallere bağlı ECB’nin mevduat faizinde 25 baz puanlık bir indirim yapması
bekleniyor.

Yurt içinde dezenflasyon süreci ve yüksek faizlerin ekonomiye etkisi ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz son yaptığı açıklamada enflasyonun bu yılın sonunda %41,5’e gerilemesini beklediklerini belirtti.

Merkezi Londra’da bulunan uluslararası bankalardan biri olan

Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyondaki düşüşe bağlı ilk faiz indirimini Kasım ayında gerçekleştirebileceğini belirtti. Aynı şekilde HSBC TCMB’nın 2024 yılı içinde faiz indirimi yapabileceğini söylemişti. Faka genel beklentinin bu yönde olmamakla birlikte Fitch tarafından son yapılan değerlendirme raporunda böyle bir durumda olumsuz makro ekonomik sonuçlar oluşabileceğine dikkat çekilmişti.

Yurt dışında ABD endeksleri dün pozitif kapanışlar gerçekleştirirken ABD vadeli endeksleri bugün sabah yatay bir açılışa işaret ediyor. Asya tarafında da alımlar ön planda olduğu görülüyor. Yurt içi piyasada kur 34,00TL seviyesinde yatay hareketine devam ederken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 275,93 seviyesinde bulunuyor.

BIST100 endeksi Çarşamba günü %2,12 oranında azalış kaydederek 9419,22 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Bununla birlikte endekste 23 Ağustos tarihinden bugüne en sert geri çekilme yaşandı. Sene başından bugüne geçen sürede satış baskısının hissedildiği en kötü 7’inci gün olarak kaydedildi. Gün içerisinde özellikle SAHOL, TUPRS, AKBNK, KCHOL ve THYAO endekse en çok negatif etki oluşturan hisseler olurken EREGL, TCELL, MGROS, BIMAS hisselerinin pozitif katkıları oldukça sınırlı kaldı. BIST100 hisseleri arasında 5 hisse günü pozitif tamamlarken 95 hisse günü negatif tamamladı. Buna paralel alt sektör endeksleri içinde XILTM iletişim pozitif aytışma gösterirken XMADN madencilik ve XSGRT sigortacılık en çok kaybedenler olarak öne çıktı.

Teknik olarak bakıldığında endekste zayıf görünüm devam ediyor. Bununla birlikte 9400-9280-9200 destek olarak öne çıkıyor. Dün gerçekleşen aşırı fiyatlama ardından gelebilecek tepki alımları ile endeksin güne sınırlı pozitif bir başlangıç yapması beklenirken gerçek anlamda bir toparlanma için yukarıda 9530-9645-9720 direnç seviyelerinin aşılması gerekiyor.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: EREGL, BIMAS, MEDTR, TCELL, GRTRK.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!