Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (12.09.2024)

ABD ENFLASYON VERİ SETİ SONRASI DOLAR ENDEKSİ GÜÇ KAZANIYOR

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayında %0,2 oranında artış gösterdi ve yıllık enflasyon %2,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşle birlikte, yıllık enflasyon Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE, aylık bazda %0,3 artış kaydederken, yıllık bazda %3,2 oranında bir artış yaşandı. Piyasalarda TÜFE’nin aylık %0,2 artış göstermesi ve yıllık enflasyonun %2,9’dan %2,6’ya gerilemesi bekleniyordu. Çekirdek enflasyonun ise aylık %0,2 artması ve yıllık %3,2 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyordu.

Google’ın Kurucu Ortağı Sergey Brin, Google’da yapay zekayla ilgili çalışmaların başına geri döndüğünü çünkü yapay zekadaki son gelişmeler kadar heyecan verici bir şey görmediğini ve bu fırsatı kaçırmak istemediklerini açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, toplam ciro endeksi 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %39,8 oranında artış gösterdi. Sektörel bazda değerlendirildiğinde, yıllık artış oranları şu şekilde gerçekleşti: Sanayi sektöründe %27,0, inşaat sektöründe %58,8, ticaret sektöründe %40,6 ve hizmet sektöründe %56,1 oranında yükseldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X hesabından yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Keçeli, “Norveç Dışişleri Bakanı Eide, Norveç’in 2019 yılında Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldıklarını aktardı.” ifadesini kullandı.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne (ONS) göre, ekonomi haziranda olduğu gibi temmuzda da büyümedi. Beklenti %0,2 büyüme yönündeydi. Temmuzda hizmet sektörü %0,1 büyürken, imalat %0,8, inşaat %0,4 daraldı. Üç aylık dönemde ekonomi %0,5 büyüme kaydetti.

USDTRY

Kurda yatay fiyatlama devam ederken dün akşam kapanış ve bu sabah açılış fiyatları 34,00TL psikolojik seviyesi altında gerçekleşti. Bugün yurt içinde cari denge verisi izlenirken ABD tarafında dün açıklanan ve beklenti altında kalan enflasyon verisi sonrasında üretici fiyat endeksini takip edeceğiz. Ayrıca bütçe dengesi ve haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,95TL destek bölgesi olmaya devam ediyor. 33,90TL ve 33,80TL bu seviye altında diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 34,00TL ilk direnç seviyesi, bu seviyenin geçilmesi durumunda 34,05TL psikolojik direnç ve üzerinde 34,10TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda her iki para birimi değerinde kayda değer bir değişim olmaması nedeniyle yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde cari denge takip edilirken, Euro üzerinde baskı yapan açıklanacak olan merkez bankası faiz kararında 25 baz puan faiz indirimi gerçekleşmesinin satın alınması olarak değerlendirebiliriz. Karar sonrası ECB başkanı Lagarde açıklamaları önemle takip edilecek. Teknik olarak 37,50TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,40TL ve 37,30TL diğer destek bölgeleri. Olası yükseliş denemelerinde 37,65TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,75TL ve 37,85TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

EURUSD

Dün yükseliş denemesi çok sınırlı kaldı, kapanışa doğru güçlenen ABD doları ile birlikte 1,1000 seviyesine doğru geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararı 25 baz puan faiz indirimi olarak gerçekleşmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor. Diğer taraftan bankanın yol haritesini Başkan Lagarde açıklamaları ile netleşecek. Diğer taraftan ABD’de ÜFE, haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve bütçe dengesi verileri açıklanacak. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1000 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0980 ve sonrasında 1,0960 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1020 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1050 ve 1,1070 diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında bir kez daha 2530 dolar zirvesi dün test edildi fakat bu seviye üzerine geçiş ve kalıcılık gerçekleşmedi. 2500-2530 dolar aralığında net teknik seviyeler dün çalışmış olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de açıklanan enflasyonu beklendiği şekilde geri çekilmesi sonrası bugün üretici fiyat endeksi takip edilecek. Haftaya gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik olarak 2510 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2500 dolar ve 2490 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2520 dolar direnç seviyesi olacaktır. 2520 dolar üzerinde 2530 ve 2535 dolar diğer direnç bölgeleri olacaktır.

GBPUSD

Paritede dün kritik 1,3000 seviyesine kadar geri çekilmenin devam ettiğini gördük. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf kalmaya devam ederken dün açıklanan ABD enflasyon verilerinde geri çekilmeyi gördük. Bugün de ABD’de ÜFE verisi ile birlikte, bütçe dengesi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilecek. Haftaya gerçekleşecek Fed toplantısı sonrası BoE faiz kararında her iki bankanın 25 baz puan faiz indirmesi bekleniyor. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3040 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,3030 ve 1,3000 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3070 bu seviye üzerinde 1,3085 ve 1,3100 seviyeleri kısa vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında da 2750TL seviyesinde yatay fiyatlama devam ediyor. Kur tarafının etkisi günlük oynaklığın sınırlı kalması ile gram altın üzerinde kayda değer bir değişime neden olmuyor. Ons altında ise 2530 dolar seviyesi yukarı yönlü kırılmadıkça belirli fiyat aralığında yatay fiyatlama devamı görüyoruz. Haftaya gerçekleşecek Fed FOMC toplantısına kadar veri akışının bu iki üründe yüksek oynaklığa neden olmayacağını düşünüyoruz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2750TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2740TL ve 2730TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2750TL üzerinde kalıcılık durumunda 2760TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2770TL ve 2780TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!