Küresel sistemde ‘samimiyet testi’ dönemi

Gerek 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan küresel sistemin Birleşmiş Milletler, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Dünya Ticaret Teşkilatı gibi çok taraflı uluslararası teşkilatları, gerekse de 1970’lerde oluşturulmuş G7, 2000’lerde oluşturulmuş G20 ve 2009’da oluşturulup, 2010’da nihai adını alan BRICS Platformu önemli küresel sınamalarla karşı karşıya. Özünde, tüm uluslararası teşkilatlar ve platformlar küresel adalet ve barış için tarihi bir ‘samimiyet testi’ ile karşı karşıyalar. İşte, tam da bu noktada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda bu yıl gerçekleştirecekleri konuşma merak ediliyor. Çünkü, geçtiğimiz yılki konuşmasında “böyle bir dünyada, ister çatışma bölgesinin hemen yanında yer alsın ister çok uzakta okyanuslarla çevrilmiş bir karada yaşasın, hiç kimse güvende değildir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isabetli ve etkili tespitlerine hangi yeni mesajları ekleyeceği uluslararası siyaset çevrelerinde dikkatle takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzunca bir süredir Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde dünyanın güvenliğini, huzurunu, refahını sağlamakla görevli kurumların hızla yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz olduğunu en güçlü dile getiren tek lider konumunda. Cumhurbaşkanımızın uyarılarına benzer ifadeleri dile getiren diğer ülke liderleri ancak son iki, üç yıldır bu hususu daha cesaretle ifade edebilir noktaya geldiler. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “coğrafyasıyla ve demografisiyle dünyadaki tüm kökenleri, inançları, kültürleri temsil yeteneğine sahip bir küresel yönetim mimarisi inşa etmeliyiz” ifadeleri, küresel sistemi temsil eden tüm çok taraflı uluslararası teşkilat ve platformların adil, sürdürülebilir barış ve eşit haklara dayalı bir küresel yönetim mimarisinin inşası adına tarihi bir ‘samimiyet testi’ ile karşı karşıya olduklarının altını çiziyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!