İnfo Yatırım Haftalık Makro Bülten – (6.09.2024)

Haftalık Gelişmeler

ABD’de Enflasyon Hedefi Tutacak Mı?

Piyasalar önümüzdeki hafta ABD enflasyon verisine odaklanacak. 18 Eylül’de Fed’in faiz kararı öncesi gelecek son enflasyon verisi olması nedeniyle verinin önemi daha da büyük hale geldi.

Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinde istihdam piyasalarında geri çekilme görülürse, enflasyonun soğuma eğilimi daha da artacak. Beklentiler ABD enflasyonun aylık bazda %0,2 artması yönünde. Bu da yıllık bazda enflasyonun %2,9’dan %2,6’ya geri çekileceği anlamını taşıyor.

Beklentilere paralel bir veri gelmesi durumunda, ABD’de %2’lik enflasyon hedefine daha da yaklaşılacak. Peki bu ne anlama gelecek?

18 Eylül’de Fed’in faiz kararı açıklanacak. Yılın başında 6 – 7 faiz indirimi beklentileri varken yılın ortasına doğru sözlü yönlendirmelerdeki yetersizlik ve resesyon endişeleri ile faiz indirimi olmaması bile konuşulan konular arasındaydı. Üçüncü çeyrekten itibaren ise istihdam tarafının kısmen soğuması, PCE verilerinin olumlu seyri ve enflasyondaki geri çekilme ile Eylül’de 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Lakin 25 baz puanlık faiz indiriminin büyük kısmının fiyatlamalar arasına girdiğini düşünüyoruz. Piyasalar Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olası verilebilecek güvercin mesajları kısa vadeli arayacaktır. Bu kapsamda da öncü veri olarak Ağustos ayı TÜFE takip edilecek.

Önümüzdeki hafta globalde ayrıca Euro Bölgesi faiz kararı açıklanacak. ECB’den 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. ECB faiz indirimi beklentisi ve ABD’deki faiz indirim beklentileri ile birlikte euro ve dolar tarafının değer kazanması ile Euro / Dolar paritesi yatay kalabilir. Bu durum altın tarafına da katalist olabilir.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Yayımlanacak

Önümüzdekİ haftanın son işlem gününde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak. Temmuz anketine göre yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise %43,52’den %42,95’e geriledi. TÜFE’de artış beklentisi 12 ay sonrası için %31,79’dan %30,02’ye, 24 ay sonrası için %20,33’ten %19,32’ye indi.

Geçtiğimiz ay TCMB tarafından açıklanan III. Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminleri değişmedi. Beklentiler 2024 yılında %38, 2025 %14, 2026 ise %9 olarak korunurken, üst bantta %42 olarak sabit kaldı. Enflasyon tarafı, geçtiğimiz sene yayımlanan 2023— 2025 OVP’ye göre enflasyon tarafı yukarı yönlü revize edilse de hem TCMB’nin üst enflasyon beklentisine paralel. Temmuz ve Ağustos aylarında baz etkisi kaynaklı olarak geri gelen enflasyonda Eylül ve Ekim aylarında para ve maliye politikalarının enflasyon rakamına etkisini görebiliriz. OVP’nin yıl sonu enflasyon tahminini piyasaya uyumlu olduğu kanaatindeyiz. Açıklanan OVP’nin piyasa beklentilerine paralel olduğunu düşünüyoruz. Lakin sıkı para politikasının etkileri ile büyüme tarafı baskılayabilir. Diğer yandan indirim döngüsüne geçilme ihtimali enflasyon tarafının istenen düzeye gelinmemesine neden de olabilir. Bu hedeflere ulaşılması için uygulanacak politikalar tarafında kısa vadeli belirsizlik devam edebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!